Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prorjeđivanje cikle
  • 17.03.2023. 07:30

Cikla se ne sije pregusto, kada i kako je prorjeđivati?

Odgovara joj slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reaguje kada se dodaje drveni pepeo. Šta još treba znati o uzgoju cikle?

Foto: Depositphoto/dmitryi
  • 3.398
  • 177
  • 0

Sjetva cikle je specifična, jer su sjemenke tokom zrenja međusobno srasle. Kad je posijemo, niče nekoliko novih biljčica, najčešće dvije do tri. Zbog toga je ne treba pregusto sijati i moramo je prorjeđivati da osiguramo dovoljno prostora za normalan razvoj.

Profesionalni uzgajivači koriste razdvojeno sjeme čime se olakšava njeno uzgajanje ili sjeme namjenskih sorti koje daje samo jednu biljku.

Sporo niče

Može da se uzgaja u plasteniku i na otvorenom. Za razliku od većine ostalog povrća cikli odgovara slabo alkalno zemljište. Zbog toga odlično reaguje kada dodaje drveni pepeo ili kada se tokom razvoja zalijeva njegovim rastvorom. Veliki je potrošač kalija, fosfora i bora. Manjak bora će se manifestovati pojavom tamnog središnjeg dijela ili nastaje šupljina.

Za sočnost treba ispuniti određene uvjete (Foto: Depositphoto/belchonock)

Površinski sloj treba da je dobro pripremljen, a zemljište rahlo. Sporo niče i na početku se slabo razvija.

Kada i kako obaviti prorjeđivanje? 

Prorjeđivanje se može obaviti iz jednog ili dva puta, a najbolje poslije kiše ili zalijevanja kada je oblačan dan. Prvi put se obavlja kada mlade biljke razviju dva do četiri prava lista, odnosno dostignu visinu od 8 do 10 cm. Uklanjamo slabije biljke, a ostavljamo najrazvijenije. Međutim, ne moramo ih baciti. Možemo ih presaditi na drugo mjesto jer ona podnosi presađivanje. Razmak poslije prvog prorjeđivanja je od 3 do 5 cm.

Drugo prorjeđivanje se obavlja kada su biljke visine do 15 cm na razmak od 8 do 10 cm, a pojedini taj razmak povećavaju i do 15 cm kako bi cikla bila krupnija. Druga opcija je da već prvi put obavimo čupanje biljaka i formiramo odgovarajući razmak.

Voli vodu

Kako bi dobili sočnu ciklu potrebno je redovno zalijevati ako to uslovi zahtijevaju. Poslije prorjeđivanja se obilno zalije, a zatim prema potrebi. Najbolji pokazatelj da joj nedostaje voda je kada lišće počne da pada na površinu zemljišta. Sa zalijevanjem prestajemo jednu do dvije sedmice prije vađenja. Odgovara joj da se zalije lišće. Ako je suša korijen će biti sitan, suh i bezukusan.

Redovno se uklanjaju korovi, jer ih ne podnosi. Dobro reaguje na prirodna đubriva od divizme ili od peradi.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cikla Cvekla Sjetva cikle Prorjeđivanje cikle Uzgoj cikle Zalijevanje Drveni pepeo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.