Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaljubljena u kozarstvo
  • 12.11.2018. 09:30

Azelma Zekotić: Iz zabave smo kupili dvije koze i jarca, danas imamo 60 koza i planiramo proizvodnju sira

Mlada poljoprivrednica Azelma Zekotić s ponosom kaže da se u kozarstvo zaljubila kada je prvi put sama ojarila kozu. Uz uzgoj šezdeset koza stigne i uzgajati maline, odgajati dvoje djece, proizvoditi sir i voziti traktor.

Foto: Naila Čaušević
  • 1.534
  • 404
  • 1

U selu Voljevac, na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje se nalazi jedna od malobrojnih farma koza u Srednjoj Bosni.  Selo Voljevac je naročito pogodno za uzgoj koza jer se nalazi u podnožju planine Vranice i uz tok rijeke Vrbas. Tridesetčetverogodišnja Azelma Zekotić nam priča kako je počela da se bavi ovom poljoprivrednom granom.

Iz zabave nabavili dvije koze i jarca

"Sa kozarstvom smo počeli 2009. godine. Iz zabave smo nabavili dvije koze i jarca, smjestili smo ih u garažu, da bi koze ojarile po troje jaradi. Ja sam ih sama jarila i tako sam ih i zavoljela. Pomalo smo proširivali tako što smo mušku jarad mijenjali za žensku i kupovali još po jednu, dvije. Za par godina smo došli na brojku od 120 koza, i tad su boravile na Crnom vrhu, na planini Vranici", prisjeća se Azelma. 

Azelma se bavi i malinarstvom

Ova mlada poljoprivrednica se prije tri godine počela baviti i malinarstvom, te je broj koza smanjila na 60. U međuvremenu je napravila novi štalski objekat kapaciteta 100 koza, uz svu potrebnu infrastrukturu, te planira napraviti novi objekat za pravljenje sira. Zakupila je zemljište pod obroncima planine Vranice, tako da koze nesmetano mogu ići u ispašu u šumu i na planinu.

"Sir pravim po receptu starijih žena iz komšiluka koje su pravile tradicionalni masni ovčiji sir, samo što je kod mene koziji masni sir. Pitala sam način pravljenja, koliko ide soli, koliko sirišta, a ostalo sam po svom osjećaju, jer se niko ranije u porodici nije bavio kozarstvom.“

Azelma Zekotić: Sama obavljam većinu posla oko koza

Azelma većinu posla obavlja sama, čuva koze, muze ih, pravi sir, ali kako kaže, pomažu joj muž, sin i kćerka. Najveću podršku ipak duguje svom ocu Ahmetu Šošiću, koji joj pomaže i oko koza i prilikom koševine, i sakupljanja ljetine, jer on ima svu potrebnu mehanizaciju.

Imaju štalski objekat kapaciteta 100 koza

Ovoj mladoj ženi ništa nije teško, pa ako zatreba, ona i traktor vozi. Njena farma "Herak" vrši prodaju mlijeka, sira i mesa, po narudžbi čak zakolju jare, očiste i umotaju u foliju te dostave kupcu.

Pa ako ste u prilici, posjetite njenu farmu i uvjerite se u kvalitet kozijeg mesa i sira.


Fotoprilog


Tagovi

Farma koza Farma Koziji sir Azelma Zekotić Farma Herak Uzgoj koza


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]