Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita nasada
  • 15.05.2021. 14:15

Vremenske prilike pogoduju razvoju čađave krastavosti, tretirajte voćnjake

Nakon padavina stvara se odgovarajuća sredina za razvoj krastavosti, uz optimalne temperature do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan devet sati kako bi došlo do infekcije.

Foto: Depositphotos/_Vilor
  • 107
  • 12
  • 0

Nestabilne vremenske prilike pogodovale su razvoju uzročnika bolesti krastavost jabuke (lat. Venturia inaequalis) kao i pepelnici jabuke (lat. Podosphaera leucotricha). Iz tog razloga, stručnjaci iz Federalnog agro - mediteranskog zavoda u Mostaru savjetuju da se odradi zaštita nasada pomenute voćne vrste nekim od sistemičnih fungicida. Možete koristiti Difcor, Indar 5 EW, Score 250 EC ili neki drugi pripravak registriran za ovu namjenu.

Istovremeno je u elektronskim lovkama, u južnim područjima Hercegovačko - neretvanske županije uočen ulov kritičnog broja jabučnog savijača (lat. Cydia pomonella) pa bi bilo poželjno u tim krajevima izvršiti tretiranje jednim od sredstava za zaštitu bilja: Imidan 50 WG, Mospilan, Affirm, Laser ili nekim drugim koji može poslužiti u ove svrhe.

Prilikom tretiranja voćnjaka, obavezno je pridržavati se uputa proizvođača.

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Podsjetimo, nakon padavina stvara se odgovarajuća sredina za razvoj pomenute bolesti, uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan devet sati kako bi došlo do infekcije. Kasnije u toku vegetacije patogen se širi sa zaraženih na zdrave biljne organe putem konidija.

Krastavost se javlja na lišću, cvjetnoj loži i peteljci cvijeta u obliku tačkica, ali ovi početni simptomi često prođu nezapaženo. Tokom vremena, tačkice postaju hrđavocrne okruglaste pjege s nejasnim ivicama koje podsjećaju na krastu po čemu je oboljenje i dobilo naziv.

Vinova loza intenzivno raste, zaštitite je !

Tokom ovog perioda i vinova loza počela je sa intenzivnim rastom. Oborine će pogodovati razvoju i širenju uzročnika pod nazivom crna pjegavost rozgve (lat. Phomopsis viticola). Prema tome, čim to vremenski uslovi dozvole poželjno je izvršiti tretiranje vinograda jednim od preporučenih preparata: Polyram DF, Solofol, Delan Pro, Dithane M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP ili nekim drugim, prikladnim sredstvom. Prilikom tretmana može se dodati i jedan od sumpornih pripravaka, recimo Chromosul 80 WG, Thiovit Jet, Kossan WG, Kumulus DF, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF i slični.

U nadziranim lovkama na području Hercegovačko - neretvanske županije uočen je ulov prve generacije grozdovog moljca. Za suzbijanje se može primjeniti bilo koji, na tržištu dostupan insekticid predviđen za ovu namjenu.

Zaštitom nasada će se u velikoj mjeri smanjiti potencijal štetnosti druge generacije, koja je znatno opasnija. Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača !


Tagovi

Zaštita voća Zaštita vinograda Krastavost jabuke Jabukov savijač Nestabilno vrijeme Početni simpotomi Crna pjegavost rozgve Grozdov moljac Tretiranje vinograda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]