• Proljetna zaštita
  • 21.05.2019. 10:30

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih zasada

Ukoliko, nakon tretiranja, dođe do jačih padavina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do spiranja depozita sa površine listova i stabala.

Foto: Depositphotos/markasia
  • 209
  • 37
  • 0

Posljednje padavine povećale su zalihe vlage u zemljištu i vazduhu što, uz porast temperatura, stvara idealne uslove za nastanak bolesti i napad insekata na voćne vrste. Kod jabučastih i koštičavih voćnih vrsta, osim kod trešanja i višanja, preporučuje se primjena kontaktnih i sistemičnih fungicida koji mogu da zaustave infekciju nastalu u prethodnih nekoliko dana. 

Zbog viška vode mnogi voćari protekle sedmice nisu mogli da uđu sa mašinama u voćnjake i obave tretiranja. Ukoliko, nakon tretiranja, dođe do jačih padavina, više od 20 mm/m2 potrebno je ponoviti tretmane jer dolazi do spiranja depozita sa površine listova i stabala. 

Jabuke napada čađava krastavost i pepelnica, a krušku i buva

Kod jabuka plodovi su veličine oko dva centimetra i očekuje se jača pojava čađave krastavosti plodova i listova (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphaera leucotricha). 

Takođe, ubrzo će krenuti i piljenje larvi prve generacije smotavca jabuke, (Carpocapsa pomonela) najznačajnije štetočine jabuka. 

Kod krušaka, osim fungicidnih tretmana protiv krastavosti listova i plodova krušaka (Venturia pyrina) potrebno je pratiti prisustvo druge generacije kruškine buve (Psylla sp.) koja će, u narednim danima, obaviti polaganje jaja. Neophodan je i monitoring prisustva savijača jabuke koji takođe uzrokuje crvljivost plodova krušaka.

Šljivama i breskvama prijete insekti

Šljive su u fazi čišćenja plodova. Registrovano je prisustvo jaja prve generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana), a zbog povećane vlažnosti i spiranja zaštitnih sredstava, važno je obaviti tretman fungicidima protiv šupljikavosti lišća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljiva (Polystigma rubrum). Na plodovima su registrovana jaja šljivinog smotavca. 

Breskve su u fazi intenzivnog rasta plodova. Međutim, sada je kritičan period za zaštitu od šupljikavosti lista, a u zasadima je već registrovan napad larvi prve generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta) koji izaziva štetu na plodovima.

Pripaziti na karencu kod trešanja i višanja

Kod trešanja i višanja registrovan je imago trešnjine muve (Rhagoletis cerasi). Plodovi su u fazi početka obojenosti, naročito u nižim krajevima, a zbog velike vlažnosti i intenzivnih padavina proteklih dana postoji opasnost pucanja pokožice plodova i infekcije prouzrokovačem truleži plodova (Monilinia sp.). Savjetujemo tretiranja fungicidima kraće karence, tj. najduže 14 dana.

Malina kasni sa cvjetanjem

U zasadima malina ubrzo se očekuje cvjetanje koje, zbog padavina i niskih temperatura, kasni dvadesetak dana. Pojavila se ljubičasta pjegavost izdanaka i pupoljaka malina (Didymella applanata), a zbog vode koja leži na tlu, u zasadima bez nagiba, očekuje se pojava fitoftore, truleži korijena malina (Phytopthora fragariae var.rubi) koja može da pričini ogromnu štetu. 

Od izuzetne je važnosti da se spriječi zabarenost zemljišta i višak vode u zoni korijena malina. Registrovani su i simptomi napada eriofidne grinja lista (Phylocoptes gracilis) i malinine bube (Byturus tomentosus). 


Tagovi

Bolesti voća Vlažno proljeće Preporuke Zaštita voća Proljetna zaštita Čađava krastavost Kruškina buva Smotavac Šupljikavost lišća


Autor

Bojan Kecman

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi