Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje mrkve
  • 15.03.2023. 07:30

Sjetva mrkve u proljeće - kako do pravilno formiranog korijena?

Sjeme mrkve je sitno i zbog toga površinski sloj zemljišta treba usitniti. Treba paziti i na tip tla, pH, sjenu i druge faktore bitne za uzgoj omiljene povrtnice

Foto: Depositphoto/Garsya
  • 16.292
  • 880
  • 0

Sjetva mrkve je najosjetljivija faza u proizvodnji ove povrtlarske kulture. Obavlja se od početka marta i sve do početka maja u zavisnosti od klimatskih uslova. Na kontinentu se sije u martu. Osim proljetne sjetve, može da se sije kao postrni usjev i pod zimu.

Sjeme se polaže direktno u zemljište. Nema potrebe za uzgajanjem presadnica. Veoma je osjetljiva na kidanje korijena i uslijed toga se neće formirati pravilno.

Voli osunčana mjesta

Minimalna temperatura za klijanje sjemena je 5ºC, ali je bolje da se sačeka kada se zemlja ugrije na 10ºC. Toplota će omogućiti brže klijanje i nicanje. Mlade biljčice mogu izdržati i kratkotrajni mraz do -3ºC, ali će češće da formiraju cvjetnu stabljiku i sjeme.

Odgovaraju joj lagana, rahla, rastresita zemljišta s dobrim vodno-vazdušnim režimom. Idealna su ilovasta i ilovasto-pjeskovita, dok na glinovitom i zbijenom formira nepravilan i deformisan korijen. Optimalna pH reakcija treba da je od 6 do 7, blago kisela do neutralna. Odaberite osunčane gredice ili polja. Sjena nepovoljno djeluje na formiranje korijena.

Izbjegavajte glinena i zbijena tla (Foto: Depositphoto/amphoto)

Ispoštujte plodored. Mrkva se ne uzgaja na istoj gredici ili parceli gdje su bili pastrnak, celer, peršun, kopar, a posebno ne podnosi uzastopno višegodišnje uzgajanje. Najčešće se na istoj gredici nalaze mrkva i crveni luk, jer se međusobno štite od lukove, odnosno mrkvine muhe. Za uspjeh kombinovanog usjeva potrebno je nešto veće međuredno rastojanje. Sličan efekt će imati i sadnja nevena po obodu gredice.

Pripremite površinski sloj

Sjeme je sitno i traži dobro pripremljeno zemljište i fino usitnjen površinski sloj debljine od 5 do 7 cm. Izbjegavajte sjetvu tamo gdje je u jesen primijenjen stajnjak. To može doprinijeti pojavi deformisanog korijenja.

Izaberite miran i topao dan bez vjetra. Na pripremljenom zemljištu napravite plitke kanaliće u koje ćete položiti sjeme. Međuredni razmak se kreće od 20 do 35 cm, što je dovoljno da se redovi ne zasjenjuju i olakšava se okopavanje. Razmak sjemena u redu je od 1 do 2 cm. Nemojte pregusto sijati, a po pojavi prvih listova na biljkama obavlja se prorjeđivanje.

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Kako bi sjeme što prije niklo, površinski sloj treba da je vlažan. Zbog toga se površina prekriva navlaženim papirom ili agrofolijama. Pokrov se skida čim se primijeti da je mrkva počela nicati.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Mrkva Sjetva mrkve Proljetna sjetva mrkve Sjeme mrkve Deformisana mrkva Kakvo zemljište


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.