• Biljna ulja
  • 02.09.2018. 10:00

Kako sami možete napraviti biljna ulja?

Ljudi od davnina prave macerate ili biljna ulja kako bi sačuvali ljekovitost biljaka. Njihova priprema je laka i možete ih napraviti u svojoj kuhinji.

Foto: Bigstockphoto/Madeleine Steinbach
  • 6.698
  • 469
  • 0

Ljekovito dejstvo biljaka ljudima je bilo poznato od davnina. Da bi im ljekovitost bilja bila dostupna tokom cjele godine, razvili su različite tehnike konzervacije biljnog materijala. Maceriranje je jedna od tih tehnika, a biljni materijal se potapa u hladno cijeđenja ulja. Poslije određenog perioda, kada se u ulju izdvoje ljekovite materije, biljni materijal se baca i koristi se procijeđeno obogaćeno ulje.

Uljne macerate možete sami napraviti

Prednost macerata je što su jednostavni za pripremu. Dovoljno je da imate staklenu posudu, hladno cijeđeno biljno ulje i biljni materijal. Staklene posude prije upotrebe potrebno je dobro oprati i sterilisati. Sterilisati ih možemo u pećnici.

Ulja koja se koriste trebaju biti dobivena hladnim cijeđenjem ulja. Rafinisana ulja nemaju nikakvo ljekovito dejstvo. Možemo koristiti razna biljna ulja: maslinovo, bademovo, suncokretovo, kokosovo, susamovo, ulje od kukuruznih klica ili sjemenki grožđa, kao i ulja od makadamije, shea, jojobe.

Biljni materijal koji se koristi treba biti ubran daleko od zagađivača, a može se koristiti korijen, list, cvijet u zavisnosti od biljne vrste i namjene ulja.

Ulja koja se koriste trebaju biti dobivena hladnim cijeđenjem ulja - rafinisana ulja nemaju nikakvo ljekovito dejstvo!

Za uspjeh maceriranja najznačajnije je da nema vode u posudi i na biljnom materijalu. Najčešće se za pripremu macerata koriste list i cvjet, a mogu se koristiti u svježem ili sušenom stanju. Svježe listove i cvjetove dobro je ostaviti na tamnom i promajnom mjestu da se prosuše - uvenu. Dužina prosušivanja zavisi od vrste i osobina same biljke. Biljke ne brati nakon kiše ili po rosi. Ostaviti da se prosuši barem 24h kako bi isparila suvišna voda iz biljnog tkiva. Kantarion, hadučka trava i ružmarin se prosušuju 24h, cvjetovi nevena oko pet dana.

Za pripremu macerata mogu se koristiti i suve biljke, ali tada će macerat biti nešto jači. To zavisi od količine biljne materije koju smo uzeli, ali u istoj zapremini nalazi se više osušene biljke u odnosu na svježu.

Obratiti pažnju na proces nalijevanja ulja

Postupak pripreme je jednostavan. Dovoljno je prosušeni biljni materijal, najčešće listove i cvjetove, ubaciti u staklenu posudu, malo pritisnuti dok punimo staklenku, preliti hladno cijeđenim uljem. Biljni materijal treba biti potopljen u nalivenom ulju.

Ukoliko se koriste veći dijelovi ili korijen, potrebno ih je prije prosušivanja narezati na manje komadiće. Ukoliko su cvjetovi ili listovi veliki i njih je potrebno usitniti.

Obratiti pažnju da prilikom nalijevanja ulja izađu svi vazdušni mjehurići. Nakon punjenja staklenku zatvoriti i u zavisnosti od biljne vrste i ulja staviti na tamno ili osunčano mjesto. Maceriranje na suncu ubrzava postupak, a sam macerat je obogaćen energijom sunca. Međutim, treba znati da će kod nekih biljnih vrsta i ulja svjetlost negativno djelovati i za takve macerate bolje je staklenku sa uljem i biljnom materijom držati u hladovini. Tako se maceriranje hajdučke trave radi u sjeni, dok za kantarion pogoduju osunčana mjesta. Tokom procesa maceriranja staklenku povremeno protresti ili promiješati na taj način da otvorimo staklenku i sadržaj promiješamo plastičnom kašikicom. Kod otvaranja staklenke izaće i vlaga koja se oslobodila iz bilja. Kapak staklenke obrisati od nakupljene vode. Cijeli postupak maceriranja traje od tri do pet sedmica.

Za uspjeh maceriranja najznačajnije je da nema vode u posudi i na biljnom materijalu.

Tokom procesa maceriranja ulje mijenja boju i miris. Tokom prvih dana maceriranja može se razviti neprijatan miris, ali najvažnije je da nema vode u ulju koja može dovesti do kvarenja macerata. Neprijatan miris će tokom maceriranja nestati i dio je procesa koji se odvijaju.

Kada je proces maceriranja završen, odlijte ulje iz staklenke i procijedite. Ostavite da stoji 24h. Nakon toga odlijte ulje do taloga koji se slegne na dnu. Dobijeno macerirano ulje prespe se u bočice sa tamnim staklom i čuva na suvom, prohladnom i tamnom mjestu. Macerati se mogu čuvati od nekoliko mjeseci do 2 godine.

Macerat od ružmarina ili ulje od ružmarina

Za ovo ulje uzimaju se samo igličasti listići dok se stabljika odbacuje. Listići se prosuše tokom četiri dana. Poslije toga prosušene listove stavljamo u sterilisane staklenke, nalijemo ulje i držimo na suncu 45 dana.

Ovo ulje ima snažno antioksidadivno djelovanje. Koristi se za masažu pošto ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Posebno je efikasno kod problema sa reumom i artritisom.

Macerat od ružinih latica ili ulje od ruže

Ovo ulje se priprema tako što se prosušene latice preliju uljem i ostave na suncu tokom 30 dana. Nakon toga procijedi se i prelije u tamne bočice.

Ružino ulje se koristi u kozmetici i najvažniji je čuvar ljepote i mladosti kože. Koristi se za tretmane protiv bora i strija. Preporuka je da se nanosi svako veče.

Macerat od kamilice

Za pripremu ovog ulja možemo koristit osušene cvjetove kamilice koji se stave u starilisane staklenke i preliju maslinovim uljem. Posudu treba postaviti na mjesto gdje je izložena dejstvu sunca tokom dana.

Svaki dan teglu otvoriti, promiješati sadržaj, a sa poklopca obrisati nakupljenu vlagu. Maceriranje traje najmanje dvije sedmice.

Ulje je odlično za tretman kože.

Macerat od matičnjaka (melise)

Ulje od matičnjaka se priprema na klasičan način, a stoji na toplom od četiri do šest sedmica. Kod pripreme odvog ulja važno je da se staklenka ne zatvori poklopcem već da se prekrije sa gazom.

Koristi se za masaže kod problema sa reumom.


Povezana biljna vrsta

Kamilica

Kamilica

Engleski naziv: Camomile | Latinski naziv: Matricaria chamomilla (L.)

Kamilica je jednogodišnja, samonikla biljka raširena u cijelom svijetu. Može se uzgajati kao monokultura, ali ju intenzivno ne treba uzgajati duže od dvije godine. Obiluje... Pročitaj više »

Tagovi

Biljno ulje Napravite sami Ružmarin Ruža Macerat Kamilica


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi