Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pijaca
  • 27.10.2022. 16:30

Najkvalitetniji grah duplo skuplji od junetine, prodavače sramota

Kukuruzar spada među najkvalitetnije vrste graha, zbog čega se mnogi raspituju za njega, ali kad čuju koliko košta, bez razmišljanja odmahnu rukom

Foto: Depositphotos/bhofack2 (ilustracija)
  • 1.896
  • 126
  • 0

Grah kukuruzar cjenovno je ove jeseni nadmašio junetinu. Meso je, kako smo već pisali, postalo luksuz za mnoge građane, a kupaca je sve manje i za grah. Prodavci na pijacama kazali su za Glas Srpske da kukuruzar spada među najkvalitetnije vrste graha, zbog čega se mnogi raspituju za njega, ali kad čuju koliko košta, bez razmišljanja odmahnu rukom.

Naime, za jedan kilogram ovog povrća mogu se kupiti čak dva kilograma junetine.

Zašto je cijena visoka?

Visoku cijenu proizvođači pravdaju tankom ponudom. Prodavci su za ovaj medij kazali kako su povrtlari mahom odustali od ove proizvodnje, a tamo gdje su ga i posijali, suša je učinila svoje. Trgovac na banjalučkoj stočnoj pijaci Velimir Vučković kaže da se cijene kukuruzara kreću od 15 do 30 maraka po kilogramu. 

"Ja ga više ne držim, zato što ga nema dovoljno. Ali pojedini prodavci donesu po dva, tri kilograma i prodaju po 30 KM. Građani se raspituju, ali kada čuju cijenu, većinom odustanu", rekao je Vučković.

Jedna prodavačica ispričala je kako od proizvodnje kukuruzara ne odustaje, a ove godine cijena je veća nego lani. Iako je slabija potražnja, nada se da će ga prodati.

"Generalno me je sramota da stavim toliku cijenu, s obzirom na krizu, ali kad uzmem u obzir troškove proizvodnje, ne može biti jeftinije", rekla je ona pod uvjetom anonimnosti.

Malo proizvođača

Mali broj proizvođača inače uzgaja ovaj grah, rekao je predsjednik Udruženja povrtlara RS, Branko Mastalo navodeći da je po kvalitetu broj jedan, "ali slobodno se može reći da je ta vrsta proizvodnje nažalost ugašena, zbog čega je rijetkost na tezgama".

Objasnio je kako proizvođači bježe od njegovog uzgoja, zato što se ne može sijati na njivama uz kukuruz koji prskaju, a osim toga nema više ko da ga bere.


Tagovi

Grah Kukuruzar Pasulj Junetina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.