Najbolji sirup od šipka pravi se isključivo od divljih šipaka ubranih upravo u ovo vrijeme sredinom i krajem studenog. Tad su šipci zreli pa daju najbolji sok, pojašnjava Leon Jelčić iz Grabovina
Moda osim stila oblačenja diktira sve pa i način prehrane, pogotovo u ovo vrijeme interneta i društvenih mreža. Nekad je to dobro, a nekad i ne. Činjenica je da svi stručnjaci u novije vrijeme navode kako je najbolje jesti sezonsku hranu s vlastitog podneblja. Postoje liste supernamirnica, a na njoj bi svakako trebao biti i šipak/nar (lat. Punica granatum) što u prijevodu znači "jabuka prepuna koštica".
Hercegovina je idealno područje za uzgoj šipka koji je pun vlakana, ali i odličan izvor vitamina A, C, E, B5, B3, željeza, folne kiseline, kalija i antioksidanta polifenola. Stari ljudi koristili su sve dijelove šipka. Koru od ploda i drveta sušili su i koristili kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.
Najnovija istraživanja pokazuju kako sok od šipka štiti srce te je dobar za normalizaciju krvnog tlaka, štiti i hrskavicu, pomaže u borbi protiv raka dojke i prostate, sprječava Alzheimerovu bolest, pomaže u borbi protiv prehlade i gripe, pomaže pri rješavanju impotencije, ali i uravnotežuje razinu estrogena kod žena pa im može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.
Danas Hercegovci najčešće prave sirup od divljeg šipka kojeg su iz istog razloga sve više počeli i uzgajati. Leon Jelčić iz Grabovina, prigradskog čapljinskog naselja, nastavio je obiteljsku tradiciju cijeđenja divljeg šipka.
"Moj otac je prije više od dvadeset i pet godina počeo cijediti šipke za sebe i prijatelje malom hidrauličnom presom, ali je prije 20 godina sam osmislio ovu kojom sad ja cijedim šipke. Svi koji imaju imalo svojih šipaka žele za sebe napraviti sirup jer je zdrav, ali je sve više onih koji donose veće količine jer prodaju sok. Dokaz tomu je i činjenica da već skoro mjesec dana ne možete naći šipka u brdima. Sve je pobrano", otkriva Leon Jelčić.
Jelčić ističe kako ova godina za sok od šipka, za razliku od prošle, nije najbolja Na pitanje zašto, odgovara da je to zato što je rano došlo do pucanja šipka koji nije ni sazrio. "Zašto je to tako, ne znam. Neki su rekli kako je to zato što je bila suša, a onda je u nepovoljno vrijeme bila velika količina kiše s čime se u potpunosti ne slažem. Argument za takvo mišljenje su mi dva šipka koja su rasla tik jedan do drugog. Kod jednog imamo rano pucanje i nesazrijevanje, a kod drugog su plodovi ostali cijeli i uspjeli su sazreti", pojašnjava Jelčić.
"Najbolji sirup od šipka pravi se isključivo od divljih šipaka ubranih upravo u ovo vrijeme sredinom i krajem studenog. Tad su šipci zreli pa daju najbolji sok. Prošle godine sam za obitelj spremio 60 litara soka, a ako ove godine spremim 25 litara bit će dobro. Mi iscijeđeni sok ostavimo da odstoji. I onda ga u roku od 24 sata procijedimo i odvojimo talog. Nakon toga dodamo šećer u omjeru 1:1 (kilogram šećera na litru soka) tako da dobijemo l,5 l sirupa. Ne valja staviti ni više ni manje od kilogram šećera po litru. Šećer je konzervans, ali nije dobar u većim količinama. I to je to", nesebično otkriva recept Jelčić.
Kad Leon cijedi šipke, naplaćuje 1.5 KM po jednoj presi. U presu može stati od 7 do 9 kg šipaka, a ovisno o kvaliteti ubranog šipka, može se dobiti od 0,9 do 2 l ovog zdravog soka. Ako ima višak čistog soka od šipka, Jelčić ga ne prodaje ispod 10 KM upravo zbog velike potražnje, ali i činjenice da je to sok visoke kvalitete jer je dobiven od potpuno zrelih plodova koji nisu truli. Sirup prodaje po nižoj cijeni.
Pored naše tradicionalne namirnice - šipka - nepotrebno je tražiti supernamirnice s drugih kontinenata jer nutricionisti ističu kako je najbolje jesti sezonsku hranu podneblja na kojem živimo.
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autorica