Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni razvoj
  • 05.12.2017. 11:00

Trebinje će dobiti mašinu za obradu zapuštenog zemljišta

U Trebinju će pokrenuti Centar za agrarni razvoj koji se neće baviti samo zemljištem i vodom već i ostalim pitanjem razvoja na ovom području, posebno stočarstvo.

Foto: Facebook/Trebinje.se
  • 682
  • 100
  • 0

Trebinje će dobiti Centar za agrarni razvoj koji će obuhvatiti i opštine Ljubinje, Berkoviće i Bileću, najavio je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivred Republike Srpske te da će za ovo područje biti nabavljena mašina za privođenje zemljišta namjeni - freza vrijedna oko tri miliona KM.

Konstatujući da Hercegovina ima značajne resurse, Mirjanić je istakao da je radi njihove što bolje iskorištenosti neophodno sinhronizovati rad svih institucija, odrediti cilj razvoja i ići ka njihovoj realizaciji.

Rečeno je kako će do kraja februara biti donesena odluka o formiranju centra, poslovnik o radu i plan rada.

Stevo Mirjanić: Ne smije se zapostaviti stočarstvo

"Ovo nije nova institucija, već oblik djelovanja postojećih institucija bez novih zapošljavanja izuzev nekih specijalista za pojedino područje u institucijama koje bi činile ovaj centar", pojasnio je Mirjanić i dodao da bi već od marta naredne godine centar trebalo da počne sa funkcionisanjem.

Mirjanić je istakao da se centar neće baviti samo zemljištem i vodom već i ostalim pitanjem razvoja na ovom području, dodajući da se ne smije zapostaviti stočarstvo, jer Trebinje, Ljubinje, Berkovići i Bileća imaju oko 13.000 goveda, oko 45.000 ovaca, blizu 1.000 koza i oko 100.000 brojlera.

"Cilj nam je da se ono što se proizvede i preradi, i kao finalni proizvod plasira ne samo na ovom području već i u okruženju", rekao je Mirjanić.

Šta je za obradu, šta za pošumljvanje?

S obzirom na to da Hercegovina raspolaže velikim poljoprivrednim površinama, mašina - freza, koju će ove četiri opštine dobiti na korištenje, mnogo će značiti za obradu zemljišta koje nije čista oranica.

"Na području ove četiri opštine ima oko 12.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, ali ne znamo u kakvom se stanju nalazi, a oko 4.500 hektara se obrađuje. Hoćemo da se poveća taj broj hektara, da ih identifikujemo, da se uradi inventarizacija površina i da vidimo šta je za obradu, šta za pošumljavanje", naveo je Mirjanić poručivši da Ministarstvo neće prestati ulagati u irigacione sisteme sve dok svaki hektar zemljišta na ovom području ne dobije vodu.

"Sa pet miliona KM, koje je Vlada Republike Srpske ove godine namijenila za podsticanje razvoja irigacionih sistema dostižemo cifru od oko 40 miliona KM sredstava ulaganja u te sisteme", zaključio je Mirjanić.

Foto: Facebook/Trebinje.se

​​


Tagovi

Agrarni razvoj Centar za agrarni razvoj Trebinje Stevo Mirjanić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.