Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 28.02.2017. 10:00

Kako spriječiti moniliju koštičavog voća?

Simptomi bolesti uočljivi su u periodu cvjetanja i neposredno nakon cvjetanja. Napadnuti cvjetovi dobiju smeđu boju i naglo se osuše, a zatim dolazi i do sušenja grančica.

Foto: cropscience.bayer.cl
  • 4.647
  • 369
  • 0

Proizvođači je skraćeno nazivaju monilija šljive. Ne mogu, a da na vrijeme ne uputim savjet i upozorenje na ovu bolest koja ranijih godina nije bila tako česta na našem području. Međutim, posljednjih godina postala je važan poblem koštičavog voća i kod nas. Bolest čiji je uzročnik gljivica Monilia laxa takođe se javlja sa kišnim i prohladnim proljećem. Gljivica napada različite vrste koštičavog voća kao što su: višnja, trešnja, kajsija, breskva i šljiva.

Najkritičniji period za ostvarivanje zaraze je period cvatnje koje je obuhvatila i velika količina padavina i prohladno vrijeme. Kad voćka prođe kroz fazu cvatnje i plodovi malo narastu, nema mogućnosti za ostvarivanje zaraze, ali kad su plodovi dostigli konačnu veličinu može doći do ponovne infekcije ovim pategonom. U tom slučaju dolazi samo do truleži ploda i na taj način nastaju mumije, odnosno, mumificirani polodovi.

Simptomi bolesti

Simptomi ove bolesti se prvo uočavaju na cvjetovima. Napadom, odnosno, infekcijom ove bolesti dolazi do masovnog propadanja cvjetova i sušenja grančica, a nakon nekoliko godina uzastopnog napada uzročnika bolesti dolazi do propadanja grana, dijelova krošnje pa i cijelih satabala. Često se dešava da nakon više godina uzastopne zaraze dolazi do pojave smole na stablu što je znak da voćka polagano slabi i propada. Gljivica u dozrijevanju uzrokuje i trulež ploda.

Napadnuti cvjetovi dobiju smeđu boju i naglo se osuše, a zatim doazi i do sušenja grančica.

Znakovi bolesti najuočljiviji su u periodu cvatnje i neposredno nakon cvatnje. Napadnuti cvjetovi dobiju smeđu boju i naglo se osuše, a zatim doazi i do sušenja grančica. Takve grančice sa osušenim cvjetovima izgledaju kao da su spaljenje vodom. Često ljudi iz neznanja pomisle da su uzrok sušenja cvjetova mraz i hladnoća, međutim, kad je uzrok tome mraz dolazi do sušenja svih cvjetova na stablu, a kad je uzročnik gljivica Monilia laxa dolazo do sušenja cvjetova na pojedinim mladicama, a kasnije se suše i grančice.

Uzročnik bolesti

Uzročnok ove bolesti je glivica Monilia laxa. Prezimljava u rak-ranama napadnutih grančica ili zaraženim mumuficiranim plodovima koji ostaju na granama u toku zime na stablu ili ispod stabla. Na mumificiranim plodovima u kišnom periodu tokom proljeća stvara se obilje konidija koje nošene vjetrom i kišom dospijevaju na cvjetove koštičavog voća i najčešće tako ostvaruju zarazu. Iz zaraženog cvijeta gljivica prodire u grančice, a sam uzročnik prodire dublje u drvo stvarajući rak-rane. Kad u vrijeme cjetanja nastupi kišni period bolest se vrlo lako i brzo širi, a ako je u periodu cvjetanja lijepo i suho vrijeme ne dolazo do zaraze i nema sušenja cvjetova i grančica.

Zaštita koštičavog voća

Da bi izbjegli ovu bolest i lakše se borili sa njom u voćnjacima je potrebno provoditi agrotehničke i hemijske mjere. Prije svega treba voditi računa gdje uopšte podizati voćnjak. Preporuka je na prozračnim položajima. Poželjno je ne pretjerivati sa azotnim gnojivima, jer voćka dodatno postane osjetljivija na bolesti, birati otpornije sorte itd. Prilikom rezidbe bilo ono u jesen ili zimu pred kretanje vegetacije i kolanje sokova, potrebno je sve zaražene i osušene grane odsjeći i ukloniti iz voćnjaka, te poskidati zaražene mumificirane polodove (česte greške kod malih proizvođača).

Prilikom orezivanja grana, potrebno je odstraniti i do 20 cm ispod suhog dijela. Takve zaražene grane i zaražene polodove najbolje je iznijeti iz voćnjaka i spaliti, a nikako ostaviti u voćnjaku i malčirati što nije rijedak slučaj jer takvi polodovi predsatvljaju izvor zaraze u narednoj sezoni.

Prilikom rezidbe bilo ono u jesen ili zimu pred kretanje vegetacije i kolanje sokova, potrebno je sve zaražene i osušene grane odsjeći i ukloniti iz voćnjaka, te poskidati zaražene mumificirane polodove.

Što se tiče hemijske mjere zaštite, preporuka je već u jesen odraditi tretman sa fungicidima na bazi bakra (Nordox, Cuprablau Z, Bordovska čorba i ostali) Kad 75% lista otpadne sakupiti lišće, mumificirane plodove i suve grane, i nakon toga pristupiti tretiranju, na taj način borimo se protiv prezimljujućih oblika patogena. Naredno tretiranje je u fazi bubrenja pupova tzv. zimsko prskanje koje se obavlja sredstvima na bazi bakra pomiješanim sa mineralnim uljem ( Plavo ulje, Modro ulje, Crveno ulje). Sljedeće tretiranje izvodi se početkom cvatnje i to kad je 10 % cvjetova otvoreno. Ako se u tom peridu desi kišovito i pohladno vrijeme potrebno je odraditi takva dva prskanja.

Tretman tzv. proljetnog prskanja izvodi se preparatima na bazi aktivne materije ciprodinil (Chorus), boskalid i piraklostrobin (Signum), fenheksamid (Teldor), iprodion i tiofanat-metil ( Kubik plus), iprodion (Dional) i ostali preparati registrovani za susbijanje prouzrokovača ove bolesti.

Foto: cropscience.bayer.cl


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Marelica

Marelica

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Marelica (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle se proširila dalje u svijet. Stabla marelice dospijevaju u rod nakon 3 - 4 godine i... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Tagovi

Koštičavo Voće Monilia laxa Sušenje cvjetova Sušenje grančica Mumificirani plodovi Rak-rane Šljiva Višnja Trešnja Kajsija Breskva


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.