• Pucanje plodova
  • 16.05.2019. 18:00

Pucanje plodova trešnje dovodi do velikih gubitaka - sprijecite trulež

U Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar savjetuju da je u svrhu zaštite od uzročnika truleži plodova poželjno izvršiti tretiranje nasada s jednim od pripravaka čija karenca iznosi tri dana.

Foto: Pixabay/music4life
  • 171
  • 24
  • 0

Zbog učestalih oborina u vrijeme dozrijevanja trešanja uočena je pojava pucanja plodova koji dovode do velikih gubitaka. Simptom je cijepanje površinskog sloja kožice ploda, većinom u predjelu peteljkinog udubljenja. Često se na ovim oštećenjima pojave i uzročnici truleži (Monilia fructigena).

Popucali plodovi gube tržišnu vrijednost i umanjuju profit. 

Kako spriječiti moniliju košticavog voća?

Jedan od uzroka je da oborine u fazi dozrijevanja povećavaju osmotski tlak u stanicama ploda do te mjere, kada to niti pokožica ploda tj. širenje njene kutikule ne može podnijeti i dolazi do pucanja ploda

Pucanje ploda trešnje - uzroci i rješenja

U Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar savjetuju da je u svrhu zaštite od uzročnika truleži plodova poželjno izvršiti tretiranje nasada s jednim od pripravaka čija karenca iznosi tri dana: Teldor SC 500, Indar 5 EW ili Luna Experience. 

Za sorte trešanja kasnijeg vremena dozrijevanja može se koristiti pripravak Switch 62,5 WG cija karenca iznosi tjedan dana.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Pročitaj više »

Tagovi

Pucanje plodova Trešnja Trulež Monilija Osmotski tlak


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi