Od budimki pravim supu, pitu, čorbu, pekmez, sokove… Dobra je i za pečenje, naročito tokom zime. Naravno, najveći dio nastojim prodati na tržištu. Cijene su od pola do jedne marke, ali je opet problematičan plasman, priča Dragica Arežina.
Dragica Arežina iz Petrovog Sela u Lijevče polju rekorderka je u proizvodnji budimki u svom kraju. Zasijala ju je na pet dunuma, a od najvećeg dijela roda pravi zimnicu, svakodnevno ju koristi u kuhanju, a dio i proda.
"Uvijek tu ima posla, kada god nemam šta drugo da radim, idem među budimke. Najviše truda je potrebno na okopavanju i prihrani. Ove godine nije bilo potrebe za navodnjavanje, jer budimke traže mnogo vode, a bila je kišna sezona", priča Dragica koja je u bašti od maja do oktobra, od sijanja do branja posljednje budimke, piše Srpska.info.
Arežina kaže kako uzgoj budimke ne zahtijeva puno posla niti kemijsku zaštitu. Manji troškovi i manje posla bude u godinama kao što je ova, kišnoj i s puno padavina. Oko budimki se brine sama jer, kako kaže, suprug ima drugog posla i pomaže tek povremeno.
"Radnike iz sela je teško obezbijediti. Jedino prilikom branja budimki pomažu nam komšije i rodbina, jer je to težak i naporan posao, a ne trpi odlaganja", napominje Dragica, koja od crvenih i sivih budimki pravi bogatu i raznovrsnu paletu zimnice, a ovim povrćem takođe obogaćuje svakodnevnu trpezu.
"Od budimki pravim supu, pitu, čorbu, pekmez, sokove… Dobra je i za pečenje, naročito tokom zime. Naravno, najveći dio nastojim prodati na tržištu. Cijene su od pola do jedne marke, ali je opet problematičan plasman. Kada bi bilo organizovanog otkupa ovog kao i mnogih drugih vrsta povrća, ulaganja i trud bi postali naplativi, a zarada izvjesna", ističe Arežina kojoj su na njivi najzastupljenije dvije vrste budimki - hokadio i prinčeva kruna.
Inače, hokaido je odlična kako za slana, tako i za slatka jela, porijeklom je iz Japana i vrlo atraktivno izgleda. Debele je kore, narančastog, aromatičnog mesa. Prinčeva kruna je tanje kore sive boje. Njezino je meso tamno narančasto i slatko.
Manje je poznato da plod budimke sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve.
Tagovi
Autorica