Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krnjinska jagoda
  • 19.11.2018. 12:00

Mihajlo Gavrić: Beremo jagode i u novembru i nemamo problema sa prodajom

Jagode prodaju u svježem stanju, ali i prerađenu u džem, sirup i liker. Mihajlo Gavrić i proizvođači iz Opštine Stanari rade na dobivanju sertifikata organske proizvodnje.

Foto: Facebook/Mihajlo Dragana Gavric
  • 746
  • 111
  • 0

Mihajlo Gavrić iz Ostruže Donje nadomak Stanara, sa porodicom se bavi poljoprivredom. U fokusu njihove proizvodnje je krompir, a od prošle godine i jagoda te malina. Dodana vrijednost na kojoj Gavrićevi rade su ne samo nove sorte jagoda koje su vrlo cijenjene na evropskom tržištu nego i njihova prerada u džem, sirup i liker što predstavlja dodanu vrijednost ove proizvodnje. 

Ubrali prvu tonu jagodne krnjike u Stanarima

Berbu su imali i u novembru. Naime, Gavrići uzgajaju dvije sorte jagoda talijanskog porijekla, Clery i Maja. Clery vrlo rano sazrijeva i ima atraktivan plod. Prinos može varirati od 600 do 900 grama po bokoru dok je plod sorte Maja vrlo krupan, izduženog oblika i pravilan, navodi tvk3.

"Proizvodnja je pola na otvorenom, u niskim tunelima, a pola u plasteniku. Sada smo skinuli plastenik, ostavili smo jedan dio roda pošto smo šišali u augustu, za berbu. Ovo nam je vrijeme dobro došlo jer smo imali fin rod u tercijalnoj berbi", priča Mihajlo Gavrić koji osim u svježem stanju, jagode plasira i prerađene pa tako proizvode vrhunske sokove, džemove i likere. 

Mihajlo Gavrić: Nemamo problema sa prodajom 

Gavrić ističe kako je jagoda voće koje se brzo kvari pa se stoga s njom mora brzo izaći na tržište. No, oni nemaju problema sa prodajom.  

"Jagoda je brzo kvarljiva, ali ju nije teško prodati. Prodavali smo u jedan hipermarket, i u našoj opštini, nas šest proizvođača. Zajedničkim snagama smo jagodu preradili i s tržištem nema problema", uspješan je recept proizvođača iz Stanara. 

Kaže kako je cijena u maju bila 2,5 do 3 KM, a sada u novembru 5 KM. "Mogla je biti i veća, ali nismo izlazili na tržište s nekom većom cijenom jer su to naše stare mušterije. Radit ćemo i idućih godina, proširivati se, napraviti možda nešto novo od tih jagoda. Ponuditi možda i jačem tržištu", najavljuje Gavrić čije su jagode potpuno organske što potvrđuju i nalazi Javnog instituta za javno zdravstvo te Poljoprivrednog instituta. 

Brendiranje Krnjinske jagode

No, nije dovoljno samo proizvesti tražen proizvod kao što je jagoda, nego ga i brendirati.

"Napravili smo logotip da pokušamo zaštititi svoj proizvod ne samo u svježem stanju nego i prerađen. Ako smo radili sirup, da to bude sirup od Krnjinske jagode. Možda sutra napravimo sušenje i čokoladiranje i izađemo na veće tržište gdje je izuzetno skup plod i proizvodnja. Dakle idući korak nam je dobiti sertifikat da se točno zna o čemu je riječ", najavljuje Gavrić koji, kako smo spomenuli, pored jagoda uzgaja i krompir. Iako su se pojedini proizvođači žalili na truljenje krompira, Gavrić ističe da s krompirom treba znati raditi i da je najbitnije imati dobro zemljište za tu kulturu.

"Pod krompirom nam je od pola hektara do hektar i pol. Pratimo tržište, što se dešava da znamo kako ćemo ući u sjetvene poslove. Sijemo sortu Marabel koju najbolje prodajemo. Sjeme koje kupujemo je nešto skuplje, ali onda imamo sortnu reprodukciju za iduću godinu", otkriva Gavrić koji kao problem u proizvodnji vidi u manjku radne snage. Iako svi u porodici pomažu, ipak kada je u pitanju sezonska berba, moraju angažirati radnike do kojih je danas teško doći. 

Razvijanje održivog domaćinstva

Mihajlo Gavrić je i društveno aktivan - vodi Udruženje poljoprivrednih proizvođača Opštine Stanari, a u njihovom je fokusu razvijanje održivog domaćinstva. 

Neobične kulture rastu u Stanarima, a sve zbog organske proizvodnje

"Od rada na selu se može zaraditi solidna plata. Zato u narednom periodu, ako bude zainteresovanih, želimo razviti priču održivog domaćinstva, a to znači da to domaćinstvo radi, proizvodi, plasira i naplaćuje i da ostaje tu. U našem društvu, kada se govori o poljoprivredi, puno toga se svodi na isplatu podsticaja. To ne treba biti jedino sredstvo koje će zadržati stanovništvo da ostane na ruralnom područu. Važno je ulaganje u ruralni razvoj, da stanovništvo ostane na selu, obrađuje zemlju, održava domaćinstvo, da zemlja ne zarasta. Nije ni selo što je nekada bilo, sada je sve moderno, imate internetsku komunikaciju, prometnu komunikaciju, prijevoz, zdravstvenu zaštitu", nabraja Gavrić mogućnosti koje nudi suvremen život i pomoću kojih se može ostvariti dodana vrijednost proizvodnje. 

Prirodna ograničenja iznjedrila model čuvanja žitelja u ruralnim prostorima Austrije

Ovaj vizionar i poljoprivredni proizvođači koje okuplja imaju planove. Za sada se žele zadržati na ovom obimu proizvodnje, sertificirati Krnjinsku jagodu kao organski proizvod, a onda se u budućnosti okušati i u proizvodnji čokoladirane krnjinske jagode. 


Tagovi

Mihajlo Gavrić Krnjinska jagoda Sertifikat Organska proizvodnja Stanari


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.