Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavo prskanje voćki
  • 11.09.2018. 09:30

Kako napraviti Bordošku juhu?

Voćari, vinogradari i povrćari prilikom zaštite od plamenjače i crne pjegavosti koriste gotove kombinacije preparata na bazi bakra.

Foto: spectator/Bigstockphoto
  • 7.732
  • 332
  • 0

Voćari, vinogradari i povrćari prilikom zaštite od plamenjače i crne pjegavosti koriste gotove kombinacije preparata na bazi bakra (Bordoška juha, Bakreni kreč...). Plavi kamen (bakrov sulfat) je preventivni fungicid za pripremu Bordoške juhe. 

"Plavo prskanje" je proces koji se planira i radi na jesen, podrazumijeva suzbijanje patogena koji mogu prezimiti u stablu drveta/kore. Osnovna karakteristika Bordoške juhe je sposobnost prianjanja za listove i plodove voća, sporije se ispire. Ukoliko se primjenjuje pri visokim temperaturama može doći do opadanja i žućenja lista. Ukoliko nakon tretiranja odmah padne kiša dolazi do ožegotina na listu tretiranih biljaka.

Bolesti koje suzbija "plavo prskanje":

  • plamenjača voća
  • antraknoza (pjegavost izdanaka)
  • šupljikavost lišća
  • ekskorioza vinove loze
  • krastavost plodova kajsije
  • kovrčavost lista breskve
  • pjegavost lista
  • krastavost plodova kruške
  • kestenjasta pjegavost maline
  • monilioza šljive, breskve, kajsije, trešnje
Suzbija više od preko 50 biljnih bolesti na oko skoro isto toliko biljnih vrsta. (foto: Photozi/Bigstock)

Način pripreme Bordoške juhe

Ukoliko se voćari ipak odluče na vlastitu izradu Bordoške juhe, ona se priprema na sljedeći način:
Za pripremu 100 litara 2% otopine Bordoške juhe potrebno je:

  • 100 litara vode;
  • 2 kg plavog kamena; 
  • 0.8 kg negašenog ili 2.4 kg zagašenog kreča.

Negašeni kreč se zagasi u trostruko većoj količini vode. Od 100 litara vode iz bureta uzme se 10 litara da se razmuti kreč i 10 litara da se otopi plavi kamen. Kada se kreč razmuti, procijedi se kroz rjeđu krpu (gazu) i vrati u bure dok se ne sjedini i stvori krečno mlijeko. Kada se plavi kamen rastopi, sipa se u bure sa krečnim mlijekom.

Preporučuje se da se plavi kamen uvek sipa u bure sa krečnim mlijekom, a ne obrnuto kako se radi u praksi. Neće biti greška ni ako se sipa krečno mlijeko u plavi kamen, jedino se takva juha brže taloži i bude slabijeg kvaliteta.

Poželjno je da se mješavina koristi odmah po pripremanju, jer prilikom stajanja ona gubi fungicidno djelovanje. Međutim, može se stabilizirati dodavanjem 250 gr šećera na 100 litara juhe ili 1 litar prokuhanog mlijeka. Tada dobijamo Bordošku juhu koja je modre boje. Kada imamo pravilan odnos Plavog kamena i kreča, dobijamo smjesu neutralne reakcije koja daje najbolje rezultate u zaštiti biljke.

Karenca kod stolnih sorti vinove loze je 21 dan, a kod vinskih sorti je 28 dana.

Da li je bordoška juha neutralne reakcije može se provjeriti jednostavnom primjenom lakmus papira. Kod pravilnog načina primjene juhe lakmus papir poplavi. 

Ono što stručnjaci smatraju nedostatkom kod Bordoške juhe jeste nemogućnost njenog miješanja sa drugim pesticidima, posebno ne sa insekticidima. Tako se dolazi u situaciju da kod zaštite vinove loze od plamenjače i grožđanog moljca moramo vršiti dva posebna tretiranja. Dozvoljena je njena primjena i u procesu organske proizvodnje.

Porijeklo i naziv Bordoške juhe

Bordoška juha se smatra prvim preparatom za zaštitu biljaka. Otkrivena je u francuskoj pokrajini Bordo, poznatom vinogorju. Profesori Milardet i Gayon otkrili su bordošku juhu, a godine 1885. saznali smo i prve službene rezultate o njenom fungicidnom djelovanju. U današnje vrijeme ova "juha" suzbija više od preko 50 biljnih bolesti na oko skoro isto toliko biljnih vrsta. 


Tagovi

Plavo prskanje Bakar Bordoška juha Vinova loza Voćnjak Plamenjača Bolesti


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.