Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paprike
  • 03.05.2018. 09:00

Paprika - dobri i loši susjedi?

Za dobar prinos paprike i kvalitetne plodove potrebno je ispuniti zahtjeve za promjjnom mjesta sadnje, određenim predusjevima i odabrati dobre susjede koji će papriku zaštititi od štetočina i pojave bolesti.

Foto: Freeimages.com/HelenaB
  • 21.912
  • 1.117
  • 0

Paprika je “gospođa” među povrtnim kulturama i ima svoje zahtjeve u pogledu uzgajanja. Rotacija usjeva, dobri predusjevi i dobri susjedi su neki od zahtjeva koje trebamo ispuniti kako bi nas paprika nagradila dobrim prinosom i kvalitetnim plodovima.

Promjena mjesta sadnje odgovara paprici

Rotacija usjeva je poželjna za sve kulture, a paprici posebno odgovara da svake godine promijenimo mjesto sadnje. Na ovaj način izbjegavamo nakupljanje štetočina, prouzrokovača oboljenja i jednostrano iscrpljivanje hraniva iz zemljišta. Na isto mjesto paprika treba doći tek nakon 4 godine, najmanje nakon 3 godine.

Izbor predusjeva

Kao predusjevi paprici odgovaraju mahunarke, biljke za zelenišno đubrivo, žitarice, lukovi, rani kupus, karfiol, lisnato povrće, korjenasto povrće (cikla).

Kao predusjeve treba izbjegavati sve pripadnike porodice Solanaceae: krompir, paradajz i patlidžan.

Dobar susjed zlata vrijedi

Biljke koje sadimo pored paprike možemo odabrati i na taj način pozitivno uticati na zdravstveno stanje našeg usjeva, visinu prinosa i kvalitet plodova. Pravilnim odabirom susjednih biljaka možemo usjev paprike zaštititi od štetočina ili bolesti.

Kukuruz u blizini paprike će zaštititi papriku od vjetra, ali treba biti obazriv zbog zajedničkih štetočina. U krajevima gdje je jak napad kukuruznog moljca i drugih zajedničkih štetočina izbjegavati uzgajanje paprike u blizini kukuruza. Paprika ne voli sjenu i zbog toga ne saditi kukuruz da zasjenjuje papriku.

Bijeli i crveni luk sadrže fitoncide koji štite papriku od pojave oboljenja i mnogobrojnih štetočina.

Sve mahunarke su odlične kada se posade kao predusjev ili pored paprike zbog azotofiksacije i obogaćivanja zemljišta azotom. Osim toga, većina štetočina koji napadaju papriku ne podnose miris mahunarki (grah, grah mahunar). Međutim, grah, grah mahunar, grašak ne treba uzgajati u združenom usjevu sa paprikom, jer mogu zagušiti bijke paprike i dovesti do njihovog propadanja i zaostajanja u rastu i razvoju.

Začinske i ljekovite biljke

Mnogobrojne začinske i ljekovite biljke imaju izuzetno pozitivan uticaj na papriku. Osim što papriku štite od bolesti i štetočina neke biljke povoljno djeluju na zemljište i materijama koje izlučuju tjeraju nematode i sprečavaju razvoj opasnih bakterija u zemljištu.

Neven i kadifica tjeraju nematode i zemljišne štetočine. Neven štiti papriku od biljnih ušiju, mrava, rovca.

Maslačak će djelovati na ubrzano dozrijevanje plodova paprike.

Kopriva, selen, kopar, korijander, bosiljak, dragoljub, kamilica, kadifica, macina trava su poželjne kao susjedi paprici.

Špinat i zelena salata su dobri, jer rano napuštaju gredice i ostavljaju prostor za sadnju paprike.

Loši susjedi paprike

Paprika pripada porodici Solanaceae kao i krompir, paradajz i patlidžan. Zbog zajedničkih štetočina i bolesti izbjegavati uzgajanje paprike sa ovim kulturama. Ukoliko morate da blizu paprike posadite neku od ovih kultura izaberite patlidžan. Paprika i patlidžan imaju iste zahtjeve prema klimatskim uslovima i potrebu za vodom.

Ko su dobri, a ko loši susjedi paradajzu?

Krompir je izuzetno nepovoljan kao susjed paprici, jer osim zajedničkih bolesti i štetočina osiromašuje zemljište, oduzima paprici hraniva.

Komorač izuzetno nepovoljno djeluje na razvoj presadnica paprike, a može doći i do potpunog propadanja biljaka paprike.

Mrkva svojim mirisom tjera štetočine, ali mrkva loše utiče na formiranje plodova. Kod nekih sorti paprike zbog blizine mrkve dolazi do potpunog izostajanja zametanja plodova.

Sve biljne kulture koje stvaraju sjenu i oduzimaju hraniva i vodu treba izbjegavati.

Udaljite čili paprike

Uzgajanje ljutih, čili paprika pored slatkih paprika treba u potpunosti izbjegavati zbog međusobnog oprašivanja. Plodovi slatkih paprika postaće ljuti zbog oprašivanja polenom čili paprika. Zbog toga čili paprike sadite što dalje od slatkih paprika, a između njih posadite visoke biljke koje će spriječiti  međusobno oprašivanje, odnosno let oprašivača.

 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Dobri susjedi Loši susjedi Paprika Čili paprika Predusjevi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !