Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u februaru
  • 01.02.2022. 15:00

Februar - mjesec kada počinje sjetva i sadnja povrća

U ovom mjesecu započinju mnogobrojni poljoprivredni radovi. Šta sijemo od presadnica, a šta ćemo moći posijati na otvorenom?

Foto: Depositphoto/zhaaks@gmail.com
  • 2.817
  • 143
  • 1

U februaru počinju prvi poljoprivredni radovi, a njihova dinamika zavisi od vremenskih uslova. Prema narodnoj prognozi možemo predvidjeti kakva će biti nastupajuća sezona. 

Ako je početkom februara toplo i snijeg se topi, ili ga uopće nema, pred nama je godina s osrednjom žetvom i rano proljeće. Blage vremenske prilike u ovom mjesecu su najava ljetne suše.

Sjetva presadnica

Za povrtare je ovo idealan period za sjetvu rasada raznih biljnih vrsta. Sada je vrijeme za kupovinu sjemena, lukovica, supstrata, posuda, alata i svega što će vam biti neophodno. Pripremite se za sjetvu rasada ranog povrća.

Profesionalni povrtari koji imaju grijane staklenike i plastenike su u velikom poslu. Oni su u januaru posijali sjeme presadnica za ranu proizvodnju i sada je vrijeme za njihovo pikiranje. To se prvenstveno odnosi na papriku i paradajz.

Kod nabavke supstrata birajte kvalitetne s dovoljno hranjivih materija za početni rast mladih biljaka. Ako je supstrat lošeg kvaliteta to će vam donijeti niz problema. Mogu se pojaviti štetočine (mušice, male bijele larve koje jedu korijen presadnica) i razne bolesti koje prouzrokuju zaostajanje u rastu i razvoju, pa čak i propadanje biljaka.

Kvalitetan supstrat je jako važan (Foto: Depositphotos//Denisfilm)

Ne žurite sa sjetvom presadnica povrća koje ćete saditi u bašti kada prođe opasnost od mraza, odnosno u prvoj dekadi maja. Nju treba obaviti tokom marta.

Krajem februara obavlja se za ono koje ćemo saditi u negrijanim plastenicima. Sada se sije celer, jer on sporo niče i ima dugu vegetaciju. Zatim obavljamo sjetvu sjemena čili i slatkih paprika, paradajza, patlidžana za plasteničku proizvodnju.

Ako imate vlastito sjeme prvo obavite aktivaciju sjemena i dezinfekciju kako bi brže proklijalo i niklo. Posebno je to važno za sjeme paprike koja poslije ovakvog tretmana u optimalnim uslovima niče za deset dana. Od svih vrsta povrća ona je najzahtjevnija. Optimalna temperatura za nicanje je oko 28ºC. U 1g ima od 140 do 170 sjemenki. Dubina sjetve je 1,5 cm.

Kako aktivirati i dezinficirati sjeme paprike?

Minimalna temperatura za klijanje sjemena paradajza je 16ºC, ali je optimalna od 23 do 25ºC. U 1g se nalazi 280 do 320 sjemenki. Dubina sjetve je 0,5 do 1 cm. Uz dovoljno vlage sjeme paradajza na tim temperaturama niče za sedam dana. Temperatura tokom noći treba da je malo niža.

Sjemenu patlidžana trebaće više vremena da proklija i nikne, oko petnaest dana. U 1g ima od 250 do 270 sjemenki.

Patlidžanu treba malo više (Foto: Depositphoto/surkovdimitri)

Dužina rasadničke proizvodnje je različita i zavisi od vrste, odnosno sorte ili hibrida, kvaliteta supstrata, temperature, vlage. Kreće se od 40 do 70 dana za papriku, patlidžan i paradajz. Kupusnjačama treba između 30 i 50 dana, dok su krastavac, lubenica i dinja spremni za rasađivanje na stalno mjesto poslije 25 dana.

Dobro osvjetljenje u ovom mjesecu može biti ograničavajući faktor za uzgoj presadnica. Manje svjetlosti znači izduživanje mladih biljčica. U proizvodnji rasada treba obezbijediti dodatno osvjetljenje pomoću rasvjetnih tijela. Biljke ne smiju biti pregusto posijane.

Na otvorenom

Uz povoljne vremenske uslove kraj februara je vrijeme kada počinje sjetva i sadnja ranog povrća. Ovo je pravo vrijeme sjetve boba, graška, jarog bijelog i crvenog luka, rotkvice, raznih salata, repe, mrkve, peršina, blitve. Bob i grašak klijaju pri minimalnoj temperaturi od 2ºC. Bolje je da pričekate da se zemlja ugrije na 5ºC. Ovo pravilo važi za većinu povrtarskih vrsta. U južnim krajevima može se obaviti početkom februara.

Sadnja jarog bijelog luka biće aktuelna. Što ga ranije posijete dobićete bolji urod, jer će izbjeći visoke temperature koje mu ne odgovaraju. Češnjevi bijelog luka se sade na osunčano mjesto i dobro drenirano zemljište. Crveni luk se sadi malo kasnije, kao i salata, mrkva, peršin i blitva.

Za crveni luk malo pričekajte (Foto: Depositphotos/StockSeller)

Mrkva i peršin imaju sitno sjeme i za njih je potrebno dobro pripremljeno zemljište mrvičaste strukture s blago kiselom ph reakcijom od 5,5 do 7. Dubina sjetve je 1,5 cm. Važno im je osigurati dovoljno vlage tokom klijanja i nicanja. Pošto se siju plitko problem može nastati kada se isuši površinski sloj zemlje. Tada propada klica. Ne podnose sjenu. Sjeme sporo klija i ne treba sjetvu obavljati ako je zemljište hladno. Sačekajte da se zagrije oko 5 do 8ºC. Mlade biljke su mnogo otpornije i mogu da podnesu kratkotrajni mraz.

Sjetva mrkve u proljeće - kako pripremiti sjeme i zemljište?

Rotkvice sijte u kontinuitetu, svake dvije sedmice. Tako ćete uvijek imati svježe da uberete. Minimalna temperatura sjetve je 5ºC. U povoljnim uslovima već poslije mjesec dana one su spremne za berbu. Međuredni razmak je do 15 cm, a u redu 5 cm. Dubina do 1 cm. U povoljnim uslovima niče za pet dana.

Špinat i blitva najbolje uspjevaju kada se uzgajaju poslije kupusnjača, paradajza i krastavca. Niču već na temperaturi od 4ºC, a mlade biljke su otporne na kratkotrajne mrazeve do -7ºC. U južnim područjima se sjetva obavlja u februaru na otvorenom, na kontinentu se siju u negrijanim plastenicima. U zavisnosti od vremenskih uslova, na otvorenom se obavlja krajem februara ili se pričekaju povoljniji uslovi tokom marta.


Tagovi

Rana sjetva Sadnja Sjetva presadnica Sjetva na otvorenom Rano povrće Februar Kalendar radova Radovi u februaru


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.