Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj budimki
  • 21.09.2018. 09:30

Dragica Arežina iz Petrovog Sela proizvela 10 tona budimki s kojom obogaćuje svakodnevnu trpezu, a većinu proda

Od budimki pravim supu, pitu, čorbu, pekmez, sokove… Dobra je i za pečenje, naročito tokom zime. Naravno, najveći dio nastojim prodati na tržištu. Cijene su od pola do jedne marke, ali je opet problematičan plasman, priča Dragica Arežina.

Foto: Foto: Pixabay/ulleo/srpska.info
  • 3.837
  • 291
  • 0

Dragica Arežina iz Petrovog Sela u Lijevče polju rekorderka je u proizvodnji budimki u svom kraju. Zasijala ju je na pet dunuma, a od najvećeg dijela roda pravi zimnicu, svakodnevno ju koristi u kuhanju, a dio i proda. 

"Uvijek tu ima posla, kada god nemam šta drugo da radim, idem među budimke. Najviše truda je potrebno na okopavanju i prihrani. Ove godine nije bilo potrebe za navodnjavanje, jer budimke traže mnogo vode, a bila je kišna sezona", priča Dragica koja je u bašti od maja do oktobra, od sijanja do branja posljednje budimke, piše Srpska.info

Dragica Arežina: Budimke ne zahtijevaju puno posla i kemije 

Arežina kaže kako uzgoj budimke ne zahtijeva puno posla niti kemijsku zaštitu. Manji troškovi i manje posla bude u godinama kao što je ova, kišnoj i s puno padavina. Oko budimki se brine sama jer, kako kaže, suprug ima drugog posla i pomaže tek povremeno. 

Tikve, tikvice, bundeve i buče - uzgoj i berba

"Radnike iz sela je teško obezbijediti. Jedino prilikom branja budimki pomažu nam komšije i rodbina, jer je to težak i naporan posao, a ne trpi odlaganja", napominje Dragica, koja od crvenih i sivih budimki pravi bogatu i raznovrsnu paletu zimnice, a ovim povrćem takođe obogaćuje svakodnevnu trpezu.

"Od budimki pravim supu, pitu, čorbu, pekmez, sokove… Dobra je i za pečenje, naročito tokom zime. Naravno, najveći dio nastojim prodati na tržištu. Cijene su od pola do jedne marke, ali je opet problematičan plasman. Kada bi bilo organizovanog otkupa ovog kao i mnogih drugih vrsta povrća, ulaganja i trud bi postali naplativi, a zarada izvjesna", ističe Arežina kojoj su na njivi najzastupljenije dvije vrste budimki - hokadio i prinčeva kruna. 

Budimka - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Inače, hokaido je odlična kako za slana, tako i za slatka jela, porijeklom je iz Japana i vrlo atraktivno izgleda. Debele je kore, narančastog, aromatičnog mesa. Prinčeva kruna je tanje kore sive boje. Njezino je meso tamno narančasto i slatko. 

Manje je poznato da plod budimke sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve.


Tagovi

Uzgoj budimki Dragica Arežina Hokaido Prinčeva kruna


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.