Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba šipka
  • 10.09.2018. 08:00

Vrijeme je za berbu šipka

Šipak je plod divlje ruže, a sakuplja se tokom septembra i oktobra. Cijenjen je zbog ljekovitih svojstava. Od njega se pripremaju čajevi, pekmezi, marmelade, vina, likeri, sirupi.

Foto: Pixabay/Hans
  • 5.648
  • 295
  • 0

Od početka septembra do novembra je vrijeme berbe divljeg šipka koji je jedna od najstarijih biljnih vrsta koju je čovjek koristio. Divlji šipak je plod divlje ruže Rose canine, pripada porodici ruža Rosaceae. Osim naziva divlja ruža poznati su i drugi narodni nazivi: pasja ruža, šipkovina, šip, šibek, plotna družica, ruža, ružaljka. Plod se koristi svjež, osušen ili prerađen. Sadrži minerale, tanin, vitamine D, B i P, provitamin A i prava je riznica vitamina C. Sadržaj ovog vitamina se kreće od 1700 do 2000mg/100g ploda. Najčešće se koristi osušen za pripremu čaja tokom zime, ali od njega se pripremaju pekmezi, marmelade, likeri, kompoti, sirupi i vino jer kuhanjem ne gubi korisne materije.

Divlja ruža je listopadan grm visok oko 2m. Biljka je trnovita. Listovi su jajolik, oštro nazubljen i neparno raspoređeni. Cvjetovi su bijelo-rozi ili roze obojeni. Plod je crvena boba ispunjena mnoštvom sjemenki i dlačica. Od divlje ruže koriste se listovi, cvjetovi, latice cvjetova, plod i sjemenke. Dlačice unutar ploda djeluju iritirajuće i mogu izazvati jak svrab.

Kada brati plodove šipka?

Optimalno vrijeme za berbu šipka je od sredine septembra do sredine oktobra, ali u zavisnosti od vremenskih uslova plodovi se beru od početka septembra pa sve do novembra. Bere se plod koji još nije potpuno dozrio. Berbu na jednom grmu treba obavljati sukcesivno zbog neravnomjernog zrenja plodova. Zeleni, nedozreli i tvrdi plodovi, kao i prezreli i mekani plodovi nisu za berbu. Ovi plodovi nisu ljekoviti. Plodovi se beru dok su svjetlocrvene boje.

Berba se obavlja kada je vrijeme suvo i sunčano. Odmah nakon berbe plodove je potrebno očistiti, uzdužno prerezati i staviti da se suše. Šipak se suši na temperaturi od 40°C, jer na toj temperaturi plodovi zadržavaju crvenu boju.

Osušene plodove možemo usitniti ili samljeti.

Primjena u narodnoj medicini i gastronomiji

Plodovi su zaliha mnogih korisnih materija tokom zimskih dana. Šipak pozitivno djeluje na imunitet organizma, otpornost na mnoga oboljenja. Može da se koristi samostalno, ali i u kombinaciji sa drugim ljekovitim biljnim vrstama.

Pekmez od šipka

Pekmez od šipka je u grupi omiljenih pekmeza, ali njegova priprema zahtjeva mnogo rada.

Za pripremu pekmeza od šipka potrebno nam je:

4kg očišćenih plodova šipka,

2,5kg šećera.

Priprema pekmeza:

Sakupljene plodove šipka je potrebno očistiti od nečistoća, sa plodova odstraniti crne kapice i drške. Nakon toga ih je potrebno oprati, ostaviti da se prosuše i omekšaju. Plodove šipka preliti vodom i kuvati dok u potpunosti ne opostanu mekani, oko 30 do 40 minuta kuhanja. Nakon toga se sve propasira ili samelje. Dobijena masa se razblaži sa malo vode prema potrebi kako bi se lakše procijedila i odvojile sjemenke. Kada se odvoje sjemenke dobijena masa se procijedi kroz sitno cjedilo kako bi se odstranile fine dlačice iz unutrašnjosti ploda. Ako je potrebno staviti gazu preko cjedila i ponoviti cijeđenje.

Masa se stavi na kuvanje i lagano ukuhava. Kada je masa ukuhala oko 1/3 početne količine i postala dovoljno gusta doda se šećer i nastavi sa kuvanjem i miješanjem. Skuvan pekmez sipati u sterilisane tegle koje zatvorimo i okrenemo naopako. Tegle ostavimo do sutra da se hlade, a zatim se odlažu na mjesto za zimnicu.

Čaj od šipka i paprene mente

Uzeti jednu veliku kašiku usitnjenog šipka i kuvati u 3dl vode. Nakon 5 minuta dodati 2 do 3 lista paprene mente. Skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno. Kada se prohladi dodati med. Ovaj čaj je veoma ukusan, pije se tokom dana. Najbolje je popiti šoljicu ovog čaja prije spavanja jer će nas umiriti i omogućiti dobar san.

Ulje od šipka

Za pripremu ovog ulja potrebno vam je: šipak, alkohol i hladno cijeđeno ulje od kukuruza, masline ili suncokreta.

Plodove očistiti od drškica i kapica, oprati. Ostaviti da se plodovi prosuše, zatim ih očistiti od sjemenki. Sjemenke je potrebno samljeti, a dobijena masa se navlaži 70% alkoholom. Posudu staviti na tamno mjesto tokom jedne sedmice. Koristit emajlirano posuđe ili posuđe od nerđajućeg čelika.

Poslije odležavanja i izdvajanja korisnih materija masa se prelije uljem i to tako da je u potpunosti prekrivena uljem. Kuhanje mase se obavlja na vodenom kupatilu, odnosno posudi sa vodom koja treba da je zagrijana oko 40°C. Lagano kuhanje traje oko 4h, a temperatura uvijek treba da je između 40 i 50°C. Masa se povremeno miješa. Ovo je potrebno kako bi ispario sav alkohol.

Poslije kuvanja uljnu masu ostaviti da se ohladi do sljedećeg dana. Kuvanje se ponavlja 3 puta tokom 3 dana kako bi se odstranio sav alkohol koji smo dodali. Nakon trećeg puta ostaviti da se hladi 24h i zatim se ulje odlije u drugi sud, a ostavi talog.

Čuva se u bočicama od tamnog stakla na tamnom i suvom mjestu.

Ulje od divlje ruže koristi se u kozmetici za tretiranje bora, strija, ožiljaka, upalnih bolesti kože, tretmana ožiljaka od akni.


Povezana biljna vrsta

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je grmolika biljka koja doseže visinu do 3 m. U proljeće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvjetovi, a iz njih se stvaraju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine... Više [+]

Tagovi

Berba šipka Šipak Recepti Čaj Pekmez


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.