Gotovo je nezamislivo da se u procesu intenzivnog uzgoja silaža ne koristi u ishrani goveda. Loše spremljena može izazvati ozbiljne probavne tegobe kod životinja.
Spremanje kukuruzne silaže je u punom jeku. Ona je osnovno kabasto hranjivo u ishrani goveda, a obiluje ugljikohidratima pružajući govedima oko 60 posto energije. To ovisi od njene kvalitete, koja je uvjetovana agrotehnikom, izborom hibrida, vremenskim prilikama, stadijem zrelosti i uvjetima žetve.
Naravno, uvjeti spremanja i čuvanja silaže su presudni. U današnje je vrijeme gotovo nezamislivo da se u procesu intenzivnog uzgoja silaža ne koristi u ishrani goveda, i to kompletne biljke kukuruza. Vrši se u fazi voštane zriobe zrna, gdje se udio suhe materije u silo masi treba kretati oko 30 posto. Prinos iznosi oko 45 t/ha.
Dobro spremljena silaža od kvalitetnog kukuruza idealne vlažnosti i dobro sabijena u skladišnim prostorima, je presudna za maksimalno dobru iskoristivost u metabolizmu goveda i njihovo zdravlje. Loša silaža može ozbiljno poremetiti metaboličke procese i izazvati ozbiljne probavne tegobe kod životinja.
"Najvažnije je da je silaža dobro iskombinirana sa koncentratnim obrocima. Pri ishrani muznih krava, treba biti oprezan sa njenim korištenjem. Najbolje ju je koristiti u kombinaciji za sijenom i to u korist sijena, obzirom da se miris silaže može osjetiti u mlijeku, pa ju stoga pri mužnji treba izbjegavati", napominju iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Posavskog kantona.
Silaža se čuva u za to predviđenim silosima. Prije skladištenja, silose je potrebno dobro očistiti i dezinficirati. Tokom istresanja silaže u silose, potrebno ju je gaziti traktorima, kako bi se tim postupkom istjeralo što više zraka i time omogućio rad bakterija, a spriječilo kvarenje.
Kako u najkraćim crtama treba da teče postupak siliranja kukuruza?
Takva silaža se pokriva folijom i dobro zatvara, kako ne bi prodirali svjetlost i vlaga i kako bi se očuvao njen kvalitet.
Tagovi
Autorica