Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 14.05.2018. 18:30

Ubrali prvu tonu jagode krnjinke u Stanarima

Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara planira proširenje proizvodnje.

Foto: Facebook/Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" Stanari
  • 1.741
  • 173
  • 0

Lokalno Udruženje poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara ovih je dana započelo s prvom berbom jagoda i to pod brendom krnjinka (s planine Krnjin). Jagode su uzgojene na površini od jednog hektara u šest domaćinstava s područja te lokalne zajednice. 

Ubrana je tona prvih prinosa jagode, a Mihajlo Gavrić, predsjednik udruženja najavio je kako će ukupna količina premašiti 20 tona, navodi TVK3

"Uzgojili smo zdravstveno ispravne jagode u punoj agrotehnici, od analize zemljišta, mapiranja parcela i organskog uzgoja", kaže Gavrić pojasnivši da je riječ o pilot-projektu ovog udruženja, potpomognutom podsticajima lokalne uprave, za koji kaže da se pokazao kao održiv jer je zaposleno 20 radnika.

"Jagode su u pakovanjima i sa daklaracijom, pa se tačno zna sa čijeg gazdinstva su uzgojene", kaže Gavrić koji je zadovoljan što je sklopljen ugovor o prodaji jagoda dobojskom trgovinskom lancu, kao i Banji Kulaši u Prnjavoru, što je, ističe, potvrda i njenog kvaliteta.

Gavrić je najavio da je u planu proširenje proizvodnje jagoda, izgradnja skladišnog prostora i prerađivačkih kapaciteta, a do neophodnih sredstava nastoje doći u saradnji sa lokalnom upravom, resornim ministarstvom, te projektnim aktivnostima prema međunarodnim organizacijama.

Poljoprivredni proizvođač Miladinko Kovačević kaže da je jagode posadio na površini od dva dunuma, da je zadovoljan prinosom jagoda, za koje kaže da su kvalitetne, dodavši da je zainteresovan za preradu ovog voća.


Tagovi

Stanari Uzgoj jagoda Krnjinska jagoda Mihajlo Gavrić Miladinko Kovačević


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.