Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 16.01.2017. 08:00

Malinina buba - kako zaštititi voće od insekta?

Malinina buba se javlja svake godine, oštećuje pupoljke i mlade cvjetove maline, umanjuje prinos maline.

Foto: Pixabay.com
  • 5.943
  • 810
  • 0

Malinina buba ili malinin pupar Byturus tomentosus pričinjava štete na pupoljcima, cvijetovima i plodovima maline. Ima jednu generaciju godišnje, a njenom razvoju pogoduje toplo i suvo vrijeme. Tokom intenzivnog napada može da uništi cjelokupni urod.

Ovo je insekt je malih tjelesnih dimenzija. Dužina tijela odraslog insekta je oko 4mm. Ženke su malo krupnije od mužjaka. Tijelo je tamne boje, prekriveno dlačicama. Po izlasku iz jaja larve su bijele, ali brzo dobijaju smeđu boju. Dužina larvi je od 6 do 8mm. Larva se hrani na plodovima koji ostaju sitni i suše se. Odrasli insekti se hrane na cvijetovima.

Pričinja ogromne štete na malini

Prezimljava odrastao insekt na taj način što se ukopa u tlo u neposrednoj blizini maline. Ukopava se do dubine od 5 do 20cm. Prezimjeli insekti se aktiviraju tokom aprila kada se ustali temperatura vazduha od 12 do 15ºC. Odrasle jedinke odmah počinju sa ishranom na cvjetovima višnje, trešnje, gloga i jabuke, a nakon toga prelazi na ishranu pupoljcima i cvjetovima biljaka iz roda ruža. Najveća ativnost insekta se podudara sa intenzivnim cvjetanjem maline i zbog toga su štete na malini velike.

Dostizanjem polne zrelosti insekti se pare i ženske jedinke polažu jaja u pupoljcima na kojima izgrizaju rupicu ili na tek otvorenim cvijetovima. Ukoliko su jaja položena u pupoljak cvijet koji se razvije iz napadnutog pupoljka se osuši i otpadne. Ženka može da položi od 40 do 80 jaja. Ženke nastoje da polože jedno jaje u jedan pupoljak ili cvijet kako larve ne bi imale konkurencije. Nakon 10 dana pojavljuju se larve iz jaja. Kada se izlegu larve se hrane krunicom cvijeta ili plodom maline.

Napadnuti plodovi maline zaostaju u porastu, deformišu se, zaprljani su izmetom, suše se i otpadaju. Kada larve dostignu odgovarajuću veličinu padaju na tlo, učahure se tokom 3 sedmice i nakon toga se pojavljuje odrastao insekt.

Suzbijanja štetočina

Već od pojave prezimjelih imaga vršiti kontrolu na prisutnost malinine bube i pratiti pojavu pomoću feromonskih klopki. Na svakih 5m dužine reda postavlja se klopka. Na ovaj način se može uticati i na smanjenje populacije malinine bube u malinjaku. Malinina buba se može suzbijati na mehanički način, provođenjem agrotehničkim mjera i tretiranjem različitim pripravcima. Zasade maline ne podizati u blizini zasada višnje, trešnje, jabuke ili šuma sa glogom. Izbjegavati sadnju ruža u blizini malinjaka. Imago lako prelijeće 120m.

U malinjacima saditi crveni luk i bijeli luk koji će odbiti štetne insekte i privući korisne. Tokom perioda cvijetanja odrasli insekti se mogu stresati u posude ili na platno tokom jutra. Sakupljene insekte uništiti. Imaga su manje aktivna na nižim temperaturama. U zimskom periodu tlo se može obrađivati (kopati) i na taj način ćemo uništiti insekte koje izbacimo na površinu tla.

Malinina buba se može suzbijati pripravkom od buvača ili pripravkom koji je kombinacija nevena i pelina. Kombinovani pripravak od nevena i pelina se priprema odvojeno. Uzima se po 200g suve biljne materije i potapa u 10l vode. Neven u vodi ostaje 2 dana, a u odvojenoj posudi pelin se potapa na 2h. Prije upotrebe rastvori nevena i pelina se pomiješaju i procijede. Pripravak se priprema svijež i ne ostavlja za kasnije.

Tokom berbe oštećene plodove brati u zasebnu posudu.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Malinina buba Štetočina maline Zaštita maline


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.