• Farma koza Planojević
  • 14.11.2018. 08:00

Igor Planojević: Krenuli smo sa krompirom i ovcama, sada imamo farmu koza od preko 50 grla

Supružnici Igor i Olivera Planojević iz rogatičkog sela Borike su se posvetili uzgoju koza i proizvodnji kozjeg sira. Uz stručnu pomoć ovladali su tehnikom proizvodnje mladog, polutvrdog, tvrdog, buđavog i dimljenog sira.

Foto: Arhiva porodice Planojević
  • 1.633
  • 419
  • 0

Igor Planojević iz rogatičkog sela Borike se zajedno sa porodicom posvetio poljoprivrednoj proizvodnji. Majka, supruga Olivera i troje djece su mu velika podrška od kada se vratio u Borike i posvetio se poljoprivrednj proizvodnji. Započeo je sa uzgajanjem krompira, nekoliko krava i ovaca. Svoju proizvodnju je proširio na farmu koza. Kako bi kozarstvo učinili isplativim i osigurali vlastitu egzistenciju domaćinstvo Planojevića se odlučilo za preradu mlijeka i proizvodnju kozjeg sira.

Idealni uslovi za farmu koza

Porodica Planojević u zaseoku Mrkonjići je pronašla idealne uslove za razvoj kozarstva. Pored uzgoja krompira, imali su goveda i ovce, ali su se odlučili da osnuju farmu koza. 2017. godine su kupili prva grla i upustili se u avanturu uzgajanja koza i prerade kozjeg mlijeka. Od početnih 35 priplodnih grla sada imaju preko 50 koza i namjeravaju proširiti kapacitete farme. Koze su na ispaši većim dijelom godine.

"Pašnjaci u Borikama su idealni za uzgajanje koza. Ovdje nema industrije i drugih zagađivača, a bogati pašnjaci su razlog što koze daju mlijeko izuzetnog kvaliteta. Za koze sam se odlučio jer je veliki broj pašnjaka zarastao i nisu pogodni za uzgajanje ovaca i krava. Takvi pašnjaci su se pokazali odlični za koze. Od početnih 35 umatičenih grla rase alpina planiram proširiti farmu na 300 jedinki i zbog toga ostavljam ženska grla za dalju reprodukciju. Potražnja za sirevima i jarićima stalno raste što je rezultiralo povećanjem broja grla na farmi", objašnjava Igor Planojević.

Alpina koze su otporne i imaju visoku proizvodnju mlijeka 

Naš sagovrnik se odlučio za rasu koza alpina po savjetu stručnjaka i iskusnih kozara, jer se radi o rasi koja ima visoku proizvodnju mlijeka, otporna je i lako se prilagođava na promjenu staništa. Daje mlijeko izuzetnog kvaliteta. Tokom laktacije jedno grlo može dati oko 700l mlijeka. Koze sa ove farme se redovno puštaju na ispašu po boričkim pašnjacima, livadama, šiblju što je presudno za kvalitet mlijeka.

Kvalitetno mlijeko za pet vrsta sireva

Najvažniji proizvod sa farme je kvalitetno kozje mlijeko koje prerađuju. Uz stručnu pomoć stručnjaka iz mljekarstva razvili su proizvodnju 5 vrsta sireva.

"Za sada smo savladali preradu mlijeka uz pomoć stručnjaka. Imamo 5 vrsta sireva koje prerađujemo od mlijeka naših koza. U ponudi imamo mladi, polutvrdi, tvrdi, buđavi i dimljeni sir od kozijeg mlijeka. Potražnja za kozijim mlijekom i sirevima postoji. Naše sireve pakujemo u savremenu ambalažu, izradili smo i logo farme, a želja mi je da u potpunosti nabavim opremu za preradu mlijeka. U postupku je registracija proizvodnje kako bi proizvodi mogli da se nađu na trgovačkim policama i tako budu dostupniji potrošačima. Do sada kozije mlijeko, sireve i jariće prodajem na osnovu preporuke i putem Facebook stranice", poručuje Planojević. 

Za kilogram sira potrebno je oko 10 litara mlijeka

Za zrenje potrebno i do 60 dana

Kako bi se dobio ukusan sir potreban je period zrenja sira od 7 do 60 dana u zavisnosti od vrste sira. Planojevići su posebno ponosni jer su ovladali tehnikom proizvodnje sira sa buđi koja traži dosta pažnje i proizvodnjom dimljenog sira. Ženski dio porodice Planojević zadužen je za preradu mlijeka.

Od supruge Olivere doznajemo da mlijeko nakon muže odmah ide u postupak prerade, termičke obrade, podsiravanja i zrenja. To je posao koji zahtijeva čistoću i ustrajnost kako bi se nakon mjesec ili mjesec i po, što zavisi od vrste sira, dobio krajnji proizvod. Kozije mlijeko sadrži manje masti od kravlje pa ga treba više za proizvodnju sira. Za 1kg sira potrebno je oko 10l kozjeg mlijeka.


Fotoprilog


Tagovi

Farma koza Planojević Kozji sir Buđavi sir Alpina Borike Rogatica Kozje mlijeko


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi