Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje mljekara
  • 28.02.2024. 10:30

Iskustva poljoprivrednika: Priprema silaže počinje izborom hibrida

Poljoprivrednici su naveli kako kod kukuruzne silaže biraju hibrid koji je najsvarljiviji i koji ima dovoljno zrna.

Foto: Mario Relatić
  • 717
  • 364
  • 0

Priprema silaže bila je tema panel diskusije koja je održana u okviru 9. Savjetovanja i sajma mljekara RS u Gradiški. Svoja iskustva i savjete podijelili su poljoprivrednici Marko Babić, Gojko Brkić i Radovan Ćirić, a moderato panela bio je Pero Gnjidić, Sano - SOE. Siliranje je proces konzerviranja hrane kabastog obroka u anaerobnim uvjetima, odnosno bez prisustva kisika, uz pomoć bakterija koje stvaraju mliječnu kiselinu.

Učesnici panela su istaknuli da na svojom farmama rade kukuruznu i travnu silažu te siliranje cijelog zrna. Kod kukuruzne silaže, kako je istaknuo Gnjidić, jedna od stvari koja je u startu bitna, da bi na kraju dobili kvalitetnu silažu, je izbor hibrida. Poljoprivrednici su naveli kako u tom slučaju biraju hibrid koji je najsvarljiviji i da ima dovoljno zrna.

Bitna je i visina sječenja

Istaknuli su i da ne navodnjavaju kukuruz koji koriste za silažu, te da optimalno vrijeme za njenu sječu određuju prema zrnu. Sušna godina, kako su naveli, ponekad ih tjera da ovaj posao obave ranije.

"Pretežno čekamo da to bude neka voštana faza, ali u slučaju da naiđe neko vrijeme da vjetrovi, da sprže stabljiku, onda smo primorani da idemo ranije", rekao je Ćirić.

Panel diskusija na Savjetovanju mljekara

Stabljiku kukuruza za silažu sijeku na visini 30-35 centimetara od zemlje, što je moderator ocijenio pohvalnim, navodeći i primjer kada su lani radili analizu kukuruzne silaže koja je bila puna pepela.

"Kada smo posjetili vlasnika pitali smo ga kojoj visini su sjekli kukuruz, rekao nam je na sedam centimetara, to je prenisko i nije dobro za kvalitetu", rekao je Gnjidić.

Vidljivi komadi zrna u silažama učesnika panela je otprilike jedna četvrtina cijelog zrna, a prema ocjeni moderatora, evidentno je da su naučili proces pripreme. Kod zbijanja mase u silosu, kako je naveo, cilj je da stroj koji gazi silažu ima ¼ od mase koji će ući u silos. Debljina svakog sloja je također bitna, da se razvuče.

Pokrivanje silaže

Kod pripreme travne silaže, Gnjidić je napomenuo da je veoma bitno kakva će biti sutra materija te mase koja se sprema, "jer što god je ona duža, važno je da ne bude presuha da bi se mogla dobro sabiti. U principu postoji generalno pravilo što god je masa više suha sjeckajte kraće, a to je naravno moguće samo sa kombajnom."

Kvalitetna silaža - uslov za veću mliječnost grla?

Dijeleći svoja iskustva, poljoprivrednici su napomenuli da je izuzetno važno i pokrivanje silaže, za što koriste dupli najlon. Na pitanje jesu li se dešavale promjene na silažama, poput pojave plijesni, naveli su kako su takve pojave imali ranije dok su sjekli na duže.

"Imali smo, dok nismo počeli koristiti kvalitetnu podfoliju", rekao je Ćirić.

Učesnici panela su potvrdili da analiziraju svoju silažu, a Gnjidić je tom prilikom zaključio da je to definitivno neophodno kako bi znali šta su napravili.


Tagovi

Priprema silaže Iskustva poljoprivrednika Marko Babić Gojko Brkić Radovan Ćirić Pero Gnjidić Savjetovanje mljekara


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]