Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj tikvica
  • 01.04.2022. 07:30

Proljetna sjetva tikvica - kako ih brati kroz cijelu sezonu?

Uzgajamo ih iz rasada ili pak sijemo sjeme krajem aprila ili početkom maja na otvorenom. Proizvodnja rasada će nam omogućiti raniju berbu

Foto: Ranka Vojnović
  • 426
  • 85
  • 0

Tikvice su najranije povrće koje obilno rađa od ranog ljeta do kasne jeseni. Pripada porodici tikvenjača. Većina sorti raste u formi grma i pogodne su za uzgajanje na manjim površinama i posudama.

Mogu biti rane, srednje rane i kasne sorte ili hibridi. Kako bi osigurali berbu kroz cijelu sezonu, možemo posijati sorte različite grupe zrenja ili jednu sortu u razmaku od 10 do 15 dana.

Ne treba ih uzgajati pored drugih tikvenjača, ali ni uzastopno na istom mjestu. Dobro će uspijevati poslije korjenastog povrća (luka, mrkve, cikle, krompira), kupusnjača.

Sjetva tikvica

Uzgajamo ih iz rasada ili pak sijemo sjeme krajem aprila ili početkom maja na otvorenom. Optimalna sjetva je pri temperaturi od 15 do 18ºC. Kod ranije je neophodno obezbijediti zaštitu od kasnog mraza koji može uništiti iznikle i mlade biljke.

Proizvodnja rasada će nam omogućiti raniju berbu. Sadnja se obavlja u posude koje trebaju biti u toploj i osunčanoj prostoriji. Optimalna temperatura je od 18 do 25ºC, a uz dovoljno vlažnosti niču za sedam dana. Poslije 25 do 30 dana mlade biljke su dovoljno razvijene da ih presadimo na otvoreno.

Prilikom sadnje paziti da im se ne ošteti korijen, jer su na to veoma osjetljive.

Odaberite osunčane parcele ili gredice, a zemljište treba da je rahlo. Tikvice ne vole kisela zemljišta s visokim nivoom podzemne vode. Najbolje uspijevaju na pH neutralnom koje je bogato hranjivim materijama kao što su kompostne hrpe.

Većina sorti raste u formi grma (Foto: R.Vojnović)

Prije sjetve na otvorenom sjeme se može potopiti u vodu na 24h što će ubrzati klijanje i nicanje. Voda treba da je odstajala kako bi se oslobodila hlora, jer ga ova vrsta ne podnosi. Treba izbjegavati i đubriva koja sadrže hlor.

Siju se ili sade na razmak od 50 do 70 cm. Dubina sjetve je tri do četiri centimetra. U baštama se obično siju u kućice ili roviće u kojima se posiju dvije do tri sjemenke. Kod pripreme sjetvenih kućica potrebno je dodati kompost, stajsko ili neko drugo organsko đubrivo.

Briga o usjevu

Tikvice su veliki potrošači vode i hraniva. U sušnom periodu neophodno im je obezbijediti navodnjavanje. Nikada ih ne zalijevajte po listovima, jer će višak vlage na njima izazvati pojavu oboljenja i ožegotine. Zalijevanje ne treba biti često, jednom u deset dana. Na 1m² potrebno je 10l vode koja ne smije biti hladna ili vrela (ugrijana na Suncu). Optimalna temperatura vode za zalijevanje je 22ºC. Hladna voda može uzrokovati opadanje cvjetova.

Biljke su osjetljive na uslove prevelike vlage i kada je temperatura ispod 15ºC. Neće im odgovarati ni kada je temperatura previsoka, jer će cvjetovi opadati i ostati neoplođeni.

Neki cvjetovi mogu ostati neoplođeni (Foto: Bigstock/Photozi)

Borač, kopar, kadifica, korijander, metvica će zaštititi tikvice od štetočina i pojave oboljenja. Borač će privući više oprašivača. Istu ulogu će imati i neven.

Đubrenje i prihrana

Na početku rasta tikvicama se dodaje đubrivo bogato azotom koji potiče rast, u periodu plodonošenja odgovaraju đubriva bogata fosforom i kalijem.

Prihrana se može obaviti i prirodnim sredstvima. Tokom vegetacije se pokazalo dobrim tretiranje rastvorom mlijeka i sode bikarbone. Osim što će biljke biti zaštićene od prouzrokovača oboljenja, mlijeko će folijarno dodati hraniva.

Sredstvo od trave možemo napraviti kada kantu ili bure napunimo za 1/2 ili 3/4 pokošenom travom, prelijemo vodom i ostavimo na osunčanom mjestu sljedećih sedam do deset dana prekriveno najlonom. Priprema se skoro isto kao đubrivo od koprive ili drugih biljaka.

Dobiveni rastvor se razrijedi vodom u donosu 1:10 i zalijeva zemljište oko biljaka.


Tagovi

Tikvice Proletna sjetva Đubrenje Prihrana Uzgoj tikvica Sjetva tikvica Presadnice tikvica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Drage sve, sretan vam Dan žena!
Žive, zdrave i snažne bile!