Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 04.05.2020. 13:30

Kažu posadili krompir k'o i svake godine i gle čuda, nikla tek polovina! Evo i zašto

Djelimično nenicanje izazvati će sadnja u hladnu, mokru, neprozračnu zemlju, ali i obavi li se duboko, 20 i više centimetara, a posebno sadi li se svježe rezani ili nezaštićeni sjemenski krompir, upozorava iskusni agronom Jure Kuvačić.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 16.866
  • 1.257
  • 0

Sigurno vam se nije jednom dogodilo, bilo da sadite veće količine krompira za zimu ili tek toliko da imate ponešto mladog u proljeće, da dio posađenih gomolja ni ne iznikne. Je li kriva zemlja, je li dovoljno pođubreno, da ga nije šta pojelo, možda nije dobro sjeme - sto je razloga koji vam padaju na pamet. 

Ne valja sjeme?

"Jedan komentariše, posadio sam potpuno zdrav sjemenski krompir, naklijan s debelom, modrom klicom. Prerezao ga na dva, čak i tri dijela. Posadio ga kao i svake godine u dobro preoranu i pođubrenu zemlju. I gle čuda, nikla mi tek polovina", u priču nas uvodi agronom Jure Kuvačić, u video materijalu o sadnji sjemenskog krompira. 

Kaže Kuvačić kako mnogi komentarišu da ne valja sjeme. "A ja govorim: Nije tačno! Kako nije tačno, svake godine sadim i svake je dobar, a ove nije. Čak sam na jednom dijelu posadio domaći koji nije za ništa, sitni, mali, a sav je niknuo", nedoumice su uzgajivača koji traže savjet od iskusnog agronoma Kuvačića. 

Koji su razlozi koji utiču na nicanje?

"Djelimično nenicanje izazvati će sadnja u hladnu, mokru, neprozračnu zemlju, ali i obavi li se duboko, 20 i više centimetara, a posebno sadi li se svježe rezani ili nezaštićeni sjemenski krompir", upozorava Kuvačić pojasnivši da struka ne priznaje rezanje sjemenskog krompira. 

Komentariše kako se u kontinentalnom dijelu gomolji sade cijeli dok je u priobalju zbog ekonomske računice gotovo pravilo rezati ih, a radi drukčije klime manji su rizici za uspješno nicanje i uzgoj. No, upozorava da rizika ipak ima.

Svježi rez dobro posušiti 

Ako krompir već režemo, bilo bi dobro prerezane gomolje ostaviti barem pet dana da se svježi rez dobro osuši. Tada se na prerezanom mjestu stvara prevlaka koja štiti gomolj od prodora bakterija. Tada teže dolazi do infekcije, truleži i klica uspješno dolazi na svjetlo dana. Kuvačić ima još jedan savjet: 

"Prerezani krompir je poželjno dobro umočiti u pepeo, ne predebeli sloj. To je dobra dezinfekcija i vrlo dobar izolator.

Agronom, koji za sebe kaže da je "u krompiru gotovo pedeset godina", u nastavku videa donosi preporuke o tome kako i čime prerezati gomolj, kako ga saditi, primjere dobre i loše prakse sjetve, pojašnjenje razlike između sitnijeg i krupnijeg krompira i druge savjete koji će dobro doći kako povrćarima amaterima tako i onima koji se već smatraju profesionalcima.

Njegove prijedloge pogledajte u videomaterijalu ispod teksta: 


Tagovi

Sadnja krompira Nicanje Rezanje gomolja Jure Kuvačić Savjeti Loše sjeme Hladna zemlja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P