Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maline
  • 17.06.2018. 12:00

Kiša, neizvjesna cijena i neodgovorni hladnjačari ometaju berbu maline u Podrinju

Proizvođači maline kažu da je 2,5 KM za kilogram realna cijena.

Foto: Pxhere
  • 8.480
  • 524
  • 0

Berba maline u srednjem Podrinju počela je desetak dana ranije nego prethodnih godina. Rod i kvalitet su dobri, a uzgajivači predaju malinu hladnjačarima, ne znajući kolika će biti otkupna cijena.

Problem predstavlja kiša koja otežava berbu, pa dio roda propada, a velika vlažnost ploda utiče na njegovo klasiranje. U bratunačkom Udruženju malinara Vilamet, koje okuplja uzgajivače iz Milića, Srebrenice i Bratunca, kažu da otkupljivači ni ove godine nisu objavili kolika će biti otkupna cijena kilograma maline, navodi RTRS

Ne žele predati malinu dok se ne objavi otkupna cijena

Nadaju se da će cijena biti bolja nego prethodne godine kada je nakon berbe za kilogram malina plaćano od 1,9 KM do 2,1 KM. Po najnižoj cijeni od 1,9 KM, prošle godine plaćao je najveći otkupljivač ovog voća u srednjem Podrinju hladnjača Bos Agro Food, iz Potočara, zbog čega mnogi proizvođači ove godine ne žele da predaju malinu toj firmi dok ne objavi otkupnu cijenu.

Dnevno propadne više od 20 tona malina jer nema dovoljno hladnjača

To je povećalo broj koopernata koji predaju malinu drugim otkupljivačima, kao i količine koje isporučuju, iako se ne zna po kojoj cijeni ti otkupljivači plaćati.

2,5 KM za kilogram realna cijena

Proizvođači maline kažu da je 2,5 KM za kilogram realna cijena. Neki proizvođači koji porodično obrađuju malinjake i već beru maline ističu da je cijena od dvije KM na granici rentabilnosti i da samo veća cijena donosi dobit proizvođačima, dok uzgajivači koji plaćaju berače ne mogu pokriti troškove ukoliko cijena maline ne bude veća od 2,3 KM za kilogram.

Zbog niske cijene maline prošle godine uzgajivači su organizovali mirne proteste u Bratuncu i neke hladnjače su povećale otkupnu cijenu. Јedino Bos agro food nije uvažio zahtjeve proizvođača koji su najavili da će ubuduće bojkotovati tu hladnjaču i mnogi ove godine održavaju to obećanje.

Prošle godine uzgajivači maline u srednjem Podrinju zbog niske cijene i slabijeg roda nisu imali skoro nikakvu zaradu.
 


Tagovi

Berba malina Podrinje Otkupna cijena Bos Agro Food Hladnjače


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]