Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje graha
  • 24.04.2023. 07:30

Pasulj: Kada ga sijati, a kada prvi put okopavati?

Sačekajte da prođu kasni mrazevi od kojih usjev najviše strada, ali isto tako se sadite razne vrste pasulja jedne pored drugih

Foto: Depositphotos/Akisel
  • 779
  • 64
  • 0

Pasulj Phaseolus vulgaris je povrtna vrsta koja se lako uzgaja, jer se sjetva obavlja direktno u zemlju. U zavisnosti da li se radi o niskim ili visokim sortama sijemo ih pomoću sijačica u redove ili ručno. Mogu da narastu od 40 cm do 4 m visine.

Za mahune, zrno ili mješovite sorte

Prema namjeni dijelimo ih na sorte za proizvodnju mahuna, za zrno ili mješovite. Odgovaraju im sunčane lokacije i lagano zemljište, a ne podnosi teško i zbijeno. Najkraći vegetacijski period traje 40 dana kod ranih sorti mahunara. Na istoj površini može da se uzgaja tek poslije tri godine.

Najkvalitetniji grah duplo skuplji od junetine, prodavače sramota

Od sorti najviše se uzgajaju: Biser, Tetovac, Dalmatin, Gradištanac, Dvadesetica, Galeb, Balkan, Kukuruzar, Zlatko, Kanadsko čudo, Španski bijeli. Biser je rana sorta, niskog rasta, veoma otporna. Gradištanac je stara sorta otporna na veliki broj bolesti. Dalmatin je niska, a koristi se za mahune i zrno.

Voli toplotu

Sjetvu počinjemo kada se zemlja dovoljno zagrije. Minimalna temperatura zemljišta je od 10 do 12ºC. U južnim regionima i toplijim područjima sijemo u aprilu, a na kontinentu i hladnim lokalitetima od kraja aprila do početka maja. Sjetva mahunara može biti do sredine avgusta, a zrnaša do juna.

Pasulj je omiljen na našim prostorima (Foto: Depositphotos/makina007)

Potrebno je sačekati da prođu kasni mrazevi od kojih usjev najviše strada, naročito tek iznikle i biljke u fazi klijanja i nicanja. Najbolje će nići kada je temperatura zemljišta iznad 15º, a optimalno oko 20ºC. Niče za deset dana. Kako bi ubrzali nicanje zrna možemo potopiti u vodu ili još bolje neki biljni čaj te ostaviti preko noći kako bi upio tečnost i aktivirali se procesi klijanja.

Dubina sjetve je od 2 do 4 cm u zavisnosti od krupnoće. Sklop biljaka po hektaru je 400 do 500.000. Međuredni razmak se kreće od 40 do 50 cm, a razmak u redu 4 do 4,5 cm. Za bujne sorte međuredni razmak može biti do 1 m, a u redu do 8 cm. Kod sjetve u kućice razmak je 50 x 25 do 30 m. U svaku kućicu se posije četiri do šest zrna. Za 1 ha potrebno je pripremiti 80 do 170 kg sjemena u zavisnosti od krupnoće zrna.

Razbijte pokoricu

Veliki neprijatelj pasulja je pokorica koja se stvara kada nakon sjetve padne jaka kiša. Na površini zemlje se stvara čvrst sloj koji sprečava i ometa nicanje. No, razbija se lakom drljačom.

TOP 3 povrća koja se siju u aprilu i odlični su susjedi u vrtu

Prvo okopavanje se obavlja kada biljke imaju jedan do dva prava lista. Ima velike zahtjeve prema vlazi u zemljištu, ali ne voli prekomjerno navodnjavanje.

Najviše strada od lisnih ušiju, puževa golaća, hrđe, pjegavosti. Kada u vrijeme cvjetanja vlada suša, a vjetar je jak, vreo i suh, dolazi do opadanja cvijeta i možete ostati bez uroda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalijevanje u ovom periodu.

Nikada ne sadite razne vrste pasulja jedne pored drugih, visoke sorte pored niskih, zrnaš pored mahunara. One djeluju jedna na drugu i umanjuju urod.

Imate li vi kakav trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta! 

Koje sorte pasulja su vama omiljene? Na kakve probleme nailazite? Kako ih rješavate? 


Povezana biljna vrsta

Grah zrnaš

Grah zrnaš

Engleski naziv: Shell bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.

Grah zrnaš u unutrašnjosti mahune ima čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Kultivari visokog graha zrnaša koriste se u domaćinstvima i manjim imanjima, gdje se... Više [+]

Tagovi

Pasulj Grah Sjetva pasulja Uzgajanje pasulja Pasulj zrnaš Phaseolus vulgaris Mahunar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.