Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Septembar 2018
  • 01.10.2018. 16:30

Što i kako sijati u jesen, zašto je jesenja sadnja voćaka bolja od proljetne - zanimalo vas je proteklog septembra

Vrijeme je ubiranja plodova, ali i značajnih radova na zemlji kako bi se dobro pripemili za narednu godinu. Što vas je zanimalo u septembru, a mogli biste iskoristiti i ovoga mjeseca? Provjerimo!

Foto: Bigstockphoto/Roman_photography_079
  • 3.367
  • 183
  • 0

Septembar je zasigurno najplodniji mjesec u godini čemu svjedoče i gradske pijace. Šarenilo boja i  mirisa obuzima sve osjete. Još uvijek ima ljetnog voća i povrća, a na štandove je došlo i ono jesenje. Vrijeme je ubiranja plodova, ali i značajnih radova na zemlji kako bi se dobro prirpemili za narednu godinu. 

Vas, naše čitatelje, proteklog su mjeseca zanimale zaista različite teme. 

Kada govorimo o plodovima jeseni, tu je ljekovito bilje, a zadnji je čas da ga prikupimo za čajeve, sirupe, masti ili - macerate. Ljudi od davnina prave macerate ili biljna ulja kako bi sačuvali ljekovitost biljaka. Njihova priprema je laka i možete ih napraviti u svojoj kuhinji.

Kako sami možete napraviti biljna ulja?

S dolaskom hladnih jesenjih dana možete nastaviti vrtlariti u svojim vrtovima. Za to je najbolje odabrati vrste koje mogu da podnesu vremenske uslove tokom ovog perioda. 

Što i kako sijati u jesen?

Ni u septembru nisu vas prestale zanimati maline. Točinije, otkupna cijena malina. Pa i kako bi kada znamo u kakvom je stanju tržište i ova voćarska grana. 

Frozen Berries objavio konačne cijene maline za ovu godinu!

Posebno zanimanje privukao vam je članak o jesenjoj sadnji voćaka i ukrasnog bilja. Sadnice posađene u ovo doba godine će se bolje ukorijeniti i pripremiti za rast tokom proljeća.

Prednosti jesenje sadnje voćaka i ukrasnog drveća

Voćari, vinogradari i povrćari prilikom zaštite od plamenjače i crne pjegavosti koriste gotove kombinacije preparata na bazi bakra. Jedan od njih je i plavi kamen, preventivni fungicid za pripremu Bordoške juhe.

Kako napraviti Bordošku juhu?

Ove je godine voće iznimno rodilo. Nažalost, otkup je neizvjestan. Posebno je u pitanju otkup jabuka. No, voćari ništa ne prepuštaju slučaju pa su u podrinjskim krajevima ovih dana mnogi u poslu pripremanja pekmeza od jabuka

Pekmez od jabuke - posao koji u podrinjskim krajevima okupi čitavu porodicu oko vatre, a liječnici mu tepaju da je slatka infuzija

Kao što smo rekli, jesen je vrijeme sakupljanja ljekovitog bilja i šumskih plodova. Jedan od njih je i šipak, plod divlje ruže koji se sakuplja tokom septembra i oktobra. Cijenjen je zbog ljekovitih svojstava. Od njega se pripremaju čajevi, pekmezi, marmelade, vina, likeri, sirupi.

Vrijeme je za berbu šipka

Nažalost, ovoga smo mjeseca čitali i vrlo zabrinjavajuću priču o voću. Naime, u Australiji poljoprivrednici broje ogromne gubitke zbog pojave igala zabodenih u jagode, ali i drugo voće. 

Moraju bacati urod zbog igala zabodenih u voće - počiniteljima 15 godina zatvora!

Svi znamo da se kuhinjski ostaci lako pretvaraju u biljnu hranu kroz kompost. Manje poznate su ostale stavke koje možete preusmjeriti iz kućanskog otpada i upotrijebiti ih u vrtu. Dobro će doći zemlji i biljkama na proljeće. 

5 načina kako da iskoristite kućanski otpad kao blago za vrt

Ovaj ćemo osvrt na septembar završiti sa jednom lijepom pričom o Dragici Arežina iz Petrovog Sela koja je proizvela 10 tona budimki od kojih pravi supe, pite, pekmeze, sokove... 

Dragica Arežina iz Petrovog Sela proizvela 10 tona budimki s kojom obogaćuje svakodnevnu trpezu, a većinu proda

Pred nama je mjesec u kojem će se nastaviti sakupljati plodovi jeseni, pripremati zimnica, izvoditi radovi u baštama i njivama pa svakako i dalje budite sa nama. 


Tagovi

Septembar 2018 Sadnja voća Jesenji radovi Biljna ulja Najčitanije Agroklub


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...