Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručno predavanje
  • 29.02.2024. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Ekspert iz Njemačke pojasnio: Koji je značaj kvalitetne silaže i kako je proizvesti?

Oko 50 posto troškova kod proizvodnje mlijeka i mesa, otpada na trošak hrane. Pravilnim odlukama, farmeri mogu i sami proizvesti svoj koncentrat - na polju!

Foto: Mario Relatić
  • 192
  • 86
  • 0

Za farmere je danas, čini se više nego ikada, izuzetno važno da imaju stabilne troškove i ekonomski razvoj uzimajući u obzir nepredvidive okolnosti. Poljoprivredni proizvođači ne mogu utjecati na cijene, posebno one za žitarice i gnojivo, koje godinama variraju, ali mogu na kvalitet hrane koju proizvode. Ovo je ukratko u svojoj uvodnoj poruci rekao dr.sc. Manfred Schönleben, Sano ekspert za ishranu goveda iz Savezne Republike Njemačke, koji je na 9. Savjetovanju i sajmu mljekara RS, održao predavanje na temu "Ekonomski uspješna proizvodnja silaže - iskustva naučena uz Sano Laboratory". 

On je sin njemačkog farmera, čiji roditelji i brat imaju farmu simentalskih krava. Zadnjih 10 godina, zajedno sa kolegama u svojoj zemlji, odgovoran je za unapređenje kvalitete silaže.

"Otprilike 50 posto troškova kod proizvodnje mlijeka, ali i mesa, otpada na trošak hrane, odnosno silaže i druge hrane koju dajemo životinjama", rekao je dr Schönleben, napominjući da je velika razlika između najboljih i prosječnih farmi u ekonomskom rezultatu proizvodnje. 

Veća probavljivost vlakana, donosi veću proizvodnju

Kada govorimo o kukuruznoj silaži, kako je naveo, u pravilu većina proizvođača najprije razmišlja o sadržaju škroba u proizvodu. Međutim, ako pogledate šta zapravo mliječne krave jedu, onda vidimo da najveći dio ukupnog obroka čine vlakna, dok je škrob na drugom mjestu. 

Podatak o sadržaju neprobavljivih vlakana u silaži, prema riječima ovog predavača je veoma važan, jer upravo to pravi razliku između one jako dobre i prosječne. 

Za postizanje visoke proizvodnje stada, žetvu je potrebno obaviti u pravom momentu

"U obroku krave nalaze se različite komponente hranjivih materija, ako pogledamo samo vlakna, jedan dio njih će biti fermentiran u buragu, i biti će na raspolaganju za proizvodnju mlijeka ili mesa. Ali isto tako dio vlakana neće biti probavljen. Poenta priče je da ako imate puno neprobavljivih vlakana u vašim silažama onda će biti puno njih izbačeno vani", pojasnio je ovaj stručnjak. 

Za postizanje visoke proizvodnje stada, žetvu je potrebno obaviti u momentu kada je najveći sadržaj probavljivih vlakana u biljci. A, ako se nalazite u situaciji da nemate dovoljno hrane za svoje životinje, onda ćete, kako je dodao, malo pomaknuti taj trenutak kako biste dobili masu. 

"Odabirom odgovarajućih hibrida i birajući optimalni trenutak same žetve možete osigurati visoko kvalitetnu hranu za životinje, odnosno za visoku proizvodnju", poručio je dr Schönleben. 

U pravilu kravi je potrebno 40 sati da bi u buragu probavila vlakna, ako jede hranu sa visokim sadržajem probavljivih vlakana onda može probaviti i veći dio njih i proizvesti više krajnjeg proizvoda, mlijeka ili mesa. 

"Jedno pravilo, svako povećanje probavljivosti vlakana od 1% za vas znači povećanje proizvodnje mlijeka od 0,2 kg, odnosno kod tovljača je to korist od 10 grama po životinji dnevno", precizirao je stručnjak, te pozvao farmere da provjere sadržaj neprobavljivih vlakana u silažama. 

Kada planirati prvi otkos?

Ove godine vegetacija je ranije krenula zbog toplijeg vremena, stoga je napomenuo i nekoliko činjenica o prvom otkosu koji je poljoprivrednicima vrlo značajan jer njime dobijaju i najveću količinu ove hrane, a mogu postići i visok kvalitet. 

"Možemo puno dobrog napraviti, ako prvi otkos napravimo kako treba", dodao je prezentirajući analize iz Sano laboratorije na kojoj su prikazane najbolje, osrednje i loše silaže. Slabije, imaju vrlo visok sadržaj neprobavljivih vlakana, a ove najbolje najniži. Također, najbolje silaže su dosegnule u prvom otkosu 18% sirovih proteina i 7 mega džula (MJ) sadržaja energije, što je vrlo slično MJ u samom koncentratu. Dakle, pravilnim odlukama, farmeri mogu sami "proizvesti svoj koncentrat na polju". 

Prvi otkos planirati 7 sedmica poslije cvjetanja forzicije (Foto: Depositphotos/hrabar)

"Prilično sam siguran da mnogi od vas imaju forziciju u svojim vrtovima. Kada ove biljke cvatu to je vrlo dobar indikator da je vegetacijski period počeo. Naša preporuka je da planirate prvi otkos šest do sedam sedmica poslije toga", rekao je dr Schönleben. 

Pokosili ste prvi otkos, silirali ste ga i pitanje je šta se dešava u silosu? Kada imate kvalitetan materijal koji ima i dobar sadržaj šećera u sebi, onda mliječno kiselinske baterije koje koriste taj šećer za svoj razvoj i za fermentaciju, a tim procesom se povećava sadržaj mliječne kiseline u silaži, a pH vrijednost se spušta. 

Iskustva poljoprivrednika: Priprema silaže počinje izborom hibrida

"U dobroj silaži imamo nekakav početni sadržaj šećera od 10 do 15 %, ako su takvi uvjeti za siliranje, mliječno kiselinske bakterije troše taj šećer, i njegov sadržaj se kroz fermentaciju snizi. Ali, nema uvijek dovoljno tih bakterija na samoj biljci, zato je preporuka da se one dodaju u obliku inokulanata", kazao je ovaj stručnjak. 

Analiza vrlo značajna

Napomenuo je i kako je veoma bitno da fermentacija bude što kraća, jer u tom periodu one štetne bakterije mogu uzrokovati da ona krene krivim putem. "Sa pravilnim menadžmentom siliranja vi možete skratiti vrijeme odgode prave fermentacije i smanjiti neželjene posljedice", dodao je Sano ekspert, podsjetivši da se analizom može provjeriti i kvalitet tog procesa. 

Širom svijeta su rezultati različiti

Prezentirajući rezultati iz različitih krajeva svijeta - Njemačke, Meksika i Čilea, prikazano je da na potpuno različitim područjima, imamo sličnu situaciju kao u BiH, odnosno s jedne strane one sa visokim nivoom neprobavljivih vlakana, ali i one sa malim udjelom.

"Sa svojim znanjem i donošenjem pravih odluka što se tiče vremena siliranja, možete napraviti odlične rezultate", dodao je stručnjak, zaključivši da veća kvaliteta silaže može unaprijediti produktivnost životinja, stoga je neophodno provjeriti sadržaj neprobavljivih vlakana u silažama.


Tagovi

Proizvodnja silaže Kvaliteta silaže Neprobavljiva vlakna Manfred Schönleben Sano ekspert Sano Laboratory Savjetovanje mljekara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.