• Muhe
  • 13.06.2018. 09:00

Kako otjerati muhe iz kuće i štale prirodnim sredstvima?

Muhe su dosadne, a prenose prouzrokovače mnogih oboljenja. U tjeranju muha možemo koristiti prirodna sredstva.

Foto: Pixabay/VISHNU_VU
  • 17.403
  • 914
  • 0

Ljeto je period godine kada nam dosađuju muhe. Osim što su dosadne one prenose mnoge zarazne boleste, posjećuju smetlišta, bačenu hranu i veoma lako na našu hranu mogu prenijeti prouzrkovače raznih oboljenja. U borbi protiv muha mogu nam pomoći narodna sredstva.

Ženke polažu do 2000 jaja

Kućna muha u svom životu prolazi kroz četiri razvojne faze: jaja, larva, lutka i odrasli insekti.

Odrasla ženka živi oko mjesec dana, a tokom svog života može da položi od 500 do 2000 jaja. Svaka 3 do 4 dana ženka polaže jaja u grupicama do 150 komada. Za polaganje jaja bira vlažnija staništa gdje postoji hrana za larve koje će se izleći. Već nakon jednog dana pojavljuju se mlade larve čiji razvoj traje od 5 do 15 dana u zavisnosti od uslova. Larve se po završetku razvoja povlače na suvo mjesto gdje se kukulje, a zatim se pojavljuje odrasli insekt i cijeli ciklus se ponavlja.

Prirodna sredstva koja tjeraju muhe

Muhe privlači otpad, posebno bačeni ostaci hrane, zbog toga kanta za smeće treba da je čista i poklopljena. Najbolje je nakon svakog bacanja smeća oprati kantu i na kraju je isprati sa vodom u koju smo dodali jabukovo sirće. Muhe ne vole miris sirćeta i manje će dolijetati.

Miris igra veliku ulogu u privlačenju muha, ali i njihovom tjeranju. Miris eteričnih ulja je neprivlačan muhama. Kao repelenti najčešće se koriste eterična ulja lavande, mente, eukaliptusa, citronele, karanfilčića.

Kuglice od pamučne vate možemo pokapati sa nekoliko kapi nekog eteričnog ulja i miris će djelovati na muhe.

U posudu se može staviti do 15 karafilčića i oni će svojim mirisom da spriječe ulazak muha u prostoriju. U posudu se može nakapati i nekoliko kapi ulja karanfilčića koje je još efikasnije u borbi protiv muha. Da bi se pojačalo njihovo djelovanje karanfilčići se mogu zabosti u polovine limuna.

Prirodni načini zaštite od komaraca

Muhe ne vole ni objekte koji svjetlucaju i reflektuju svjetlost. Kao efikasna zaštita od muha pokazalo se kada se u najlonsku vrećicu stave 2 do 3 novčića i nalije voda. Ovako pripremljene kese se stavljaju da vise kod ulaza u prostor ili razmještene po dvorištu. Muhe neće ulaziti ako ispred vrata i prozora vise ovakve vrećice.

Vrećica s novčićima reflektirat će svjetlost (Foto: Ranka Vojnović)

Ljepljive trake možemo i sami napraviti. Šećer se ukuha sa vodom do gustog sirupa kojim se premažu papirne ili platnene trake.

Zamke možemo napraviti od plastičnih boca. Na gornjem dijelu boce naprave se mali otvori kroz koje muha može ući u bocu, a ne može izaći. U bocu usuti rastvor od deterdženta za suđe, šećera i jabukovog sirćeta u odnosu 1:3:1 ili slatki rastvor džema i vode sa malo šećera.

Muhe ne vole ni miris luka. Presječenom glavicom luka potrebno je istrljati okvire prozora ili vrata. Ovaj metod se najviše koristi za prostore gdje se drže životinje.

Jabukovo sirće svojim mirisom drži muhe dalje od prostora u kome se drže posudice sa sirćetom.

U kokosovo ulje dodati 20 do 30 kapi ulja citronele i dobro pomiješati. Ovo ulje se razlije u male posudice koje ostavimo otvorene i postavimo po jednu posudicu u svaku prostoriju.

Biljke koje svojim mirisom tjeraju muhe

Od davnina ljudi su koristili biljke da se zaštite od insekata. U borbi protiv muha koriste se geranijum, bosiljak, lavanda, menta, kopar, paradajz.

U dvorištima i terasama možemo uzgajati ove biljke, posebno je dekorativan cherry paradajz koji će nas nagraditi svojim plodovima.


Tagovi

Prirodna sredstva Muhe Zamka Ljepljiva traka Biljke Zaštita od kukaca


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.