Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 29.01.2022. 15:00

Kakva rasvjetna tijela odabrati za uzgajanje presadnica i drugog bilja?

Prije sjetve pobrinite se da buduće presadnice imaju dovoljno svjetlosti, a trebat će im najmanje 10 sati dnevne

Foto: Depositphoto/EvgeniusD
  • 235
  • 31
  • 0

Kada želimo da uzgajamo presadnice raznog bilja jedan od ograničavajućih faktora će biti osvjetljenje. Sjetva se obavlja tokom perioda zime ili ranog proljeća kada su dani kraći, a intenzitet svjetlosti manji. To može dovesti do niza problema. Najuočljiviji je izduživanje mladih biljčica koje rastu krhke, blijede, slabije mehaničke strukture. One veoma lako poliježu, neotporne su na oboljenja i podložnije su propadanju. Kada ih presadimo, teško se ukorjenjuju, a lako mogu da "izgore" na dnevnom zbog direktnog djelovanja zraka Sunca.

Prije sjetve pobrinite se da buduće presadnice imaju dovoljno svjetlosti, a trebat će im najmanje 10 sati dnevne.

Neophodna svjetlost

Bez svjetlosti one ne mogu da rastu i da se razvijaju, a sjeme nekih vrsta neće nići. Od količine koju biljke prime zavisi intenzitet porasta, mehanička stabilnost, otpornost na bolesti i štetočine, zametanje cvjetova, odnosno buduća rodnost.

Vrste kojima je potrebno mnogo ovoga resursa su presadnice povrća i cvijeća, a posebno se to odnosi na papriku, paradajz, patlidžan, petuniju. U zimskim mjesecima trebat će i sukulentima te začinskom bilju. Ako se odlučite za uzgoj mikrobilja, taj je faktor jedan od osnovnih preduslova za uspješnu proizvodnju.

Veoma često možemo vidjeti kod amatera, koji presadnice uzgajaju u kućnim uslovima, bilje koje se izdužuje u pravcu prozora u potrazi za svjetlom. Postoje različita priručna sredstva koja mogu pomoći da se taj problem riješi. Najjednostavniji način je da isiječemo karton iznad visine do koje će narasti presadnice i obložimo je aluminijskom folijom. Odsjaj folije će povećati osvijetljenost i spriječiti izduživanje. Treba biti oprezan, jer će se povećati temperatura što može dovesti do pojave "kuhanja" biljaka.

Upotreba aluminijumske folije za sprečavanje izduživanje rasada paprike Foto: Julijana Kuzmić

Kako bi riješili problem njezina nedostatka, poželjno je da se nabavi adekvatna oprema, bilo da se radi o amaterskom ili o profesionalnom uzgajanju. Danas postoje razne fitolampe i sistemi rasvjete koji se mogu prilagoditi svakom obimu proizvodnje.

Odabir rasvjete

Rasvjetna tijela dolaze u svim oblicima, vrstama i veličinama. Mogu se nabaviti pojedinačne sijalice, sa i bez reflektora, grupe sijalica i moga druga rješenja. Šta ćete od ponuđenoga koristiti, zavisi od vrste biljaka, vaših potreba, uslova u kojima obavljate uzgajanje, površinu koju osvjetljavate.

Obratite pažnju do koje visine će narasti uzgajane biljke. Biće vam neophodan prostor iznad njih gdje ćete montirati rasvjetu.

Profesionalni uzgajivači trebaju provjeriti kako će ju postaviti i kakvo je snabdijevanje električnom energijom, kakve su instalacije. Da li će ih montirati na već postojeću armaturu plastenika ili će to biti posebni držači? Da li će imati sistem koji podiže i spušta lampe ili će one biti fiksirane? Hoće li im trebati samo lampe koje zrače samo određen spektar ili će to biti širok spektar osvjetljenja? Prije svega treba vidjeti s kakvim finansijskim sredstvima raspolažemo i šta je prihvatljivo i najbolje rješenje za uspješnu proizvodnju.

LED i fluorescentna

Obična sijalica u sobnoj lampi neće pružiti dovoljno svjetla odgovarajućeg spektra za biljke. Bolje je koristiti namjenske lampe. Što se tiče odabira rasvjetnih tijela, često se susrećemo s fluorescentnima, uključujući kompaktne, osnovne ili pak T5 fluorescentne cijevi velike snage. Potonje se smatraju najboljim izborom kada su biljke u pitanju. Postoje i jeftinije varijante koje nisu toliko prilagođene njihovu uzgajanju, ali za amatere mogu biti zadovoljavajuće. Pogodnije su za uzgajanje mikrobilja, jer se mogu montirati nisko iznad njega.

Flourescentna su česta u upotrebi (Foto: Depositphoto/Wirestock)

LED svjetla se smatraju standardom u rasadničarskoj proizvodnji. Efikasnija su od fluorescentnih. Troše manje struje, a time je i račun manji. Sastoje se iz dioda i dolaze u većem rasponu veličina, oblika, daju više svjetla. Skuplja su, ali trajnija. 

Prilagodba potrebama

Spektar osvjetljenja se razlikuje. Ukoliko želite uzgajati sobne biljke, biće vam dovoljno ono širokog spektra koje ima izbalansiran balans plave i crvene svjetlosti.

Za profesionalne uzgajivače je važno da odaberu rasvjetna tijela određenog spektra ili da mogu da se prilagođavaju. Tako se može djelovati na rezultat uzgajanja.

Plavo svjetlo forsira rast zelene mase i daje biljke kratkih i debljih stabljika. Pogodno je za rast presadnica i mikrobilja. Previše plavog spektra tokom vremena može dovesti do zakržljalosti.

Crveni dio svjetlosti forsira stvaranje cvjetova i cvjetanje. Previše crvenog svijetla rezultiraće biljkama koje su izdužene i tanke.

Obratite pažnju na temperaturu koju na ovaj način možete stvoriti. Od toga će zavisiti i visina na koju postavljate lampe.

Presadnice povrća se dobro razvijaju kada je vrijednost vidljive svjetlosti koju emituju lampe između 2.000 i 3.000 lumena/m². Ovo je prosječna vrijednost, a prilagođava se vrsti biljaka i njihovim zahtjevima. Kod profesionalnog uzgajanja potrebno je izračunati potrebno osvjetljenje i broj rasvjetnih tijela kako bi osigurali učinkovitost tokom proizvodnje na cijeloj površini.


Tagovi

Rasvjeta LED svjetlo Presadnice Osvjetljenost Fluorescentna rasvjeta Lampe Fitolampe Uzgoj presadnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.