Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pepela
  • 17.01.2022. 15:00

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Kako bi ovo đubrivo efikasno djelovalo potrebno je da potiče od pravog drveta. Sadrži brojne minerale, a posebno je bogato kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom.

Foto: Depositphoto/FotoHelin
  • 2.467
  • 135
  • 0

Domaćinstva koja lože drva za grijanje i pripremanje obroka imaju veće količine pepela koji je odlično đubrivo, ali ga treba pravilno koristiti.

Kako bi ovo đubrivo efikasno djelovalo potrebno je da potiče od pravog drveta. Sadrži brojne minerale, a posebno je bogato kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, fosforom.

Kod upotrebe treba znati da različite kulture različito reaguju na njegovo prisustvo.

S čime ga ne miješati?

Prije primjene moramo znati da ga možemo upotrebljavati samog ili u kombinaciji s drugim đubrivima ili materijama. Njegova efikasnost se povećava kada se primjenjuje u kombinaciji s kompostom ili humusom.

Nikada ga ne treba miješati s krečom i upotrebljavati na zemljištu na kome smo nedavno vršili kalcifikaciju. Ne trebamo ga koristiti s kiselim đubrivima. Ukoliko ga miješamo sa superfosfatom i sličnima, nastaju jedinjenja fosfora koja su nedostupna biljkama.

Već ga sada možete skupljati (Foto: Depositphotos/70200)

Ne treba ga miješati ni s đubrivom od živine i drugima koja su kisela, jer međusobno reaguju i dolazi do gubitka azota.

Na koji način se koristi pepeo u bašti?

Pepeo se najčešće unosi u kiselo zemljište kako bi se povećala pH reakcija, jer je on alkalan. Može da se dodaje u zemljište prilikom glavne obrade i pripreme, u vrijeme sadnje u sadne jame, ali i kao prihrana tokom vegetacije i kao zaštitno sredstvo. Najbolje ga kombinovati sa zalijevanjem ili miješanjem sa zemljom kako bi što prije djelovao i kako ga vjetar ne bi raznio.

Primjena praškastog pepela

Pepelom možemo posuti krtole krompira prije sadnje. Na taj način ih štitimo od bolesti i napada štetočina, a istovremeno ih oblažemo hranivima. Koristi se 1 kg na 30 kg sjemenskog krompira. Ukoliko dijelimo krtole, onda rane od rezanja možemo dezinfikovati tako što ćemo ih posuti njime.

Kažu posadili krompir k'o i svake godine i gle čuda, nikla tek polovina! Evo i zašto

Možemo ga primijeniti u borbi protiv puževa jer isušuje i nagriza njihovo stopalo.

Koristi se za posipanje biljaka na kojima uočimo napad štetočina (kod kupusa) i pojavu simptoma bolesti (pepelnica).

Rastvor pepela i sapuna

Ovaj rastvor se koristi za tretiranje uzgajanih biljaka kako bi ih zaštitili od ušiju, lukove i mrkvine muhe, grinja i drugih sitnih štetočina. Za pripremu je potrebno uzeti četiri supene kašike pepela i dodati dvije kašike vode. U dva litra tople vode rastvori se 1/3 sapuna za veš. Najbrže se rastvori kada ga prethodno usitnite ili narendate. Ovim rastvorom prelije se pasta od pepela i vode i dobro promiješa.

Stimulator rasta

U jedan litar vode dodaju se tri kašike pepela i ostavi sledeću sedmicu uz povremeno miješanje. Dobijeni rastvor se procijedi i razblaži s vodom u odnosu 1:3. U ovaj stimulator se natapa sjeme prije sadnje.

Izbor biljaka

Mnogo kalijuma usvajaju povrtne biljke iz porodice lukova i njima odgovara obilnije dodavanje pepela tokom pripreme zemljišta. Možemo dodati po 1 m² i do tri šolje.

Štiti od štetočina (Foto: Depositphotos/potatushkina)

Kupusnjače i repe ga vole i možemo ga dodavati prilikom pripreme zemljišta ili kada obavljamo sadnju rasada kupusnjača. U svaku sadnu jamu se doda šaka pepela (ili jedna supena kašika) i izmiješa sa zemljom. Može se koristiti i u zaštiti kupusnjača. Kada biljke formiraju dva do tri prava lista mogu se njime posuti kako bi se zaštitile od štetočina. U periodu vegetacije tretiranje se može obavljati više puta, posebno poslije kiše.

Krompir, paradajz, patlidžan i paprika odlično reaguju na ovakvu prihranu, posebno kulture koje su veliki potrošači kalijuma (krompir, paradajz). Za krompir ga je najbolje pomiješati s humusom ili kompostom u količini jedna čaša pepela i tri do pet kilograma humusa na metar kvadratni.

Odličan je i za tikvenjače (tikve, tikvice, krastavce). Kod pripreme zemljišta dodaje se čaša pepela na 1 m² površine. U sadne jame dovoljno je dodati jednu šaku i izmiješati sa zemljom. Za vrijeme cvjetanja i plodonošenja dodaje se između redova prije rahljenja i zalijevanja. Obratite pažnju da postoje biljke koje ne podnose alkalnu ph reakciju zemlje i zbog toga ne podnose njegovo dodavanje. Takve vrste su: azaleja, borovnica, ukrasna paprat, rododendron, kiselica.


Tagovi

Pepeo Đubrenje pepelom Prihrana biljaka Rastvor pepela


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.