Mlijeko se, osim u ishrani, može koristiti i u bašti kao sredstvo za zaštitu i đubrenje poljoprivrednih kultura.
Mlijeko se osim u ishrani može koristiti i u bašti kao sredstvo za zaštitu i đubrenje poljoprivrednih kultura. Hranjive materije u mlijeku su savršeno izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast i poboljšavaju imunitet. Mlijeko sadrži: kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, željezo i druge elemente.
Mlijeko se u bašti može koristiti za različite namjene:
Prilikom tretiranja biljaka na površini se stvara tanki film koji štiti biljke od prodiranja patogena. Preventivnim tretiranjem mlijeko štiti biljke od gljivica i virusa. Biljke koje su tretirane mlijekom imaju poboljšan imunitet, a mlijeko povoljno utiče i na usvajanje i iskorištavanje hraniva iz zemljišta.
Mliječni šećer laktozu ne mogu da svare svi insekti. Zbog ove pojave mlijeko predstavlja zaštitno sredstvo od mnogih štetočina. Mlijeko je izuzetno dobro dodati u kompost, jer obogaćuje kompost hranjivim materijama, poboljšava mikrobiološke aktivnosti i štiti kompost od mnogih štetočina.
Zbog sadržaja kalijuma mlijeko je odlično u zaštiti povrća u vrijeme plodonošenja, posebno za ishranu paradajza. Za sobne biljke možemo koristiti mlijeko,ali treba ga izbjegavati kada su u pitanju sukulenti - kaktusi. Kod kaktusa mlijeko može izazvati propadanje.
Najbolje je upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Tokom termičke obrade gube se mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci. Sredina ljeta je period kada se ostvaruju optimalni uslovi za razvoj gljivičnih oboljenja na povrtnim kulturama. Temperature su visoke i nakon kiše se ostvaruju idealni uslovi za ostvarivanje zaraze Phitoftorom - dolazi do pojave plamenjače. Ovo oboljenje može u potpunosti uništiti usjev paradajza i krompira.
Mlijeko se koristi u zaštiti paradajza, krompira, patlidžana, krastavca, tikvica. Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u omjeru 1:10, jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. U čistom obliku mlijeko se ne bi trebalo koristiti.
Za zaštitu paradajza veoma često se koristi pripravak od mlijeka i joda. Omjer mlijeka i vode je 1:4 ili 1:5. U ovaj rastvor dodati 15 kapi joda. Jod može dovesti i do ubrzanja sazrijevanja plodova,zato treba smanjiti broj kapi joda na 5 do 6.
Da bi se poboljšalo dejstvo mlijeka i joda tretiranja treba smjenjivati sa pripravkom od bijelog luka.
Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Ovaj pripravak se priprema od 1 l mlijeka, jedne supene kašike sode bikarbone i 10l vode i koristi se preventivno za tretiranje povrća kako bi se spriječila pojava plamenjače i pepelnice. Količina vode se može smanjiti na najmanje 5 l. Primjerice, možete koristiti pripravak mlijeka, sode bikarbone i vode u odnosu 1 l mlijeka : 1 supena kašika sode bikarbone : 4 - 4,5l vode. Pored ostalog povrća preventivno tretirati krompir zbog plamenjače. Ovaj pripravak od mlijeka zaštitit će nadzemnu masu krompira od pojave ove bolesti, ali i spriječiti pojavu krompirove zlatice jer krompirova zlatica i njene larve ne mogu svariti mlijeko.
Surutka je nusproizvod u preradi mlijeka. Kada se surutka zagrije na 20 do 25°C i razrijedi vodom koristi se u zaštiti od plijesni. 1 l surutke razblažiti sa 10 l vode i doda 10 kapi joda. Ova pripravak je dobra za zaštitu krastavca, papradajza i tikvice. Za krastvace i vinovu lozu može se koristiti i nerazblažena surutka.
Ako se ruke i alat tokom rada u povrtnjaku operu rastvorom mlijeka i vode u odnosu 1:1 to će umanjiti pojavu oboljenja.
Ukoliko se mlijeko koristi za đubrenje krastavca ubrzaće rast. Mlijeko se koristi razblaženo vodom u odnosu 1:2. Đubrenje redovno ponavljati svake dvije sedmice.
U proljeće treba započeti sa tretiranjem grma ruže sa rastvorom mlijeka i vode. Tretman se ponavlja svakih 7 do 10 dana tokom 2 mjeseca. Mlijeko će zaštiti ružu od bolesti i štetočina.
Kao zaštita od ove štetočine koristi se kiselo mlijeko. 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 kašike brašna. Dobro isprskati biljke, posebno donju stranu listova.
Foto: Karolina Tušek
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica
RankaV
prije 6 godina
Hvala na interesovanju za prirodne metode zaštite bilja. Više o pripravku od bijelog luka možete pročitati u tekstu "Bijeli luk - kralj bašte"
RankaV
prije 7 godina
Pošto najviše brinem o paradajzu pišem odgovor za paradajz i tretiranje mlijekom. Idealni uslovi za infekciju plamenjačom su visoke temperature i visoka vlažnost - a to je poslije kiše. Teoretski poslije svake kiše treba vršiti preventivnu zaštitu. Koliko sam primjetila prateći šta se dešava ovaj pripravak od mlijeka i sode pruža zaštitu od 15 dana,može da izdrži i slabiju kišicu - ne treba ponavlajti tretman. Ako je pljusak jači treba ponoviti čim se lišće osuši od kiše.Prije tretiranja zakidati zaperke paradajza, jer će pripravak da zaštiti nastale rane da ne dođe do infekcije.Slično je i za drugo povrće. Odlične efekti daje naizmjenično tretiranje pripravkom od bijelog luka,a zatim pripravkom od mlijeka.
RankaV
prije 7 godina
Zavisi od intenziteta pojave žutila na listovima. Isti simptomi su se pojavili na grahu mahunaru kod mene i tretirali smo pripravkaom od bijelog luka i poslije pripravkom od mlijeka. Ta dva pripravka nadopunjavaju i poboljšavaju efekat djelovanja. Razmak tretiranja je bio 5-6 dana. Ali napominjem da su simptomi bili tek u začetku i da smo dobro pođubrili grah rastvorom ovčijeg đubriva i komposta. Ukoliko je potrebno, ponoviti tretman.Svi prirodni pripravci pomažu ili preventivno ili u prvim stadijima razvoja bolesti.