Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bundeve
  • 01.11.2017. 10:45

Budimka - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Budimka, ćurta ili bundeva porijeklom je iz Amerike, a u našim krajevima se uzgaja tradicionalno već dugi niz godina. Ova biljka, osim što je ukusna i niskokalorična, dobra je i kao lijek, jer pomaže u liječenju holesterola, a utiče i na dobro raspoloženje.

Foto: Mirjana Stepić
  • 21.206
  • 270
  • 0

U 100 grama budimke ili ćurte, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. I ove sezone možete je pronaći na pijaci, mada je ponuda nešto manja u odnosu na prošlu godinu.

Shodno tome, cijena budimke kreće se oko 0,70 do 1 KM po kilogramu jer, kako proizvođači i prodavci navode, razlog za razliku u cijeni ove godine je suša koja je pogodila sve, pa i budimku.

Budimka - i sjemenke i pulpa

Međutim, zdravlje nema cijenu, a ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efekte na organizam.

Budimka, ćurta ili bundeva je jednogodišnja zeljasta biljaka. Njene stabljike su bodljikave i puze po zemlji, a mogu dostići i do 10 metara dužine. Budimka cvjeta u julu i avgustu, a zrije u septembru i oktobru.

Kada bundeva sazri, sjemenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom sjemenu nalazi se oko 40% ulja, 30% bjelančevina, i šećera. Sjemenke bundeve su vrlo zdrave i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuhano.

Slatki ćevap od tikve, jesenja domaća poslastica

Razlika između budimke i muškatne tikve

Budimka sadrži beta karoten, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavači će vas rado informisati o razlici između budimke i muškatne tikve.

Muškantna tikva

Budimku najčešće kupuju pretežno starije osobe, penzioneri i mlade mame. Muškant se najčšće kupuje za sok, za pite, a budimka isključivo za pečenje. Mi konkretno plasiramo suhu budimku, imate i budimke za pite, njezina kora je deblja, a sadržaj mu je malo vodeniji. Suha budimka je slađa.

Jedite budimku, budite sretniji

Manje je poznato da plod budimke sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve.

Foto: Mirjana Stepić


Povezana biljna vrsta

Bundeva

Bundeva

Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Bundeve su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Bundeva Budimka Ćurta Dobrobit bundeve Turkinja Stambolka Zdrava bundeva


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.