Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje mrkve
  • 27.01.2022. 15:00

Sjetva mrkve u proljeće - kako pripremiti sjeme i zemljište?

Uskoro će pravi trenutak da se posije mrkva koja dugo klije i niče veoma sporo. Donosimo savjete kako aktivirati sjeme te ju uspješno uzgojiti

Foto: Depositphotos/Vian.na
  • 585
  • 73
  • 0

U kontinentalnom području sjetva mrkve može započeti već u martu u zavisnosti od vremenskih uslova. Odgovaraju joj rahla zemljišta dobrih vodno-vazdušnih karakteristika. U zbijenom, teškom, glinovitom dolazi do raznih deformacija korijena ili račvanja.

Sjeme mrkve je veoma sitno. U jednom gramu se nalazi od 1.000 do 1.500 tamnih sjemenki. Klijanje i nicanje je veoma sporo i potrebno je između 14 i 21 dan da nikne.

Aktivirajte sjeme

Njeno sjeme klija i niče veoma sporo, jer se na njegovoj površini nalazi eterično ulje. Kako bi ga aktivirali, potrebno je da saperemo ovo ulje. Stavimo ga u platnenu vrećicu ili tanju dječju čarapicu i potopimo u toplu vodu koja ima temperaturu od 45 do 50ºC. Ostavimo vrećicu sa sjemenom u vodi dok se ona ne ohladi. Zatim ga izvadimo, prostremo na suvoj krpi i pustimo da se osuši na sobnoj temperaturi. Ovako pripremljeno će nići brže.

Sjetva mrkve

Prije sjetve potrebno je pripremiti zemljište. Posebno je potrebno usitniti površinski sloj u dubinu od 5 do maksimalno 10 cm. Sama gredica treba da je malo izdignuta od ostalog zemljišta. Tako ćemo spriječiti slijevanje vode u gredicu, odnosno poboljšat ćemo ocjeditost. To je posebno važno jer su proljeća često kišovita i sa povećanom vlagom u tlu. Osim toga, izdignute gredice se brže zagrijavaju.

Sjeme je vrlo sitno (Foto: Depositphotos/amphoto)

Možete odabrati rane ili kasne sorte. Prema dužini korijena mogu biti duge, kraće ili male, okrugle. Također, obojenost korijena može biti različita, ali se najčešće uzgajaju narandžaste, a zatim ljubičaste sorte.

Sjeme ima prirodno tamnu boju. Ako je ono crveno, plavo, zeleno ili neke druge boje to će vam biti znak da je tretirano insekticidom. Postoji i pilirano koje je obloženo hranjivim materijama. Ovako pripremljeno je u vidu male kuglice i lakše se sije.

Dubina sjetve je do 2 cm.

Prorijediti i okopavati

Mrkva se sije u prethodno iskopane male kanaliće na međuredno rastojanje od 20 do 25 cm. Razmak zavisi od sorte, snabdjevenosti vlagom i hranivima i ostale primijenjene agrotehnike. Razmak u redu je oko tri centimetra. Ukoliko vidimo da je nikla pregusto, otprilike dvije sedmice poslije nicanja, potrebno je prorijediti na udaljenost biljaka od 2 do 3 cm. Prilikom čupanja pazimo da ne oštetimo korijen biljaka koje ostavljamo. Počupanu mrkvu odnesite na kompostište ili iz bašte. Inače će svojim mirisom privući štetočine mrkve.

Rana sjetva: Koje ćemo povrće prvo posijati?

Ona može da klija pri temperaturi zemljišta od 3 do 5ºC, ali je poželjno da je temperatura iznad 5ºC jer će tada brže niknuti.

Veoma je važno da sjeme i mlade biljke imaju dovoljno vlage u zemlji. U toku rasta se vrši okopavanje i to dva do tri puta. Prihranu obavite jednom do dva puta.

Pregustu treba prorijediti (Foto: Julijana Kuzmić)

Mrkvu možete sijati u tri sjetvena roka. Osim u rano, sjetvu možemo obavljati tokom kasnog proljeća i ranog ljeta. Tako ćemo osigurati kontinuiranu berbu.

Obratite pažnju na vlagu zemljišta

Može se desiti da nakon što smo ju posijali i ona počela da klija nastupe sunčani dani koji će isušiti površinski sloj zemlje i osjetljivu klicu koja se počela razvijati.

Naši stari su to sprečavali na taj način što pokvase papirnatu kesu od brašna i prekriju površinu gredice. Tako djelujemo na čuvanje vlažnosti zemljišta i omogućavamo joj da nikne.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Mrkva Sjetva mrkve Sjetva povrća Sjetva Proljeće Prorjeđivanje Razmak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.