Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paradajza
  • 23.04.2018. 10:30

Ko su dobri, a ko loši susjedi paradajzu?

Uzgajanje združenih usjeva ima niz prednosti, a biljke se međusobno štite od pojave bolesti i napada štetočina. Bijeli luk, kadifica, neven štite paradajz.

Foto: Pixabay/hansben
  • 25.017
  • 1.153
  • 0

Paradajz je povrtna kultura koja se uzgaja u skoro svakoj bašti, a mnoštvo sorti čeri paradajza i sorti malih dimenzija biljaka omogućili su paradajzu da zavlada terasama i balkonima. Da bi nas biljke paradajza obradovale zdravim i ukusnim plodovima osim đubrenja i zaštitnih tretiranja potrebno je obratiti pažnju i na bilje koje rastu u neposrednoj blizini paradajza.

Izaberi dobrog susjeda

Izbor biljaka koje će rasti i razvijati se u neposrednoj blizini paradajza može imati veliki uticaj na zdravlje biljaka, povećanje prinosa, kvalitet i okus plodova. Sve biljke izlučuju materije koje mogu djelovati na biljke koje rastu u njenom okruženju. Taj uticaj može biti pozitivan, ali i štetan.

Da bi smo na pravi način iskoristili pozitivno djelovanje biljaka potrebno je znati koje biljne vrste su idealne za sadnju pored  paradajza. Ove biljke imaju niz djelovanja:

  • povećavaju imunitete bijaka paradajza,
  • povećavaju prinos,
  • smanjuju pojavu oboljenja,
  • svojim mirisom i drugim materijama odbijaju štetočine,
  • privlače korisne insekte,
  • poboljšavaju okus plodova i slično.

Združene usjeve je moguće imati u organskim baštama. Kod izbora obratiti pažnju na visinu odabranih biljaka, prostor koji zauzimaju, potrebu za svjetlošću, pripadnost biljnim porodicama, potrebu za vodom i hranivima.

Od povrtarskih kultura paradajzu odgovaraju: mrkva, celer, peršin, rotkvice, repe, rotkva, zelena salata, špinat, kelj, kupus, keleraba, kukuruz, lukovi, niske mahune.

Bijeli luk i rotkvice štite paradajz od od crvene grinje, dok crveni luk štiti paradajz od pojave bolesti. Bijeli luk štiti i od pojave plamenjače. Ne treba zaboraviti ni luk vlasac koji odgovara paradajzu. Kukuruz će paradajz zaštititi od udara vjetra, ali treba biti obazriv pošto kukuruz oduzima hraniva biljkama paradajza. Zbog toga kukuruz treba uzgajati na odgovarajućoj udaljenosti. Takođe, kukuruz i paradajz imaju zajedničku štetočinu i u područjima gdje jak napad štetočine treba izbjegavati sadnju paradajza i kukuruza u neposrednoj blizini.

Zelena salata i špinat su dobri, jer ih rano beremo i ostaje slobodan prostor za nesmetan razvoj presadnica paradajza.

Kupus, kelj, celer i paradajz su odlični kada su posađeni na istoj gredici, jer se međusobno štite od napada štetočina. Međutim, neke sorte paradajza ne podnose kupus i na to treba obratiti pažnju.

Začinsko, ljekovito bilje i cvijeće takođe je dobro uzgajati pored paradajza. Bosiljak, menta, neven, kadifica, dragoljub, žalfija su najbolji izbor ukoliko ih posadimo pored paradajza. Ove biljne vrste tjeraju štetočine, poboljšavaju okus plodova, poboljšavaju imunitet biljke.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u bašči

Borač je vrsta koja kada se posadi pored paradajza izuzetno poboljšava okus plodova paradajza. Kopriva poboljšava zdravstveno stanje biljaka paradajza.

Paradajz je dobar susjed šparogi i ruži, jer svojim mirisom odbija štetočine.

Loši susjedi

Kao što postoje dobre biljne vrste kada je u pitanju uzgajanje paradajza, tako postoje i biljne vrste koje treba izbjegavati.

Krompir i patlidžan pripadaju istoj porodici kao i paradajz.  Imaju iste bolesti i napadaju ih iste štetočine zbog toga ih treba izbjegavati kao predusjeve i biljke koje se uzgajaju u neposrednoj blizini paradajza.

Paprika i paradajz su kombinacija koju treba izbjegavati.

Paradajz ne treba uzgajati ni u blizini oraha.

Komorač usporava rast presadnica paradajza.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paradajz Uzgoj paradajza Dobri susjedi Loši susjedi Dobri susjedi paradajzu Paprika Začinsko bilje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.