Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novembar 2018
  • 01.12.2018. 16:30

Svinjokolj, krečenje stabala, veterinarske usluge i puno dobrih priča obilježili su protekli novembar

Novembar je iza nas. Prisjetimo se, što smo najviše čitali u tom mjesecu.

Foto: Bigstockphoto/korvit Vjeko Hudolin Pixabay/RayanMcGuire
  • 182
  • 22
  • 0

Iza nas je jedan vrlo neuobičajeni novembar u kojem je suša mučila ratare, istovremeno su voćari brigu brinuli gdje su ovogodišnjim dobrim urodom jabuka i šljiva, a ono što je vas, naše čitatelje najviše zanimalo su dobre, motivirajuće priče te savjeti - bilo da su vezani uz voćarstvo, povrćarstvo ili svinjokolj koji je vrlo aktualan ovih dana. 

Krenimo od dobrih priča

Zima samo što nije na vratima, odnosno u mnogim krajevima snijeg je već pao pa svaki pčelar zna da je važno dobro uzimiti svoje pčelice. Mladi inovator iz Trebinja. 

Dragan Spaić osmislio termos-košnicu, pobrao nagrade diljem svijeta, a i pčele su mu zahvalne

Kreditni službenik Dalibor Jović iz Prijedora prije 15 godina je na porodičnom imanju, zajedno sa suprugom Marijom, zasadio prvi šljivik na pola hektara. Danas imaju čak oko 1.000 stabala šljive, na vrhuncu rodnosti.

Dalibor Jović krenuo je od malog voćnjaka, a danas je u velikom biznisu

Na drugoj strani Bosne, u rogatičkom selu Borike, supružnici Igor i Olivera Planojević posvetili su se uzgoju koza i proizvodnji kozjeg sira. I vrlo su uspješni u tome. 

Igor Planojević: Krenuli smo sa krompirom i ovcama, sada imamo farmu koza od preko 50 grla

Još jedan stočar privukao nam je svima pažnju. Savo Ugren iz Razboja, zasad je jedini uzgajivač tovne rase goveda Aberdin-angusa na području opštine Srbac. Meso ovog goveda je vrlo cijenjeno i traženo pa nema problema s prodajom. 

Savo Ugren: Uzgajanje angusa se dobro isplati, tržište je neograničeno

A da se najbolji sirup od šipka pravi isključivo od divljih šipaka ubranih upravo sredinom i krajem studenog, saznali smo od Leona Jelčića iz Grabovina. Njegovu presu za sok koriste svi iz njegova kraja. 

Leon Jelčić: Našom presom svi cijede divlji šipak u sok

Šećer na kraju dobrih priča je Azelma Zekotić, mlada poljoprivrednica iz sela Voljevac, na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje čija se porodica kozarstvom počela baviti iz zabave. Ona ih je posebno zavoljela u trenutku kada ih je počela i jariti. 

Azelma Zekotić: Iz zabave smo kupili dvije koze i jarca, danas imamo 60 koza i planiramo proizvodnju sira

Uz dobre priče, prošli smo se mjesec bavili istraživanjem problema plaćanja veterinarskih usluga što su naši stočari sa zanimanjem iščitavali. Ovom ćemo se temom baviti i dalje, no prisjetimo se od kuda i kako je sve krenulo. 

Veterinari stočarima naplaćuju provođenje obaveznih mjera koje su već plaćene iz federalnog budžeta

Vratimo se i do savjeta koji su vas u novembru najviše zanimali. Tu je na prvom mjestu jesenje krečenje stabala koje možete još uvijek napraviti. 

Jesenje krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese

Kada govorimo o zaštiti voćaka, tu je i prskanje ureom. Jer, ako lišće  blagovremeno ne opadne sa voćnih krošnji, one se neće dobro pripremiti za prezimljavanje. 

Zašto i kada se u kasnu jesen voćke prskaju ureom?

Vrijeme je svinjokolja. Znamo da sve znate, ali ipak, čitanost ovoga članka pokazala je da su se mnogi htjeli prisjetiti, ali i  naučiti nešto novo. 

Svinjokolj: Oprez pri klanju i obradi tovljenika - savjetuju stručnjaci


Tagovi

Novembar 2018 Krečenje stabala Urea Svinjokolj Savjeti Dobre priče


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete