Kako najlakše možemo probuditi sjeme? Kojim sredstvima obaviti dezinfekciju sjemena paprike?
Uzgajanje presadnica paprike nije jednostavno. Potrebno je uložiti mnogo vremena, rada, znanja i strpljenja, jer je paprika "gospođa" među povrćem. Da bi bili uspješni u uzgajanju presadnica, prvo je potrebno da pripremimo sjeme.
Samo kvalitetno sjeme je garancija da ćemo dobit dobre presadnice i obilan urod. Najbolja je opcija da imate svoje, odnosno da od svake sezone ostavite vlastito. Ako ga, pak, kupujete, obratite pažnju da li potiče od pouzdanog proizvođača. Na svakom pakovanju, kesici, moraju biti napisani podaci o kojoj sorti ili hibridu paprike se radi, kada je proizvedeno i do kada je njegova klijavost i svi ostali podaci koji čine deklaraciju. Nemojte kupovati velike količine i praviti višegodišnje zalihe. Sjeme paprike gubi klijavost relativno brzo. Može da se čuva do tri godine.
Odlučite koju sortu ili hibrid želite da uzgajate. Hibridi su pogodniji za komercijalnu proizvodnju, dok su sorte pogodne kada želite očuvati neku staru, imati vlastito sjeme.
Prije bilo kakve pripreme, odvojite dobre i loše sjemenke. Ovo je naročito važno kada imate svoje. Napravite vizuelni pregled i odbacite sve one koje su polomljene, čija se boja promijenila, deformisanog su oblika ili malih dimenzija.
Poslije vizuelnog pregleda potrebno je odvojiti šture, one koje nemaju dobro razvijenu klicu i koje neće klijati. To je najlakše uraditi pomoću rastvora soli.
U posudu (čašu) je potrebno uliti 100 ml tople vode i dodati 5 g soli. Količina sjemena treba da je manja. Dovoljno je da pokrije dno posude u tankom sloju. Sve dobro promiješati. Dodajte sjeme povremeno miješajući tokom 2 minuta. Na površinu će isplivati sve šture koje je potrebno sakupiti i baciti. Potonulo je dobro za sjetvu. Ocijedite ga, dobro isperite čistom, mlakom vodom i prosušite.
Na ovaj način nećete trošiti vrijeme i pripremljen materijal na sjetvu onoga koje nema nikakvu šansu da proklijaju.
Kako bi ubrzali klijanje sjemena paprike, potrebno ga je aktivirati. Ako ste kupili pilirano, koje je obloženo hranjivim slojem njega ne pripremate već direktno sijete.
Možete ga aktivirati na nekoliko načina. Najjednostavniji je da ga stavimo u malu, platnenu vrećicu koju zavežemo i objesimo na cijev radijatora. Važno je da temperatura prostorije i samog radijatora nikada ne padne ispod 20ºC.
Postupkom dezinfekcije s površine sjemena se uklanjaju prouzrokovači bolesti kao što su bakterije i gljivice.
Jedan od starih načina je upotreba kalijum permanganata, ali ona nije uvijek pouzdana. U 100 ml vode rastvori se 1 g kalijum permanganata. U taj rastvor spustite sjeme ili vrećicu od tkanine u kojoj se ono nalazi. Ostavite da stoji potopljeno 20 do 30 minuta, a zatim isperite čistom vodom.
Kada se dezinfekcija obavlja pomoću hidrogen peroksida koristi se 3% rastvor i u njega se potopi sjeme ili ono u vrećici. Ostavite ga u rastvoru pola sata i poslije isperite čistom vodom.
Za pristalice organske poljoprivrede postoji mnogo prirodnih sredstava koje mogu sami napraviti. Najjednostavniji je rastvor bijelog luka, meda, pepela, sok aloe vere, ali i duvana i mnogobrojni biljni čajevi.
Kako bi napravili rastvor bijelog luka potrebno je da zgnječimo dva do tri čena i prelijemo sa 100 ml vode i ostavimo da odstoji najviše 24h. Procijedimo i u dobiveni rastvor potopimo sjemenke oko pola sata.
Rastvor meda istovremeno će ga dezifikovati, ali i obložiti hranjivim materijama i aktivirati ga. U čašu vode, od 200 do 250 ml, doda se jedna kašičica meda i u ovaj rastvor ga potopimo te ostavimo 4 do 5h.
Za tretiranje sokom od aloe vere uzima se odnos soka i vode 1:1. U dobiveni rastvor se potope sjemenka oko pola sata.
Dezinfekciju možemo obaviti i rastvorom drvenog pepela. S pola litre vode prelijemo jednu kašiku pepela i dobro izmiješamo. Ostavimo slijedeća dva dana, ali povremeno promiješamo. U procijeđen rastvor potopimo sjemenke, možemo ih staviti u platnenu vrećicu, i ostavimo najviše 5h.
Ove rastvore možete koristiti za dezinfekciji sjemena drugih povrtlarskih vrsta, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica