Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kombinovani usjevi
  • 29.03.2022. 07:30

Susjedi u vrtu: Idealno je saditi biljke s plitkim korijenjem pored onih s dubokim

Biljke mogu međusobno da se štite od insekata i bolesti, ali i da negativno djeluju. Obratite pažnju na izbor vrsta koje uzgajate jedne pored drugih.

Foto: Depositphotos/5day
  • 1.489
  • 180
  • 0

Kombinovana sadnja ili sadnja dobrih biljnih susjeda ima niz pogodnosti. Biljke svojim djelovanjem mogu međusobno da se štite od pojave oboljenja, napada štetočina, stimulišu rast i razvoj, omogućavaju bolju snabdjevenost hranivima, imaju ukusnije plodove i veći urod.

Ovakva sadnja podrazumijeva bolju iskorištenost prostora, nadzemnog i podzemnog, biljke će biti zdravije što znači manje tretmana u cilju sprečavanja pojave oboljenja i napada štetočina. Kod odabira vrsta koje ćemo zajedno uzgajati važno je da znamo kojoj porodici pripadaju, kako iskorištavaju hraniva, koje štetočine ih napadaju i kakve se bolesti javljaju na njima. Važno je uzeti u obzir vrstu korijenovog sistema i konačnu visinu stabljika. Idealna je sadnja biljaka s plitkim korijenjem pored biljaka s dubokim, jer se one neće takmičiti za hranu.

Kod odabira vrsta koje ćemo uzgajati na istoj parceli potreban je oprez, jer se pojedine vrste ne podnose, usporavaju ili u potpunosti prekidaju rast, urod je manji, lošijeg kvaliteta.

Kombinovanje povrtnica

Najpoznatija kombinacija povrća "Tri sestre", koju predstavlja uzgajanje kukuruza, pasulja i tikve, došla nam je iz Sjeverne Amerike. U ovoj kombinaciji korijen pasulja ima mogućnost azotofiksacije i obogaćuje zemljište azotom, penje se uz kukuruz koji mu daje potporu i tikvama hlad. Veliki listovi tikve prekrivaju površinu zemljišta sprečavajući rast korova i isušivanje tla. Maksimizira se potencijal rasta sve tri kulture.

Tri sestre (Foto: Bigstockphoto/RJ Jones)

Postoje različite kombinacije koje oponašaju ovu kombinaciju. Tako se krastavac uzgaja pored kukuruza koji mu služi kao potpora. Istu ulogu ima i suncokret. Pored kukuruza mogu da se uzgajaju dinje koje će imati istu ulogu kao tikve.

Kod uzgoja drugog bilja pored kukuruza trebamo imati na umu da ih je potrebno sijati ili saditi tek kada on nikne i ojača, u suprotnom se može desiti da ga biljke prekriju listovima i on neće napredovati. Zbog toga se pasulj, mahunarke ili krastavac siju i sade i do mjesec dana poslije njega (imaju i različite zahtjeve prema zagrijanosti zemljišta kada je u pitanju klijanje i nicanje).

Na istoj gredici možemo saditi mahunarke (pasulj) i korjenaste vrste kao što su mrkva, repa ili cikla. Mahunarke će štiti usjev krompira od insekata.

Špinat i rotkvice štite jedno drugo od insekata, smanjuju zakorovljenost i isparavanje vode iz zemlje.

U usjevu kupusa paradajz će imati ulogu zaštitnika od insekata, dok će amarant imati istu ulogu pored slatke paprike.

Šparoge se razvijaju i beru u rano proljeće, a na rubu gredica se kasnije može posaditi paradajz.

Bijeli luk je nezamjenjiv pored jagode, jer će je štiti od štetočina i pojave truljenja.

Mrkva će zaštititi lukove od lukove muhe, a oni nju od mrkvine muhe.

Ljekovite biljke i cvijeće kao dobri biljni susjedi

Sadnja ljekovitog bilja i cvijeća pored povrtnih vrsta će pomoći u smanjenju brojnosti štetočina. Najpoznatija kombinacija su ruže i bijeli luk. U ovom slučaju bijeli luk štiti ružu od pojave oboljenja i napada štetočina.

Ruže i vinova loza je izuzetno efikasna kombinacija. Sadnjom sorti ruža koje su osjetljive na bolesti na početku redova vinove loze one su bile pokazatelj pojave oboljenja i govorile da je pravi trenutak za tretiranje vinograda.

Paprici će odgovarati biljke koje osiguravaju manje isparavanja iz zemlje, jer ona ne podnosi sušu, odnosno one koje imaju gust vegetacijski pokrivač kao što su mažuran, niski bosiljak, origano.

Bosiljak je nezamjenjiv pratilac paradajza. Oni imaju iste zahtjeve, vole osunčana mjesta i višu temperaturu. Osim zaštite on će poboljšati okus plodova paradajza, ali i okus zelene salate. Svojim mirisom tjera lisne uši.

Ljubičasti bosiljak je i vrlo dekorativan (Foto: Biljana Nenković)

Neven i kadifice svojim mirisom tjeraju zemljišne nematode i druge štetočine. Kada pored dinje posijemo neven, on će ih štititi od nematoda. Odličan je susjed za većinu povrtnih usjeva: paradajz, papriku, krastavce, tikve, kupus, brokulu.

Kadifica štiti kupus, krompir, paradajz - kako je uzgajati i koristiti?

Ako posadimo dragoljub po obodu parcele ili gredice on će štititi tikvice i krastavce.

Lobularija štiti krompir od insekata, dok će niže sorte cinije zaštititi kupus.

Borač privlači oprašivače čaki kada je vrijeme hladnije i pada slaba kiša. Posađen pored jagode ili paradajza poboljšava okus plodova.

Matičnjak, menta, žalfija, ružmarin i slične vrste će donijeti mnogo dobrobiti u baštu i zaštititi glavne usjeve, a njihovo dobro dejstvo će se pokazati u voćnjaku.

Šta treba izbjegavati?

Neke kombinacije biljaka nisu poželjne. Tako krastavce nikada ne treba uzgajati pored vrsta koje traže dosta vode, jer su i sami krastavci njezini veliki potrošači.

Većina biljaka ne podnosi komorač koji na njih djeluje izuzetno negativno, a posebno je vidljivo njegovo štetno djelovanje kada se nađe pored paradajza.

Patlidžan ne podnosi vrste iz porodice tikvenjača. Ako ga posijemo pored tikvica, tikvi, krastavca ili dinje usporava rast ili u potpunosti prestaje da raste i da se razvija. Najmanje je osjetljiv na krastavce, a najviše na dinje.

Mahunarke negativno djeluju na bijeli luk i praziluk.

Suncokret ne treba posijati blizu krompira, jer će njegov snažan korijen da "otme" hraniva i vodu. Krtole će biti sitne.

Pored krompira ne sadite paradajz i patlidžan. Sve tri vrste pripadaju istoj porodici, boluju od istih bolesti, napadaju ih iste štetočine. Kada su u blizini, skoro je nemoguće sačuvati ove usjeve od krompirove zlatice.


Tagovi

Kombinovani usjevi Dobri susjedi Loši susjedi Kombinovanje biljaka Susjedi u vrtu Zaštita bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]