Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje mljekara
  • 27.02.2024. 13:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Mljekarski sektor u RS čuva 12.000 radnih mjesta, Minić najavio rast premija

Počela je dvodnevna manifestacija posvećena mljekarstvu! U Gradišku stigli farmeri iz cijele BiH, ali i regiona.

Foto: Mario Relatić
  • 389
  • 75
  • 0

Mljekarski sektor u Republici Srpskoj čuva najmanje 12.000 radnih mjesta, a proizvodnja prelazi 400.000 tona mlijeka na godišnjem nivou, rečeno je na otvaranju 9. Savjetovanja i sajma mljekara RS. Ova dvodnevna manifestacija okupila je u Gradiški brojne predavače i preduzeća, kako iz zemlja regiona, tako i Evrope, a prisutni su i poljoprivredni proizvođači iz cijele BiH i susjednih država.

"Možemo biti zadovoljni nivoom gdje smo sada. Dosta smo napredovali, ako bi gledali kako je bilo prije sedam-osam godina. Možda su i ova savjetovanja utjecala na to", rekao je u svom pozdravnom govoru Milorad Arsenić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, koje je organizator ovog događaja.

Sve je propalo, mi se držimo

Nadaju se da će on prerasti u regionalnu manifestaciju posvećenu mljekarstvu, te da će doprinijeti otvaranju novih radnih mjesta i unapređenju trgovine i proizvodnje. Počasni predsjednik i osnivač Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, Vladimir Usorac, ocijenio je proteklu godinu vrlo teškom gdje su pojedini proizvođači bili prinuđeni po tri puta sijati kukuruz.

Proizvodnja je na evropskom nivou, kaže Usorac

"Sve je propalo, ali mi se držimo. Proizvodnja mlijeka je 5.600 za simentalca, 7.500 za holštajna, to je na evropskom nivou“, rekao je Usorac, dodavši kako ima obećanje ministra da će sa „vrhom mljekarstva" održati sastanak o kompletnoj problematici u poljoprivredi.

Rast premija i nove mjere

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, je istakao kako će podrška Vlade RS ostati u svim nivoima kada je u pitanju priplodni podmladak, steone junice, kapitalne investicije i muzni roboti, s tim što će dodati još jednu mjeru, a ona se odnosi na ugradnju solarnih panela za vlastitu proizvodnju, kako bi farmeri imate jedan dio učešća obnovljivih izvora u svojoj proizvodnji.

"Kada je u pitanju premija za ovu godinu, povećat ćemo je za tri feninga, to je za oko 3,4 miliona KM ukupno više u budžetu. Donijeli smo još jednu odluku, gdje ćete moći ići sa realizacijom mljekomata. To je veoma dobra priča prerade na gazdinstvu, pristupačnosti i domaćeg proizvoda", najavio je Minić.

Moramo se fokusirati na preradu, poručio je ministar

Definirao je i tri glavna problema, a to su, kako je rekao nepredvidivost proizvodnje, nedostatak radne snage i nekontrolirani uvoz. Istakao je da oko 3.800 stranih državljana trenutno rade u RS te da će ta kvota će za ovu godinu na nivou BiH, biti povećana za 30 posto.

"Zbog svih ovih TikTokova i društvenih mreža svi hoćemo da budemo gospoda, da na neki način lijepo živimo, da manje radimo i da to bude što čistije. U neku ruku je to razumljivo", dodao je Minić.
Kada je riječ o nekontroliranom uvozu, naveo je kako je to priča koja se mora sistemski rješavati.

"Dok ne krenemo u najelementarniju preradu i bilo šta što se zove korak prema finalizaciji, imat ćemo problem. Sve što podrazumijeva bilo kakvu preradu i povećanje vrijednosti nam pravi da budemo konkurentni", istakao je resorni ministar te naveo kako su u Ministarstvu poljoprivrede RS ostavili pola miliona maraka da ove godine realiziraju projekat izgradnje mljekare u Prnjavoru, zajedno sa Udruženjem mljekara RS.

Minić je najavio je da će se na narednoj sjednici Narodne skupštine RS naći projekat sa Svjetsko bankom koji se zove Održivost poljoprivredne proizvodnje u RS, a koji između ostalog podrazumijeva i mjere navodnjavanja, ali i google snimak koji će pokazati tačan oblik, površinu i namjenu svake parcele.

Nije dobro ni u EU

Loša je prošla godina bila i za evropske proizvođače, ocijenio je predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holštajn goveda iz Hrvatske, Branko Kolak, kazavši kako je trend pada otkupne cijene mlijeka bio prisutan sve do februara ove godine.

"Sada je, prvi put nakon 14 mjeseci, otkupna cijena stala ili počela blago rasti. Predviđanja su da će ta cijena u članicama Evropske unije, tokom godine, ići gore", naveo je Kolak, kazavši i kako su u hrvatskoj zabilježili pad proizvodnje od 6 posto, odnosno prvi put su zaronili nešto ispod 400 miliona litara mlijeka, s tim da se evidencija pada usporava. Trenutna otkupna cijena mlijeka u toj zemlji je oko 48 euro centi.

Zelene politike nameću rigorozne mjere, kaže Kolak

Osvrnuo se i na proteste koji potresaju skoro cijelu Evropu, kazavši kako razlog nisu otkupne cijene, ali jesu zelene politike EU, administracija koju su nametnuli u novom sedmogodišnjem razdoblju, gdje proizvođači jednostavno moraju imaju zaposlenu osobu koja bi se time bavila.

"Brdo zelenih politika, brdo papirologije i svega onoga što mi moramo raditi. Ljudi se masovno bune u svim zemljama članicama i mislim da je za 17. mart najavljen generalni štrajk, jer te zelene politike nameću rigorozne mjere i kada je u pitanju proizvodnja mlijeka i svih žitarica", dodao je istakavši da s druge strane Evropski parlament dopušta previše uvoza posebno iz Ukrajine.
Situacija je, kako je naveo, bolja nego prije par godina, ali sigurno još uvijek "nikako nije dobra".

Ispred Agrorazvoja, preduzeća koje je osnovao grad Valjevo, Snežana Birčanin, najavila je ulaganje u govedarstvo u toj lokalnoj zajednici. Do sada su, kako je navela, radili na razvoju ovčarstva te se pohvalila sa brojkom oko 40.000 sjeničke pramenke.

"Ove godine ulažemo u govedarstvo i uvozimo 100 junica iz Njemačke, simentalske rase, gdje ćemo 50 posto mi sufinansirati, a ostatak nosioci poljoprivrednih gazdinstava", kazala je Birčanin.

Nakon uvodnih obraćanja, počela su i stručna predavanja za mljekare. 


Fotoprilog


Tagovi

Savjetovanje mljekara Sajam mljekara Gradiška Udruženje mljekara RS Milorad Arsenić Vladimir Usorac Savo Minić Branko Kolak Snežana Birčanin


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Cijene žitarica pale su na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca, a razlog tomu je izvješće Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). Cijena pšenice, koja je trenutno 215 Eura po toni, pala je već u petak navečer nakon što... Više [+]