"Došli smo na dnevni prosjek 30 litra mlijeka po grlu. Par mjeseci smo imali i po 33 litre, dok neki koji su u mljekarstvu nemaju ni 30. Moram reći da dok nije bilo nove farme i svega što prati nju, proizvodnja je bila oko 20 litara dnevno... Više [+]
"Došli smo na dnevni prosjek 30 litra mlijeka po grlu. Par mjeseci smo imali i po 33 litre, dok neki koji su u mljekarstvu nemaju ni 30. Moram reći da dok nije bilo nove farme i svega što prati nju, proizvodnja je bila oko 20 litara dnevno po grlu", priča naš domaćin na čijoj je farmi 160 grla. Više u tekstu na linku: https://bitly.ws/VoX4
Bosanska farma od milion maraka - krave s nanogicama, domaći...
"Sad ih nahranim i miran sam", ovom rečenicom i uz osmijeh nas dočekuje poletni Rade...
"Mnogo pazimo na recepture ishrane, a one zavise i od stanja krmače. Ove u suprasnom stanju jedu oko 2,5 kilograma hrane, a dojilje više od osam do 10 kilograma, neke čak i 12", kaže naš sugovornik sa farme Ovčarevo. Više informacija saznaj... Više [+]
"Mnogo pazimo na recepture ishrane, a one zavise i od stanja krmače. Ove u suprasnom stanju jedu oko 2,5 kilograma hrane, a dojilje više od osam do 10 kilograma, neke čak i 12", kaže naš sugovornik sa farme Ovčarevo.
Više informacija saznajte u članku: http://bitly.ws/FQE6
U Ovčarevu, podno Vlašića nadomak Travnika, smjestila se istoimena svinjogojska farma. Domaći melos lokalne radio stanice, sudeći po roktanju unutar objekta, sviđa se i krmačama i prasićima, čak i onim što su sat prije naše posjete došli na... Više [+]
U Ovčarevu, podno Vlašića nadomak Travnika, smjestila se istoimena svinjogojska farma. Domaći melos lokalne radio stanice, sudeći po roktanju unutar objekta, sviđa se i krmačama i prasićima, čak i onim što su sat prije naše posjete došli na svijet. Više u videu 👇👇👇
Svinje rokću uz muziku do "ručka", podnevnu dremku ništa ne...
U Ovčarevu, podno Vlašića nadomak Travnika, smjestila se istoimena svinjogojska farma...
Otvorena nova farma svinja sa najsavremenijom tehnologijom u...
U svojoj "Životinjskoj farmi", Džordž Orvel je rekao da su svi jednaki, ali su neki j...
Pod budnim okom doktorice veterine, odvija se kompletan proces proizvodnje. Zahvaljujući instaliranoj savremenoj opremi, putem računara u svakom momentu prati aktivnost grla. Izmuzište je tipa riblja kost, 2x6, tako da u jednoj muži, koja t... Više [+]
Pod budnim okom doktorice veterine, odvija se kompletan proces proizvodnje. Zahvaljujući instaliranoj savremenoj opremi, putem računara u svakom momentu prati aktivnost grla. Izmuzište je tipa riblja kost, 2x6, tako da u jednoj muži, koja traje oko 20-tak minuta, stane 12 krava. Više o ovoj uspješnoj farmi na linku: https://bit.ly/3KltqoA
Jedna je od novijih i savremenijih farmi u BiH, na kojoj desetak radnika brine o 150 grla. Saznajte više u članku 👇👇👇
Farma u Krčevinama radi k'o singerica - ključ uspjeha je u i...
Ovo nije priča o još jednoj bh. farmi koja je na granici ekonomske održivosti. Upravo...
Ovo nije priča o još jednoj bh. farmi koja je na granici ekonomske održivosti. Upravo, suprotno! "Farma Euro" u Krčevinama radi k'o singerica. Više u videu 👇👇👇
Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju Milan Puzigaća 15.03.2023. godine otvorio je stručni skup pod nazivom "Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj kontrole stočnih hranjiva spremljenih na farmama" u organizaciji Poljopriv... Više [+]
Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju Milan Puzigaća 15.03.2023. godine otvorio je stručni skup pod nazivom "Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj kontrole stočnih hranjiva spremljenih na farmama" u organizaciji Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i kompanije SANO BiH.
Skup je otvoren uvodnim izlaganjem prof.dr Željka Lakića, šefa Zavoda za krmo bilje u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske u kojem su predstavljeni rezultati projekta kontrole stočne hrane sa porodičnih farmi širom Republike Srpske.
Zatim su stručna izlaganja održali predstavnici kompanije SANO, dr.sc. Manfred Schönleben na temu „Ekonomski uspješna proizvodnja silaža - iskustva naučena uz Sano Laboratory“, te Pero Gnjidić, Sano – SOE na temu „Savremena tehnologija proizvodnje silaže te važnost procjene probavljivosti osnovnog obroka u ishrani mliječnih krava“.
Svi prisutni su bili jako zadovoljni izlaganjima te su izrazili želju da se ovakav skup ponovo organizuje za još veći broj proizvođača mlijeka.
Nauka i tehnologija na području ishrane goveda stalno se razvijaju. Nekada su se pri oblikovanju obroka za mliječne krave i dr. kategorije goveda koristile vrijednosti sastava krmiva iz različitih tablica ili rezultati analiza krmiva ograni... Više [+]
Nauka i tehnologija na području ishrane goveda stalno se razvijaju. Nekada su se pri oblikovanju obroka za mliječne krave i dr. kategorije goveda koristile vrijednosti sastava krmiva iz različitih tablica ili rezultati analiza krmiva ograničenog opsega. Danas to više nije dovoljno. Za precizno oblikovanje obroka potrebno je poznavanje detaljnog sastava krmiva i njegovih dinamičkih svojstava. To saznanje bilo je podsticaj za osnivanje savremene laboratorije u SANO tvornici u Popovači.
#sano #zdravrast