Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Olovu
  • 22.06.2018. 15:00

Zasadi maline zbrisani s lica zemlje, usjeve uništila poplava u Olovu

Štab CZ donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u pet olovskih mjesnih zajednica: Olovo, Olovske Luke, Gurdići, Duganđići i Petrovići. Traži se pomoć i viših nivoa vlasti zbog posljedica čije saniranje prevazilazi mogućnosti Općine Olovo.

Foto: Dnevni Avaz
  • 11.341
  • 660
  • 0

Obilne kiše koje su zahvatile istočni dio općine Olovo izazvale su plavljenje i ogromne štete na putnoj infrastrukturi te odsječenost nekoliko olovskih naselja. Zbog ovoga je Štab CZ donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u pet olovskih mjesnih zajednica: Olovo, Olovske Luke, Gurdići, Duganđići i Petrovići, navodi Dnevni Avaz. 

Osposobljavaju puteve

Šef općinske službe za CZ Avdo Degirmendžić kazao nam je kako su zbog uništenih mostova propusta i oštećenih puteva potpuno odsječena naselja Gurdići, Slivnje, Ajvatovići, Klis, Pušino Polje i Bare. 

U ovim povratničkim područjima, gdje uglavnom živi starija populacija, od ostatka općine je odsječeno oko 200 stanovnika ovih naselja. 

Velike štete na poljoprivrednim usjevima

Sve raspoložive ekipe i putna mehanizacija su na terenu u pokušaju da osposobe puteve. Traži se pomoć i viših nivoa vlasti zbog posljedica čije saniranje prevazilazi mogućnosti Općine Olovo. Velike štete nanesene su na poljoprivrednim usjevima. Mnogi su zasadi maline potpuno zbrisani s lica zemlje. 

U naselju Karagino Polje i još jednom dijelu prigradskih naselja došlo je do izlijevanja kanalizacije. O kakvim padavinama je bilo riječ, ponajbolje govori podatak da je u nešto više od sat vodostaj rijeke Stupćanice narastao za oko 400 cm

Bujični potoci poplavili su dijelove brojnih naselja. U toku djelovanja nepogode pomoć stanovništvu pružili su i dalje pružaju PVJ Olovo, DVD Olovo, JKP Bioštica Olovo.


Tagovi

Poplava Olovo Zasadi maline Šteta Prirodna nesreća Avdo Degirmendžić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]