Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje presadnica
  • 23.01.2022. 15:00

Tresetne posude i tablete za sjetvu presadnica: Oprez sa lažnima

Obratite pažnju da li se radi o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamjene koje se prodaju pod takvim nazivom

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 77
  • 36
  • 0

Za sjetvu sjemena povrća i cvijeća kojeg uzgajamo iz rasada možemo koristiti gotove posude ili improvizovane.

One se prave od različitih materijala: plastike, stiropora, najlona, papira, ali i treseta. Veličina i oblik zavise od biljne vrste koju namjeravamo uzgajati.

Prednosti tresetnih posuda

Velika prednost tresetnih posuda i kontejnera je što se prilikom sadnje biljka ne vadi iz njih, već ih zajedno posadimo. Na ovaj način ona ne doživljava oštećenje korijena i stres, a sama posuda se u zemljištu tokom vremena razloži i dodatno hrani biljku.

Obratite pažnju da li se radi o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamjene koje se prodaju pod takvim nazivom. Prvenstveno je riječ o posudama od kartona, ali ima ih i od reciklirane plastike.

Na tržištu ima svega - budite oprezni (Foto: Depositphotos/Snowboy)

Da bi ste izbjegli da budete prevareni najbolje je da prije veće nabavke kupite jedan uzorak i testirate ga. Kupljenu saksijicu potopite u vodu i ostavite na sobnoj temperaturi tokom 24 sata. Prava će raspasti pod prstima, a ona od presovanog kartona ili papira neće jer sadrži mnogo ljepila.

Nemojte ih kupovati jer će biljka, kada je posadite u zemlju s takvom saksijom ostati zarobljena u njoj i na kraju će propasti. Ukoliko ste ih kupili, bolje je da ih koristite kao klasične, od plastike. To znači da ćete kod presađivanja biljku s korijenom i supstratom izvaditi izi posude. 

Kao i za sve druge, potrebno je obezbijediti kvalitetan supstrat.

Tresetne tablete

I pored toga što se u svijetu veoma često koriste, kod nas su tresetne tablete još uvijek rijetko u upotrebi. Prave se na taj način što se treset zbije pod velikim pritiskom. Mogu biti različitih veličina i imaju izgled smeđeg plosnatog čepa ili ravnog tanjirića. Kao i kod tresetnih saksija i kontejnera, radi se o ekološkom proizvodu.

Tresetne tablete su vrlo praktične za upotrebu (Foto: Depositphotos/Lovelymama)

Oko nje je obavijena biorazgradiva vrećica koja pomaže da tableta, nakon što upije vodu, zadrži svoj oblik što duže. One trebaju odgovarati veličini biljaka koje ćemo u njima uzgajati. Tako ćemo za uzgajanje krastavaca, kupusa i paradajza koristiti tablete promjera 6 cm, dok će nam za kulture sa sitnim sjemenom (petunija, jagoda) trebati one promjera 2,5 do 3,5 cm.

Za tablete nije potrebno pripremati supstrat i to je prednost njihove primjene. Dovoljno ih je zaliti i ostaviti da nabubre. Kada usvoje vodu, povećaju zapreminu do osam puta.


Tagovi

Treset Tresetne posude Tresetne tablete Organska poljoprivreda Uzgoj presadnica Kako posijati Kako posaditi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.