Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrtlarenje
  • 04.09.2018. 09:30

5 načina kako da iskoristite kućanski otpad kao blago za vrt

Svi znamo da se kuhinjski ostaci lako pretvaraju u biljnu hranu kroz kompost. Manje poznate su ostale stavke koje možete preusmjeriti iz kućanskog otpada i upotrijebiti ih u vrtu.

Foto: Bigstockphoto/ginasanders
  • 4.523
  • 242
  • 0

Svi znamo da se kuhinjski ostaci lako pretvaraju u biljnu hranu kroz kompost. Manje poznate su ostale stavke koje možete preusmjeriti iz kućanskog otpada i upotrijebiti ih u vrtu. Donosimo vam 5 načina kako ih iskoristiti.

Ostaci piva = mamac za puževe

Imali ste slavlje i vaši gosti su ostavili nepopijena piva do kraja? Možete ih iskoristiti u svom vrtu. Budući da puževe privlači kvasac, vrtlari su dugo koristili pivo kao mamac, ali i zamku. Da biste ga napravili, jednostavno ispunite plitke posude s pivom i ostavite ih u vrtu. Puževi će naći put do njih i utopiti se.

Stare boce tekućeg sapuna = organska zaštita od štetnika

Ponekad kupujemo više higijenskih potrepština nego što nam zaista treba. Ako vam je ostalo tekućeg sapuna (organskog), a već ste kupili novi, možete ga iskoristiti u vrtu jer je izuzetno učinkovit insekticid za štetnike kao što su lisne uši, grinje, vunaste uši, štitasti moljci. Jednostavno umiješajte jednu žličicu sapuna (samo prirodnih varijanti) u boci sa vodom i prskajte gdje imate štetnike.

Karton i novine = kontrola korova

Imate površinu s neuglednom korovnom travom koju želite pretvoriti u vrt? Zavirite u koš za smeće i iskoristite stari karton ili novine. Raširite debeli sloj kartona i novina preko korova, a zatim ih pokrijte s malčem (kao što su usitnjeno drvo ili slama), tako da ne izgleda ružno ili da se ne širi okolo dok puše vjetar. Poznata kao "lazanje", ova tehnika smanjuje korov, ubija ih i kompostira u mjestu. Nakon nekoliko tjedana možete rezati male rupe kroz slojeve kartona i novina kako biste posadili sadnice.

Ljuske jaja = dodatak rajčici

Možete dodati ljuske jajeta na kompostnu hrpu ako želite, no možete ih iskoristiti za biljke koje zaista imaju koristi od kalcija koji one sadrže. Rajčice, na primjer, često imaju nedostatak kalcija kada se uzgajaju u prosječnom vrtnom tlu. Mnogi vrtlari rekli su da prskanje zgnječenih ljusaka od desetak jaja oko korijena svake rajčice tijekom sadnje i rasta biljke pomaže u sprečavanju bolesti kao što su vršna trulež, kao i to da su plodovi boljeg okusa.

Urin = tekuće gnojivo

Urin je iznimno bogat dušikom, što je najvažniji nutrijent za rast biljaka. Toliko je jak da ga morate razrijediti s vodom najmanje 4:1 prije nego što se nanese kao gnojivo. Urin možete jednostavno skupljati u kantu, a koristite ga odmah ili će početi smrdjeti, savjetuje Modern Farmer.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Vrtlarenje Ideje Vrt Insekti Kućanski otpad


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]