Naše bake i dede nekada su veliku pažnju pridavali, danas pomalo zapostavljenom jesenjem blagu, tikvi, koja je nekada bila jedina poslastica pečena ili blago kuhana i prelivena slatkim domaćim preljevom od pekmeza.
Obično prvo što turisti i strani gosti probaju od raznovrsne gastronomske tradicionalne ponude u BiH su bosanski ćevapi, nezaobilazno rošitljsko jelo. Ako baš istražujete tradicionalnu bosansku kuhinju, onda ćete naići i na šiš ćevap, kuhanu mesnu deliciju sa povrćem na ražnjićima (štapićima). Međutim manje poznati je onaj slatki ćevap, poslastica koja se sprema od tikve i nezaobilazna je u domaćinstvima tokom jesenjih dana.
Rijetko se može naći u komercijalnoj prodaji, i predstavlja sezonsku poslasticu u ovim jesenjim danima, a što je najvažnije lako i brzo se priprema.
Tikve bojom i oblikom neodoljivo podsječaju na sunce, pa tako u jesenjim danima donose dašak ljeta, i zasigurno predstavljaju prave zlatne jesenje plodove. Sve vrste tikvi su vrlo zahvalne za spravljanje raznih slanih i slatkih jela, sokova, krema, ulja i raznovrsnih pripravaka bogatih vitaminima, karotinima, A,C,E, K, a posebno vitamina D, i vitamina iz grupe B, a ujedno su i vrlo jak antioksidans.
Tikve nemaju velike zahtjeve u uzgoju i za tikve obično kažu da rastu bilo gdje u vrtu i okućnici, i prava su odlika seoskog domaćinskog vrta. Ipak, jedna vrsta tikve se posebno ističe u narodu poznata tzv. stambolka, a primjerci se kreću od 10 pa čak do 50 kg i najbolji je izbor za spravljanje slatkog ćevapa.
Sve vrste tikvi su bogate vitaminima, karotinima, A,C,E, K, a posebno vitaminom D, i vitaminima iz grupe B, a ujedno su i vrlo jak antioksidans.
Naše bake i dede nekada su veliku pažnju pridavali, danas pomalo zapostavljenom jesenjem blagu, tikvi, koja je nekada bila jedina poslastica pečena ili blago kuhana i prelivena slatkim domaćim preljevom od pekmeza i slično. Postoji mnogo načina, kako spremiti tikvu ili napraviti neki sok, krem juhu ili pripravak, ali u bosanskoj tradiciji posebno se ističe stambolka, i slatko jelo poznato kao slatki ćevap.
Ako imate želju probati ovu poslasticu, onda je sada pravo vrijeme, jesen je vrhunac dozrijevanja tikve. Najbolje je izabrati tzv. stambolku tikvu, koju nakon odstranjivanja kore treba oprati i ostaviti da se fino osuši. Zatim izrezati na kockice i ubaciti u lonac ili šerpu sa vodom. Dodati otprilike 200 g šećera, a po volji može se dodati i vanilin šećer, iscjediti 1 limun i kuhati na laganoj, ne jakoj vatri.
Naše bake i dede nekada su veliku pažnju pridavali, danas pomalo zapostavljenom jesenjem blagu, tikvi, koja je nekada bila jedina poslastica pečena ili blago kuhana i prelivena slatkim domaćim preljevom od pekmeza.
Poslije, skuhane kockice tikve dobro je ostaviti neko vrijeme u frižideru kako bi se ponovo stvrdnule i ohladile. Tako ohlađene kockice tikve najbolje je serviati u zdjelice. Na kraju slijedi vaša mašta i želja. Možete koristiti razne vrste preljeva od čokolade, vanilije, pekmeza, šlaga ili posuti raznim čokoladnim mrvicama, mljevenim orasima ili prahom. Onako kako ko voli. Ako mene pitate, moj prijelog je preljev od meda sa cimetom, provjereno!
Foto: Bigstockphoto/Alex9500
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor