Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub 2018
  • 31.12.2018. 12:00

Krvavo crvena 2018. je iza nas - idemo zajedno u zelenu 2019.

U 2018. godini smo pojačali ekipu. Imamo autore u svim dijelovima zemlje, autore koji donose priče iz zakutaka za koje možda nikada niste ni čuli, autore kojima se uvijek možete javiti sa svojom pričom, svojim problemom. Oni će vas uvijek pravovremeno, bez fige u džepu, s puno (samo)kritičnosti savjetovati kako dalje. Obećajem vam, da ćemo uvijek, ali baš uvijek raditi u korist vas malih poljoprivrednika. 

Foto: Bekir Dolić
  • 290
  • 144
  • 1

Osloniti se na statistiku ili na osjećaj? Bojim se da sam preemotivna da bih se oslonila samo i jedino na brojeve, na naslove koje ste najviše čitali ove godine. Bojim se da je ono što vas je ove godine najviše zanimalo, a što smo i mi pratili sa brigom i zanimanjem, sve kako bismo vas na vrijeme obavijestili o važnim momentima, bilo malinarstvo. Budimo iskreni - pad malinarsta na već blatna koljena

Jedni su se beznadno ljutili, drugi su djelovali kako bi iskoristili ono što su priroda i njihove ruke dali, prerađivali maline u sok, džemove i slično, a oni najradikalniji - počupali su i spalili svoje malinjake. 

Nadu nisu davale ni vremenske prilike koje su ovoga proljeća uništile mnoge zasade, a s njima i želje i snove. 

Nada u novim i starim idejama

Istovremeno, na horizontu su se pojavile neke nove ideje. Tu je prvenstveno uzgoj lješnjaka, pa onda povratak na kornišone. Nadu daju organizacije kao što je trebinjski Centar za agrarni razvoj ili oni mali, udruženi poljoprivrednici kao što je Udruženje poljoprivrednika opštine Stanari

Godinu i pol dana bavim se BiH agrarom. Nemojte ovu činjenicu uzeti s podsmijehom. Meni je zaista stalo. Ono što vidim kao ogroman potencijal je organska proizvodnja i seoski turizam, ali prije svega - edukacija i udruživanje o čemu je naš nagrađeni Bekir Dolić pisao i što nikako ne smijete propustiti pročitati. Ljudi, udružite se. Udruženi reagirajte i udruženi se obraćajte institucijama. 

U 2018. godini smo pojačali ekipu. Imamo autore u svim dijelovima zemlje, autore koji donose priče iz zakutaka za koje možda nikada niste ni čuli, autore kojima se uvijek možete javiti sa svojom pričom, svojim problemom. Oni će vas uvijek pravovremeno, bez fige u džepu, s puno (samo)kritičnosti savjetovati kako dalje. Obećajem vam, da ćemo uvijek, ali baš uvijek raditi u korist vas malih poljoprivrednika. 

Bilo nas je 1,4 miliona! 

A ako se ipak vratimo brojkama, ove smo vam godine na čitanje ponudili preko 2.500 tekstova, ostvarili smo gotovo 1,4 miliona posjeta, od strane preko 600.000 korisnika. Nisu to male brojke, a znamo da će u novoj, 2019. godini biti i "jače". 

Kada pogledamo statistiku, vidjet ćemo da su vas zanimale one svakodnevne teme. Tako je najčitaniji članak u 2018. godini bio o tome kako se prirodnim metodama boriti protiv biljnih uši. Prati ga savjet o pravilnom uzgoju bijelog luka na otvorenom, a tu su i greške zbog kojih je prinos krastavaca loš. Tu su i dosadne krtice zbog kojih vas je zanimalo kako ih otjerati biološkim metodama.

Čini se kako je jesen godišnje doba kada vas najviše zanimaju naši savjeti pa je tako članak o tome što i kako sijati u jesen bio jedan od čitanijih. Naravno, svi smo svjesni dobrih i loših susjeda u bašči, a kako se naša proizvodnja u povrćarstvu najviše oslanja na pradajz i papriku, bilo je logično da će vas zanimati koji su najbolji/najlošiji susjedi paradajzu, a koji paprici

Liječi li slatki pelin rak, članak je kojega ste otvorili gotovo 9.500 puta, a ono čemu se nadam je da niste zaista bili u tako teškoj situaciji, a ako jeste, da vam je naš članak pomogao. 

Sutra ulazimo u novu, 2019. godinu. Da će se nešto preko noći promijeniti - neće. Neće se promijeniti sve dok vi ne odlučite da će se promijeniti. Dok se smisleno ne udružite i ne tražite svoja prava. Dok javno ne progovorite o svojim problemima, dok javno ne prokažete one koji ne rade po pravu i pravdi. 

A to ćemo ove nove godine - zajedno

Sretna nam Nova i nova 2019.! 


Tagovi

Agroklub 2018 Retrospektiva Malinarstvo Kornišon Edukacija Udruživanje 2019


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.