Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Juni 2018
  • 01.07.2018. 16:30

Uništavanje malinjaka, neizvjesna cijena malina i vremenske nepogode obilježili juni

Nestabilan jun je iza nas, a problemi koji su se pojavili u tom mjesecu i dalje nisu riješeni.

Foto: Bigstockphoto/romrodinka
  • 458
  • 26
  • 0

Početak mjeseca juna obilježio je početak berbe malina, a te početne male količine su se mogle naći na tržištu prodavale su se po cijenama i do 10 KM po kilogramu. Usred mjeseca kada je najintenzivnija berbe malina, brojni voćari će pamtiti po kiši i nepogodama koja ih je kočila u radovima, ali i smanjila kvalitet plodova.

U nekim mjestima zabilježene su i jače vremenske nepogode, pa su zasadi maline zbrisani s lica zemlje, a usjeve uništila poplava u Olovu! Zbog drastičnog smanjenja kvalitete plodova, HEKO Bugojno objavio je nove otkupne cijene koja je brojne malinare dovela do ruba zbog čega su se odlučili na drastične mjere, pa smo mogli vidjeti kako su kosili malinjake trimerom, pravili rakiju, puštali krave na pašu...

Tokom vegetacije potrebno je posvetiti brigu posađenim biljkama paradajza. Osim redovnog zalijevanja, đubrenja, uklanjanja zaperaka, možemo pripremiti brojna prirodna sredstva za zaštitu biljaka paradajza od pojave bolesti, pa smo vas savjetovali - kako do dobrog uroda paradajza?, a uslijed nestabilnih vremenskih prilika i slabog đubrenja, pokazali smo vam kako da prepoznate simptome nedostatka pojedinih hranjiva na paradajzu.

Ljeto je period godine kada nam dosađuju muhe. Osim što su dosadne, one prenose mnoge zarazne bolesti, posjećuju smetlišta, bačenu hranu i veoma lako na našu hranu mogu prenijeti uzročnike raznih oboljenja, stoga vas je zanimalo kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

U junu je bilo idealno pobrati zeleni orah jer tada ima najljekovitija svojstva. Mladi, zeleni orasi bogati su vitaminom C, a u kombinaciji s medom odličan su pripravak protiv anemije, ali i kod prehlade, kašlja i upale krajnika, pročišćavanja jetre, želuca i krvi. Ovaj tradicionalni, bakin recept vrlo je jednostavan za izradu.

U našim baštama i voćnjacima mogli smo se susresti sa lisnim ušima koje pričinjavaju velike štete, a zbog vremenskih uslova (temperatura i vlažnost zraka), povećala se njihova brojnost u junu. Savjetovali kako da pripremite pripravke za suzbijanje lisnih ušiju, a vrsta i način pripravka ovisit će o tome da li se primjenjuju na ukrasnom bilju ili povrtarskim i voćarskim kulturama.

Sredina ljeta je pravo vrijeme da uzmete reznice sa grma hortenzije i uljepšate svoj vrt. Razmnožavanje reznicama je lako i nije potrebna posebna tehnika i oprema.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Jun 2018 Agroklub BiH Maline Otkup Paradajz Cijena HEKO Bugojno


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete