Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Sjetva u junu
 • 02.06.2024. 07:30

Evo 10 vrsta povrća koje možemo sijati u junu

Ovoga mjeseca beremo, ali još uvijek i sijemo razne povrtne kulture. Ako nema dovoljno padavina, potrebno je redovno zalijevanje

Foto: Shutterstock/Anelovski
 • 557
 • 51
 • 0

Juni je mjesec u kojem već beremo prve plodove posijane i posađene proljetos.

Bez obzira na sve više temperature, još uvijek možemo sijati određene kulture koje će plodonositi u drugom dijelu ljeta i tako nam sve vrijeme osigurati svježe namirnice. 

TOP 10 vrsta za sjetvu u junu 

Evo 10 biljnih vrsta koje možete sijati tokom šestog mjeseca. 

 1. Mahune se mogu sijati još ovoga mjeseca, a onda ponovo početkom avgusta, ovisno o temperaturama. Redovno ih zalijevajte i okopavajte, posebno ako se stvori pokorica. Kada dosegnu visinu 15 do 20 cm, ogrnite ih. 
 2. Grah brzo raste i dobro podnosi toplinu. Kada u vrijeme cvjetanja vlada suša, a vjetar je jak, vreo i suh, dolazi do opadanja cvijeta i možete ostati bez uroda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalijevanje u ovom periodu.
 3. Tikvice također brzo rastu i još uvijek se mogu sijati izravno u vrt. Izaberite sunčanu poziciju i dobro drenirano tlo. Redovno ih zalijevajte, a tlo oko njih malčirajte. 
 4. Krastavci su poput tikvica i traže sličnu njegu. U slučaju sadnje presadnica bit će osjetljiviji na prilagodbu i visoke temperature pa ih redovno navodnjavajte. Sijati ih možete ponovo u drugoj polovini jula, za berbu u septembru. 
 5. Mrkva posijana u junu vadi se kasno ljeti ili u jesen. Prije sjetve dobro pripremite tlo koje mora biti rastresito kako bi se dobro razvijala. 
 6. Peršun je još jedna povrtna vrsta koja se može posijati ovoga mjeseca, ali uz redovno zalijevanje budući da sjemenu treba duže vremena da proklija, nekada i po mjesec dana. Ima slične zahtjeve kao mrkva. 
 7. Sjetva cvekle u junu također zahtijeva rastresito i vlažno tlo te redovito zalijevanje. Pazite da ju ne posijete pregusto. 
 8. Postoje sorte salate koje se mogu sijati tokom ljeta. Birajte one koje su otporne na vrućinu, redovno ih navodnjavajte i malčirajte. U slučaju previsokih temperatura možete ih zasjeniti agrotekstilom.
 9. Blitva je otporna na vrućinu i može se kontinuirano sijati tokom ljeta. Osigurajte joj prihranu i dovoljno vode te uživajte u njenim blagodatima cijelog ljeta. 
 10. Bosiljak je toploljubiva začinska biljka i još uvijek se može sijati u junu. Dobro uspijeva u sunčanim dijelovima vrta, a najbolji komšija mu je paradajz. 

Evo tablice dobrih i loših komšija u vrtu

Ima li nešto što nismo spomenuli? Šta vi planirate posijati ovoga mjeseca? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Sjetva u lipnju Sjetva ljeti Radovi u lipnju Sjetva mahuna Sjetva tikvica Sjetva krastavaca


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.