Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučni savijač
  • 09.07.2020. 09:30

U toku je piljenje larvi druge generacije jabučnog smotavca

Jabučni savijač (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima jabuka od svih štetnih insekata. Voćari koji uzgajaju krušku takođe imaju probleme sa ovom štetočinom.

Foto: Bojan Kecman
  • 164
  • 17
  • 0

Jabučni savijač ili smotavac (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima jabuka od svih štetnih insekata. Voćari koji uzgajaju krušku takođe imaju probleme sa ovom štetočinom. Oni voćari koji ne žele da štite svoja stabla sa insekticidima nemaju veliki izbor sredstava. Jedna od rijetkih su Granupom (virus koji djeluje na probavni trakt gusjenice savijača), sredstva sa aktivnom materijom azadiraktin, dobivena od Neem biljke iz Indije i fermentisani ekstrakt bijelog i crvenog luka.

Nemojte da se iznenadite ako sredstva na bazi azadiraktina svako malo imaju drugo ime, važno je da obratite pažnju na prisustvo aktivne materije azadiraktin koja sprječava hranjenje larve savijača. Pomaže i pelin, kopriva koja odstoji dva, tri mjeseca ili sirće (9 % ili 11% alkohola).

Čađava krastavost jabuke proizvođačima obrala rod

Pomažu začini i mlijeko

U suzbijanju ove štetočine možete koristiti i čili papričice, ljuti mljeveni biber i papriku, rasol. Dovoljno je po 200 grama ovih namirnica na 100 litara vode. Ove namirnice djeluju protiv gusjenica jer im nagrizaju mekanu površinu tijela. Zaštita nije garantovana jer treba pogoditi vrijeme prskanja, tj. kada su jaja crna, pred samo piljenje. Začini mogu da se kombinuju sa koprivom i pelinom.

dc
Tek položeno jaje savijača na listu kruške

Primjećeno je i da domaće, nekuvano, mlijeko djeluje na savijača. Materije u mlijeku teške su za probavni trakt gusjenice savijača i upotreba mlijeka u omjeru s vodom 1:10 ili miješanje mlijeka sa gore navedenim sredstvima, može da garantuje popriličnu dobru zaštitu od savijača. Takođe bi trebalo tretirati pred samo piljenje gusjenica.

Bakterioza Erwinia ponovo napada voćnjake, zaštite ih duvanom

Koristite feromonske klopke

Leptir savijača pojavljuje se već u drugoj polovini aprila i borba protiv njega traje do berbe. Imago je sivo mrke boje i kada se u feromonskim klopkama, kojih je dovoljan jedan par za jedan hektar, ulovi šest do 15 leptira nedjeljno, potrebno je izvršiti suzbijanje. Jedan feromon traje 4-6 nedjelja. Let imaga traje dugo i može da dođe do preklapanja generacija ako su izuzetno visoke dnevne temperature.

cd
Dovoljan je jedan par feromonskih klopki na jedan hektar zasada

Velika šteta u zasadima

Štetu naročito pravi druga i treća generacija i može da ošteti i do 90% plodova. Zato je važno da se tretmani obave u prvoj polovini jula i avgusta, a često i u septembru jer berba jabuka traje do druge polovine oktobra. Gusjenica izaziva crvljivost plodova, ubušuje se u plod, grize meso, bušeći kanale, a izlučevine izbacuje van.


Fotoprilog


Tagovi

Jabučni savijač Neem biljka Neem ulje Azadiraktin Ozoneem trishul Sirće Domaće mlijeko


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P