• Opasna bakterija
  • 26.06.2020. 11:30

Bakterioza Erwinia ponovo napada voćnjake, zaštite ih duvanom

Nakon nekoliko godina, bez jakog napada i samo uz pojedinačne slučajeve, u vremenski čudnoj 2020. godini, nakon zime skoro bez snijega i mraza koji je desetkovao rod voća, nova opasnost nadvila se nad mnoge naše voćnjake krušaka i jabuka.

Foto: Bojan Kecman
  • 133
  • 20
  • 0

Erwinia ponovo prijeti voćnjacima. Topla zima i visoke dnevne temperature u vrijeme cvjetanja pogodovale su pojavi ove bakterioze, koja može da u potpunosti uništi stabla. Najkritičnije je u voćnjacima krušaka, dunja i jabuka. Za sada, najviše je ugrožena kruška, naročito sorte Santa Marija i Viljamovka, u zapadnim i sjevernim krajevima Republike Srpske.

Bakterijska palež prisutna je u zasadima u kojima nisu na vrijeme sprovedeni tretmani bakarnim preparatima, a zbog vlažnog proljeća, naročito nakon cvjetanja, došlo je do jakog napada lisnih vaši koje šire bolest. Zbog čestih padavina proizvođači nisu mogli na vrijeme da spriječe njihovu pojavu. Erwinia amylovora karantinska je bolest i ukoliko dođe do nekontrolisanog širenja i prenosa na druge voćnjake u blizini, inspektori mogu da narede njihovo potpuno krčenje.

Uzrok može biti i rezidba?

Zaraza ustvari nastaje za vrijeme cvjetanja i cvijet predstavlja ulazna vrata bakteriji. Optimalne temperature su oko 15 C°. Zatim, obično do mjesec dana nakon cvjetanja, dolazi do pojave crne boje lista i izbojaka koji se ubrzo suše. Izbojci klonu i dobijaju oblik "pastirskog štapa", nakon čega se patogen širi na grane, a na kraju i na stablo. Kora dobija crveno smeđu boju, širi se i puca, a plodovi posmeđe i pojavi se bakterijski eskudat, kapljice koje se javljuju na površini.

Vjetar i kiša prenose zarazu na druga stabla

Čest uzrok pojave je i rezidba, odnosno, kada se pojave simptomi malo koji voćar dezinfikuje makaze nakon svakog reza ili nakon nekoliko rezova, zbog čega dolazi do širenja na ostatak krošnje. Vjetar i kiša takođe prenose bakteriju na druga stabla. Osim lisnih vaši, svi ostali insekti koji lete, takođe i ptice, prenosnici su Erwinie.

Pomaže i ulje čajnog drveta

Jedna stvar mora da bude jasna. Borba protiv ovog patogena nije laka i mora da se shvati maksimalno ozbiljno. Postoji više načina. Izbojci i grane režu se do 30 centimetara ispod granice zdravog i zaraženog tkiva a makaze bi trebalo što češće dezinfikovati alkoholom. Zatim se, jednom sedmično, vrši prskanje bakarnim preparatima, ali u malim dozama, najbolje 0.5 litra na 300 litara vode, da ne bi došlo do oštećenja zdravih plodova.

Streptomicin ne smije da se koristi u zaštiti, zbog zdravstvene bezbjednosti ljudi, a bakterija brzo razvija i rezistentnost na njega. Jedan od preparata koji može da pomogne je i Timorex gold, od ulja čajnog drveta, koji djeluje i na plamenjače, botritis i na pepelnicu kod voća i povrća. Preporučena doza je dvije litre po hektaru ali, preparat nije jeftin i ne može svaki voćar da ga priušti.

Kombinacija duvana i bakra 

Lično, preporučio bih kombinaciju bakra i duvana, to jest cigareta. Koliko god čudno da zvuči, duvan pomaže u borbi protiv Erwinie. Duvan iz cigareta, najbolje je skinuti filter, trebalo bi potopiti u kantu od 30 litara vode, najbolje tople i ostaviti da odstoji jedno veče. Prskati u omjeru 1:10, dakle litra ove vode u prskalicu od 10 litara. Prvo obaviti tretman bakarnim preparatima, nakon tri do četiri dana, sa duvanom i tako ponavljati dok se bolest ne povuče. Naravno, rezidbom bi trebalo odstraniti grane koje se suše.

Kako spriječiti dalje širenje?

Ovo govorim na osnovu iskustva sa jednim zasadom dunja gdje je spriječeno širenje bolesti. Dakle, voćari ne bi trebalo da očajavaju, ako se pojavi Erwinia, već moraju da se uhvate ukoštac sa njom. Najvjerovatnije će, zbog toplijih proljeća, sve više biti prisutna u našim zasadima i ponovo ćemo morati, htjeli ili ne, da naučimo živjeti s njom.


Fotoprilog


Tagovi

Erwinia amylovora Bakterijska palež Pastirski štap Eskudat Bakarni preparati Ugrožena kruška Rezidba Rezistentnost Izbojci Grane Primjena duvana


Autor

Bojan Kecman

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.