Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacije za farmere
  • 06.02.2024. 10:30

Kvalitetna silaža - uslov za veću mliječnost grla?

I dalje veliki broj farmi sprema silažu lošeg kvaliteta, a ona se odražava i na rezultate proizvodnje i na zdravlje životinja.

Foto: Sano
  • 1.147
  • 280
  • 0

Na svim domaćim farmama, silaža ima glavnu ulogu u ishrani goveda. Ona se uglavnom sprema od cijele biljke kukuruza, a tu je i travna silaža, sjenaža i sijeno. Kod pripreme ovih hranjiva vrlo je važna tehnologija na terenu.

Kontrole stočne hrane koje je vršio Poljoprivredni institut Republike Srpske tokom protekle tri godine, pokazale su da je na početku ovog programa ogroman broj farmi imao problema u spremanju kvalitetne silaže, veliki broj uzoraka nije odgovarao propisanim graničnim vrijednostima, a bilo je odstupanja i u pH vrijednosti.

"Radom u zadnje tri godine taj problem je u značajnoj mjeri eliminisan", rekao je prof. dr Željko Lakić, prezentujući rezultate istraživanja na stručnom skupu u Banjoj Luci, koji je u martu prošle godine organizirao Poljoprivredni institut Republike Srpske u saradnji sa firmom Sano BiH.  

Fotografije sa savjetovanja u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske pogledajte u galeriji

Tom prilikom je dodao kako je potrebno provoditi određene agrotehničke mjere na prirodnim livadama i pašnjacima. Osim toga, rezultati istraživanja pokazali su da i dalje veliki broj farmi sprema silažu lošeg kvaliteta.

Neophodna edukacija

Kako bi bh. poljoprivrednici dostigli nivo proizvodnje evropskih kolega, osim značajnih investicija, neophodna je i edukacija - kako povećati mliječnost grla, proizvodnju mesa i mlijeka, a samim tim biti konkurentan i ostvariti veći profit, teme su o kojima je, pored ostalih učesnika, predavanje održao i Pero Gnjidić, Sano - SOE.

S predavanja Gnjidića u Poljoprivrednom institutu RS

On je napomenuo da kabasta hrana čini više od 50 posto suhe materije obroka zbog čega je izuzetno važnja njena kvaliteta, kako bi se postigli bolji rezultati u proizvodnji te sačuvalo zdravlje životinja. 

Važna za proizvodnju mlijeka

Kako proizvesti stabilnu i kvalitetnu silažu na farmi, prezentovao je Sano ekspert za ishranu goveda iz Savezne Republike Njemačke, dr Manfred Schönleben. Tokom predavanja, na temu "Ekonomski uspješna proizvodnja silaže - iskustva naučena uz Sano Laboratory", dr Schönleben je istakao kako je priprema hrane jedna od najvažnijih stvari za uspjeh u proizvodnji.

Krajem prošle godine, ova dva stručnjaka su održala predavanja i poljoprivrednicima u Kukuljama na području opštine Srbac, koje je također organizovao Poljoprivredni institut Banja Luka u saradnji sa firmom Sano. 

Veliki interes poljoprivrednika

"Važan dio kod ishrane goveda je silaža i zato je njena kvaliteta jako važna za uspješnu proizvodnju mlijeka. Veoma bitan momenat je pH vrijednost, a važan element koji nam pomaže da dobijemo poželjan pH silaže su mliječno kiselinske bakterije koje su prirodno prisutne na samoj biljci", rekao je tom prilikom dr Schönleben.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja silaže Manfred Schönleben Savremena tehnologija Probavljivost obroka Pero Gnjidić Predavanje za farmere Edukacija farmera SANO BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Sano - Savremena ishrana životinja d.o.o.

Ul. XVl krajiške motorizovane brigade br. 50, Maglajani, 78250 Laktaši, Bosna i Hercegovina
tel: +387 51 582 050, fax: +387 51 580 293, e-mail: sano@sanobih.com web: https://www.sano.ba/