Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.07.2016. 08:00

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijeko se, osim u ishrani, može koristiti i u bašti kao sredstvo za zaštitu i đubrenje poljoprivrednih kultura.

Foto: Karolina Tušek
  • 67.249
  • 4.657
  • 0

Mlijeko se osim u ishrani može koristiti i u bašti kao sredstvo za zaštitu i đubrenje poljoprivrednih kultura. Hranjive materije u mlijeku su savršeno izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast i poboljšavaju imunitet. Mlijeko sadrži: kalijum, kalcijum, sumpor, fosfor, magnezijum, bakar, mangan, željezo i druge elemente.

Mlijeko se u bašti može koristiti za različite namjene:

  • sredstvo za zaštitu od patogena,
  • sredstvo za zaštitu od štetočina,
  • đubrivo.

Prilikom tretiranja biljaka na površini se stvara tanki film koji štiti biljke od prodiranja patogena. Preventivnim tretiranjem mlijeko štiti biljke od gljivica i virusa. Biljke koje su tretirane mlijekom imaju poboljšan imunitet, a mlijeko povoljno utiče i na usvajanje i iskorištavanje hraniva iz zemljišta.

Mlijeko na listovima paradajza

Mliječni šećer laktozu ne mogu da svare svi insekti. Zbog ove pojave mlijeko predstavlja zaštitno sredstvo od mnogih štetočina. Mlijeko je izuzetno dobro dodati u kompost, jer obogaćuje kompost hranjivim materijama, poboljšava mikrobiološke aktivnosti i štiti kompost od mnogih štetočina.

Zbog sadržaja kalijuma mlijeko je odlično u zaštiti povrća u vrijeme plodonošenja, posebno za ishranu paradajza. Za sobne biljke možemo koristiti mlijeko,ali treba ga izbjegavati kada su u pitanju sukulenti - kaktusi. Kod kaktusa mlijeko može izazvati propadanje.

Najbolje je upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Tokom termičke obrade gube se mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci. Sredina ljeta je period kada se ostvaruju optimalni uslovi za razvoj gljivičnih oboljenja na povrtnim kulturama. Temperature su visoke i nakon kiše se ostvaruju idealni uslovi za ostvarivanje zaraze Phitoftorom - dolazi do pojave plamenjače. Ovo oboljenje može u potpunosti uništiti usjev paradajza i krompira.

Pripravak od mlijeka za zaštitu

Mlijeko se koristi u zaštiti paradajza, krompira, patlidžana, krastavca, tikvica. Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u omjeru 1:10, jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. U čistom obliku mlijeko se ne bi trebalo koristiti.

Pripravak mlijeka, vode i sode bikarbone

Mlijeko i jod

Za zaštitu paradajza veoma često se koristi pripravak od mlijeka i joda. Omjer mlijeka i vode je 1:4 ili 1:5. U ovaj rastvor dodati 15 kapi joda. Jod može dovesti i do ubrzanja sazrijevanja plodova,zato treba smanjiti broj kapi joda na 5 do 6.

Da bi se poboljšalo dejstvo mlijeka i joda tretiranja treba smjenjivati sa pripravkom od bijelog luka.

Mlijeko i soda bikarbona

Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Ovaj pripravak se priprema od 1 l mlijeka, jedne supene kašike sode bikarbone i 10l vode i koristi se preventivno za tretiranje povrća kako bi se spriječila pojava plamenjače i pepelnice. Količina vode se može smanjiti na najmanje 5 l. Primjerice, možete koristiti pripravak mlijeka, sode bikarbone i vode u odnosu 1 l mlijeka : 1 supena kašika sode bikarbone : 4 - 4,5l vode. Pored ostalog povrća preventivno tretirati krompir zbog plamenjače. Ovaj pripravak od mlijeka zaštitit će nadzemnu masu krompira od pojave ove bolesti, ali i spriječiti pojavu krompirove zlatice jer krompirova zlatica i njene larve ne mogu svariti mlijeko.

Surutka

Surutka je nusproizvod u preradi mlijeka. Kada se surutka zagrije na 20 do 25°C i razrijedi vodom koristi se u zaštiti od plijesni. 1 l surutke razblažiti sa 10 l vode i doda 10 kapi joda. Ova pripravak je dobra za zaštitu krastavca, papradajza i tikvice. Za krastvace i vinovu lozu može se koristiti i nerazblažena surutka.

Mlijeko kao dezinfekciono sredstvo

Ako se ruke i alat tokom rada u povrtnjaku operu rastvorom mlijeka i vode u odnosu 1:1 to će umanjiti pojavu oboljenja.

Mlijeko kao đubrivo za krastavce

Ukoliko se mlijeko koristi za đubrenje krastavca ubrzaće rast. Mlijeko se koristi razblaženo vodom u odnosu 1:2. Đubrenje redovno ponavljati svake dvije sedmice.

Ruže i mlijeko

U proljeće treba započeti sa tretiranjem grma ruže sa rastvorom mlijeka i vode. Tretman se ponavlja svakih 7 do 10 dana tokom 2 mjeseca. Mlijeko će zaštiti ružu od bolesti i štetočina.

Mlijeko kao zaštita od bijele leptiraste uši

Kao zaštita od ove štetočine koristi se kiselo mlijeko. 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 kašike brašna. Dobro isprskati biljke, posebno donju stranu listova.

Foto: Karolina Tušek


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Mlijeko Plamenjača Kropir Paradajz Krompirova zlatica Trips Ruže


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.